Construcția spitalului modular ATI a început cu cel puțin o lună întârziere. Fundația Hera a formulat o reclamație administrativă  pentru lipsa de transparență

Spitalul modular ATI de la Județean putea să fie un parteneriat public-privat reușit, însă nu este, după cum vom vedea din comunicatul de presă al Fundației Hera.

Pentru reamintire, Fundația HERA împreună cu Asociația Dăruiește Viață au pus la dispoziția CJ Brașov și Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu titlu gratuit, proiectul spitalului modular, înțelegând urgența situației și necesitatea contribuției la lupta pentru combaterea Covid-19.

Instituțiile responsabile pentru construirea spitalului modular ATI nu comunică nici cu partenerul – Fundația Hera, nici cu presa. Și sunt complet lipsite de transparență. Cele două instutții sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și Consiliul Județean Brașov, în subordinarea căruia este spitalul. CJ Brașov este și sursa de finanțare a construcției spitalului modular.

Astăzi, Fundația Hera a formulat o reclamație administrativă:

„În condițiile în care Grupul de Comunicare Strategică anunță creșterea galopantă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și dat fiind faptul că numărul de paturi pentru tratarea pacienților infectați este deja insuficient, Fundația HERA a cerut în repetate rânduri conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov detalii privind motivele întârzierii demarării lucrărilor de execuție a spitalului modular secție exterioară ATI pentru tratarea pacienților cu Covid19, precum și informații despre termenele de execuție.
Astfel, Fundația HERA a formulat astăzi, 28.07.2020, o reclamație administrativă adresată Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, întrucât la cererea trimisă prin e-mail la data de 23 iunie 2020, precum și la cea depusă personal la 14 iulie 2020, nu s-a primit niciun răspuns. Documentele de interes public pe care le-am solicitat în baza legii nr 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, sunt următoarele:

1. Contractul de atribuire privind construirea spitalului modular Covid, în integralitatea sa,

2. Motivele pentru care, până la data de 23 iunie 2020, lucrările nu au fost demarate, ținând cont de faptul că la data de 27 aprilie a fost emisă autorizația de construire, iar procesul verbal de deschidere a ofertelor a fost încheiat cu data de 13 mai 2020.

În cazul în care soluționarea amiabilă pe cale extrajudiciară a prezentei dispute nu va fi posibilă, vom fi puși în situația de a efectua toate demersurile necesare pentru apărarea drepturilor și intereselor fundației, folosindu-ne de toate mijloacele legale de care dispunem, inclusiv de concursul instanțelor judecătorești competente”.

Este o lipsă de respect din partea conducerii CJ Brașov și a Spitalului Județean față de partener, să nu-i comunice în timp real stadiul lucrărilor și toată situația ce ține de spitalul modular. De ce toată această opacitate? Este ceva în neregulă și cele două instituții vor să țină ascuns?

Sunt câteva clarificări la care Adrian Veștea și conducerea Spitalului Județean trebuie să aducă lămuriri:

  1. Clarificări cu privire la achiziția publică pentru construirea spitalului modular. Despre rezultatul acestei achiziții am scris în 18 mai 2020.
  2. Construcția trebuia să înceapă în 20 mai 2020 și trebuia să fie încheiată pe 20 iulie 2020, conform Spitalului Județean, însă a început cu o întârziere de mai bine de o lună. De ce această întârziere?
  3. Consiliul Județean a alocat în primă fază suma de 5.866.308 lei fără TVA, iar valoarea finală a achiziției este de 11.976.260 lei fără TVA. Banii vin din bugetul județului. De unde au fost luați acești bani, de la ce capitol bugetar?
  4. Adrian Veștea spune că mai trebuie găsiții banii pentru dotarea spitalului modular ATI. Din ce sursă vin banii și când?
  5. Când estimează că spitalul modular ATI va fi funcțional?

Între timp, Adrian Veștea și PNL Brașov se laudă cu spitalul modular.

Sursa foto: PNL Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.