Brașovul în trecut, un document al trecerii timpului și un exercițiu de responzabilizare față de locul în care trăim

Mulți dintre noi știm de imaginile cu trecutul Brașovului, imagini care circulă pe internet la diferite persoane. Mihai Codruț Nanu a adunat de-a lungul timpului o bună parte din acestea, aproximativ 2.000 și a început realizarea unei hărți cu aceste imagini.

La momentul acestui articol a reușit să încarce aproximativ 150 de imagini. Este o muncă migăloasă, cea de a potrivi cu exactitate locul în care a fost făcută fotografia și locul din prezent. Un alt aspect important al acestei hărți este faptul că imaginile sunt însoțite de scurte descrieri și chiar o localizare în timp.

Proiectul se înscrie foarte bine în conceptul de sociologie vizuală, pe care sociologul Ștefan Ungurean, în calitatea sa de conferențiar doctor la Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania din Brașov l-a dezvoltat în ultimii ani cu implicarea unor studenți.

Sociologia vizuală, așa cum o vede Ștefan Ungurean are „drept temă „urma”, cea pe care viața o lasă în sufletul nostru, cea pe care noi o lăsăm în viață. Subiecții sunt oameni în vârstă, care și-au dus traiul la țară și care au acceptat să se destăinuie şi să-l transforme pe tânărul student, venit într-un exerciţiu de practică, în duhovnic.”

În cazul proiectului lui Mihai Codruț Nanu, denumit Brașovul în trecut, subiectul este orașul Brașov care se destănuie prin imagini tuturor celor care locuim și care ne uităm la Brașov. Sunt imagini care arată prin ce-a trecut Brașovul și este un document al trecerii timpului și, în același timp, un exercițiu de responsabilizare față de locul în care trăim.

Click pe imagine pentru a merge la hartă

Leave a Reply

Your email address will not be published.