Consiliul Județean Brașov desființează Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, iar imobilul va fi preluat de Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie

Consiliul Județean Brașov a aprobat în ședința ordinară din 20 decembrie 2022 intenția desființării Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru.

Următorul pas după aprobarea inițierii desființării este emiterea unei Hotărâri de Guvern privind desființarea, după care Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie preia clădirea prin protocol de predare-preluare în termen de 30 de zile de la emiterea HG.

Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov se confruntă cu o lipsă acută a spațiilor necesare desfășurării activităților medicale. Această lipsă de spații vine pe fondul creșterii incidenței bolilor psihice și al mutării secţiilor clinice Psihiatrie II şi Psihiatrie III împreună cu Compartimentul Psihiatrie Cronici de pe strada Mihai Eminescu în sediul de pe strada Prundului. În final, toată activitatea medicală a fost mutată de pe Eminescu pe Prundului. Această mutare a fost motivată prin creșterea chiriei de către proprietarul clădirii de pe strada Mihai Eminescu.

În ceea ce privește situația clădirii de pe Eminescu se ridică mai multe semne de întrebare în contextul în care o parte din imobil a fost restituit în natură în baza Legii nr. 10/2001, în urma Dispoziției nr. 328/07.04.2010 emisă de CJ Brașov, iar restul a fost vândut de către Județul Brașov către fostul proprietar, în baza HCJ nr. 104/18.02.2011. De altfel, în 2011, după cum a precizat și consilierul județean USR Aurel Agache, CJ Brașov a avut posibilitatea să participe la o licitație pentru achiziția spațiului, dar a ales să n-o facă. Este vorba de management deficitar sau de interese personale care au dus la pierderea clădirii?

Conform consilierului județean USR, Marius Stoianovici, prin neprelungirea contractului de închiriere a spațiului de pe Eminescu s-au pierdut 117 paturi, generând o pierdere pentru spital de aproximativ 900.000 de lei lunar, bani care nu au mai fost alocați de CAS. Din martie 2022 până în prezent, pierderea ajunge la aproximativ 5 milioane de lei.

Tot consilierul județean Marius Stoianovici aduce aminte că în urmă cu mai bine de șapte ani, clădirea Spitalului de Oncologie era golită printr-o decizie a Consiliului de Administrație a Spitalului Județean Brașov, fără o hotărâre a CJ Brașov, exact în anul în care la Brașov se deschidea o clinică privată de oncologie. Clădirea golită stă neocupată, 4.000 metri pătrați, iar executivul CJ Brașov nu a reușit să rezolve problemele de proprietate și administrare.

Nici conducerea Unității de la Sânpetru nu este de acord cu închiderea, aducând în discuție și proiectele desfășurate care au vizat reparații, modernizări și eficientizări energetice. Un astfel de expemplu de proiect are valoarea totală de 11.537.538 lei, din care fonduri nerambursabile 6.219.987 lei. În cazul fondurilor nerambursabile există „obligația de a nu întreprinde nicio acțiune de natură a afecta condițiile de construire/exploatare asupra infrastructurii aferente proiectului până la finalizarea perioadei de durabilitate” (în acest caz fiind 5 ani).

Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, nu a putut explica dacă finanțarea din fonduri nerambursabile ar putea fi afectată, respectiv pierdută, prin desființarea unității de la Sânpetru.

Alte argumente puteți vedea în continuare în punctul de vedere al unei angajate a Unității din Sânpetru, la care conducerea CJ Brașov nu a adus clarificări.

Așa arată un sistem medical public cu management deficitar, dar puternic politizat. Iar Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov este doar un exemplu.

La rândul său, Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftizilogie Sânpetru este un exemplu de management deficitar, după cum reiese din referatul de aprobare.

Chiar dacă în ultimii ani Consiliul Județean Brașov a mai alocat bani pentru spitalele brașovene, sumele sunt insuficiente pentru a avea unități medicale la standardele actuale. Iar la nivel național, Brașovul este lăsat la coadă, Spitalul Regional Brașov nu este prins în prioritățile Guvernului pentru finanțare, iar pentru noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase încă nu știm sursa de finanțare.

Sursa foto: UAMSP

Leave a Reply

Your email address will not be published.