ATELIERE DE DESCOPERIRE ANTREPRENORIALĂ Industrie 4.0 | Industrie alimentară | E-Health | Smart City & Energie

Conceptul

În ultima perioadă, Comisia Europeană și statele membre pun accentul tot mai mult pe cercetare, dezvoltare și inovare și pe promovarea transferului tehnologic, totul sub așa numitul concept de specializare inteligentă.

Pentru a genera și dezvolta proiecte în cadrul inițiativelor regionale de specializare inteligentă, metodologia cea mai utilizată este aceea a Descoperirii Antreprenoriale. Această metodologie se bazează pe grupuri de lucru tematice formate din reprezentanți ai sectoarelor economice selectate, startup-uri, inovatori, cercetători, experți și reprezentanți ai autorităților, ce colaborează pentru a genera idei proiecte care să poată beneficia ulterior de finanțare prin programele regionale sau europene.

Clusterul pentru Inovare și Tehnologie în calitate de Centru de Inovare Digitala (DIH) în colaborare cu Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic – I4T din cadrul Iceberg își propun să utilizeze această metodologie pentru a colabora cu principalii actori ai comunităților Regiunii Centru în generarea unui portofoliu de proiecte în domeniile Industrie 4.0, Industria alimentară, Energie & Smart City și E-Health ce vor putea fi sprijinite pentru a beneficia de finanțare de tip Proof of Concept sau Tech Transfer în perioada 2020-2021 sau incluse în portofoliul de proiecte al Regiunii pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Planul de acțiune

Generarea de idei și dezvoltarea de proiecte în cele 4 domenii va fi facilitată prin câte un workshop de Descoperire Antreprenorială cu o durată de 4 ore pentru fiecare sector propus. Calendarul și invitații propuși pentru aceste workshop-uri sunt următoarele:

– Industrie 4.0 – 13.12.2019 | Invitați propuși: companii automotive & manufacturing, ICT & tehnologie, cercetători UNITBV, clustere și instituții.

– Industrie alimentară (inclusiv Horeca, agribusiness, etc) – 15.01.2019 | Invitați propuși: membrii grupului de lucru Regiune Gastronomică Europeană, startup-uri, inovatori și cercetători privați, ICT & tehnologie, cercetători UNITBV, clustere (IT, turism) și instituții.

– E-Health – 30.01.2019 | Invitați propuși: companii servicii medicale, startup-uri, ICT & tehnologie, cercetători UNITBV, cluster IT și instituții.

– Energie & Smart City – 06.02.2019 | Invitați propuși: companii energie, companii servicii publice, automotive & manufacturing, ICT & tehnologie, cercetători UNITBV, clustere și instituții.

Locația propusă pentru Ateliere este Centrul de Afaceri, Incubator de Afaceri și Transfer Tehnologic CATTIA Brașov. Numărul de participanți estimat pentru fiecare workshop este de 20-30, acestea fiind completate de o sesiune de networking între participanți.

De ce este important să participați la Ateliere?

Atelierele de Descoperire Antreprenorială generează idei pentru rezolvarea provocărilor și nevoilor comune ale participanților din fiecare sector implicat, ce pot apoi fi transformate în prototipuri sau experimente (intitulate generic Proof of Concept). Acestea au rolul de a valida soluția funcționala și/sau tehnologică, pregătind calea pentru dezvoltarea unor produse/servicii de serie sau realizarea unor investiții la scară mare.

Per ansamblu, principalele beneficii ale procesului Descoperirii Antreprenoriale sunt:
– Generează noi idei de produse, servicii și startup-uri care pot fi dezvoltate și livrate în fiecare sector;
Încurajează interacțiunea și cooperarea între actori din diverse domenii;
Co-crează soluții funcționale sau tehnologice noi pentru provocări sau nevoi specifice/comune anumitor sectoare;
– Contribuie la rezolvarea problemelor societale prin complementarea resurselor umane și intelectuale publice cu cele private;
Pune actorii privați în centrul procesului de dezvoltare economică al regiunii;
Poziționeaza Brașovul ca un hub inovativ, unde probleme locale sunt rezolvate de idei locale prin tehnologie dezvoltatî local.
Mai multe despre rolul descoperirii antreprenoriale în dezvoltarea locală și regionala puteți citi AICI.

Ce urmează după Atelierele de Descoperire Antreprenorială?

Procesul de facilitare al atelierelor se va concentra pe identificarea unor proiecte/inovații/soluții tehnologice ce pot fi înaintate spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, Axa 1 Promovarea Transferului Tehnologic în 2020. Principalele tipuri de proiecte finanțabile în cadru acestui program vor fi: 1. Dezvoltarea de Proof of Concept-uri; 2. Transfer de tehnologii inovatoare către IMM-uri și 3. Dezvoltarea de infrastructuri de inovare și transfer tehnologic. Aceste finanțări reprezintă o ultimă oportunitate pentru a susține proiecte de inovare și transfer tehnologic în actuala perioadă de programare (2014-2020). Iceberg va caută să asiste astfel de proiecte prin programul Know How România al BERD.

Ne așteptăm ca în cadrul procesul să fie generate și proiecte/inovații/soluții ce răspund unor provocări societale și necesită mai degrabă prototipare, validare și implementare, fără resurse financiare sau materiale semnificative. Astfel de proiecte vor putea fi incluse într-un proces bazat pe metodologia Aalto Camp for Societal Innovation (ACSI) pentru a fi dezvoltate, testate și implementate.

Echipa Iceberg va asigura secretariatul Atelierelor, făcând follow-up prin transcrierea și transmiterea fișelor de idei generate în fiecare sesiune către participanți și, respectiv, propunând o agendă cu pași de urmat pentru fiecare proiect în parte.

Contact
Ionut Țața, CEO: ionut.tata@iceberg.plus
Monica Dumac, Project Manager: monica.dumac@iceberg.plus

Leave a Reply

Your email address will not be published.