De astăzi a fost pus în funcțiune semaforul de la trecerea de pietoni de pe Calea Feldioarei, în apropierea intersecției cu str. Târgului

Astăzi, 15 noiembrie, a fost pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare la trecerea de pietoni de pe strada Calea Feldioarei, în apropierea intersecției cu str. Târgului (zona Vodafone). Este cel de al 37-lea semafor pietonal cu buton montat de municipalitate în cadrul programului de creștere a siguranței circulației la trecerile de pietoni.

Astăzi am pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare pietonal cu buton, pe DN 13, în zona Vodafone. Este un semafor foarte important pentru stuparii din zona străzilor Târgului, Merilor, cât și pentru cei care lucrează în această zonă, mai ales că avem și o stație RATBV acolo. Prin acest proiect am securizat toate trecerile de pietoni de pe DN 13, între pasajul Griviței și pârâul Ghimbășel. Mai avem o trecere de pietoni, la Leroy Merlin, care este semaforizată, dar funcționează pe galben intermitent. Am cerut Direcție Tehnice să facă o analiză a acestei treceri, având în vedere traficul pietonal redus de acolo, și să prezinte o soluție prin care aceasta să fie utilă și pentru pietoni și pentru traficul rutier. Programul nostru de creștere a siguranței la trecerile de pietoni va continua, astfel încât numărul accidentelor rutiere la traversarea străzii pe trecere să fie reduse la minimum posibil”, a precizat primarul Allen Coliban.

Reamintim că, în cadrul acestui program, primul semafor cu buton este funcțional din luna ianuarie 2021, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom, iar începând cu luna aprilie 2021 au mai fost puse în funcțiune alte 16, respectiv: str. Carpaților; str. Mureșenilor (Piața Sfatului); b-dul Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul potcoavă); str. 13 Decembrie, intersecție cu str. Pictor Luchian; str. 13 Decembrie, la intersecția cu str. Ioan Popasu; str. Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu; Calea București, înainte de sensul giratoriu Calea București – Saturn – Poienelor (McDonald’s), pe direcția de mers spre centru; la Colegiul Nicolae Titulescu; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Baciului; pe str. Crinului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 11; pe str. Prunului, în dreptul Școlii Gimnaziale nr. 9; pe str. Lacurilor, intersecție cu str. Nucului; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Ecaterina Teodoroiu; B-dul Valea Cetății, intersecție cu Zmeurei; pe str. Berzei, la intersecție cu strada Sitarului, cea de pe b-dul 15 Noiembrie, în apropiere de intersecția cu str. Agrișelor, și ce de pe str. Zizinului, intersecție cu Drumul Cernatului. La acestea se adaugă și semaforizarea celor două treceri de pietoni de la intersecția bulevardelor Mihail Kogălniceanu cu Griviței.

Conform datelor furnizate de Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dacă în 2020, înainte de punerea în funcțiune a semafoarelor din acest program, au fost înregistrate 82 de accidente grave, în 2021 s-a înregistrat o scădere cu 41%, înregistrându-se 48 de accidente grave. Impactul pozitiv al instalării acestor sisteme de semaforizare și a iluminării suplimentare a trecerilor de pietoni este și mai evident în ceea ce privește numărul persoanelor decedate: în 2020 s-au înregistrat 10 decese în urma accidentelor, iar în 2021, două, respectiv o scădere cu 80%. În ceea ce privește situația persoanelor rănite grav, în 2020 s-au înregistrat 73 de cazuri, iar în 2021, 48, adică o scădere de 25 de cazuri, respectiv cu 34%.

Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere), care încetinesc excesiv traficul și măresc poluarea.

Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de ,,cerere traversare pentru pietoni”, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare).

Locurile de amplasare au fost stabilite în Comisia de circulație, ținând cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizei riscului de accidente și a necesarului de fluidizare a traficului.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.