Asociația Noul Spital al Brașovului împreună cu două organizații profesionale din sistemul sanitar și Alianța Pacienților Cronici își exprimă dezacordul față de propunerea reprezentanților autorităților publice locale de a construi un nou spital de doar 850 de paturi

Comitetul Director al Asociației Noul Spital al Brașovului anunță public semnarea unui Memorandum cu Colegiul Medicilor din România – filiala Brașov (CMR-Bv), cu Ordinul Asistenților Medicali din România – filiala Brașov (OAMGMAMR) și cu Alianța Pacientilor Cronici din România (APCR-RO).

Prin acest Memorandum (al cărui text integral poate fi consultat pe pagina ANSB), principalele două organizații profesionale din domeniul sanitar și cea mai mare Alianță a pacienților la nivel național se poziționează fără echivoc în raport cu proiectul Noului Spital Clinic de Urgență Brașov, exprimându-și explicit dezacordul față de propunerea reprezentanților autorităților publice locale de a construi un nou spital de doar 850 de paturi, mult subdimensionat față de nevoia reală de servicii medicale din prezent și, mai ales, din viitor, a comunității brașovene.

Semnatarii acestui Memorandum, reprezentând peste 1800 de medici brașoveni, peste 8000 de asistenți medicali brașoveni și peste 150.000 de pacienți membri ai 80 de asociații componente a APCR, atrag atenția și asupra faptului că decidenții politici nu au prezentat public nici până azi vreo analiză strategică a sistemului de spital de stat așa cum va urma să funcționeze din momentul dării în folosință a „Micului” Spital Regional Brașov de doar 850 de paturi. Considerăm incorectă decizia de a nu cuprinde în procesul de reformă toate cele 2000 de paturi existente actualmente în structura celor 6 actuale spitale cu caracter județean din care 1150 vor rămâne răspândite în tot orașul, afectând grav desfășurarea multi-disciplinară, complexă, a actului medical.

Mai considerăm că este obligatoriu ca în procesul decizional legat de sănătatea publică să fie direct implicate atât organizațiile profesionale din domeniu, care cuprind suficient de mulți specialiști bine pregătiți și cu experiență, cât și cele reprezentând pacienții și societatea civilă. Doar astfel vor fi create condițiile pentru ca deciziile cu impact în viitorul comunității să nu mai fie luate exclusiv de politicieni și în absența unei transparențe democratice normale.

Toate cele patru organizații semnatare își fac cunoscută public susținerea pentru proiectul Noului Spital Clinic de Urgență Brașov, așa cum a fost conceput și dezvoltat în cadrul ANSB (incluzând și înființarea unui Nou Spital Clinic de Recuperare de 500 de paturi), la fel cum își asumă susținerea publică a actualului Memorandum și depunând toate eforturile pentru a-l aduce la cunoștința reprezentanților cetățenilor brașoveni din structurile politice și ale autorităților publice locale, pentru o cât mai clară și mai democratică poziționare a acestora față de acest subiect.

MEMORANDUM PRIVIND PROIECTUL NOULUI SPITAL AL BRAȘOVULUI
adoptat, asumat și încheiat azi, 3 septembrie 2020, de:
ASOCIAȚIA NOUL SPITAL AL BRAȘOVULUI (A.N.S.B.),
și
1. COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA- filiala BRAȘOV (C.M.R.),
2. ORDINUL ASISTENȚILOR MEDICALI GENERALIȘTI, MOAȘELOR ȘI ASISTENȚILOR MEDICALI DIN ROMÂNIA – filiala BRAȘOV (O.A.M.G.M.A.M.R.),
3. ALIANȚA PACIENȚILOR CRONICI DIN ROMÂNIA (A.P.CR. – RO),

A.N.S.B., ca reprezentant al membrilor săi aparținând societății civile brașovene, în parteneriat cu C.M.R. BV / O.A.M.G.M.A.M.R/A.P.CR.-RO., ca reprezentante al celor 1869 medici / 8000 de asistenți medicali brașoveni / 150.000 pacienti, a nevoii, după 45 de ani de stagnare, a realizării unei adevărate și complete reforme a sistemului de spital de stat din Brașov, așa cum a fost imaginată, dezvoltată și promovată de către A.N.S.B. din 2015 până în prezent.

În contextul promovării de către reprezentanții autorităților publice locale a unor decizii care nu vor asigura nici pe departe reformarea sistemului de spital de stat, având ca element central susținerea construirii unui nou spital de doar 850 de paturi, necorelată cu comunicarea oficială a vreunei strategii de funcționare viitoare a restului sistemului, considerăm obligatoriu ca orice astfel de hotărâri să fie luate transparent, cu participarea reprezentanților tuturor beneficiarilor, dintre care profesioniștii din sistem fac parte integrantă, în aceeași măsură ca și pacienții și ceilalți membri ai comunității.

În această triplă calitate, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu realitatea că, dacă reforma sistemului de spital de stat va fi limitată doar la construirea unei singure structuri, chiar și având o organizare modernă, dar cu o capacitate medie de numai 850 de paturi, simultan cu conservarea restului de 1150 de paturi în clădiri vechi, depășite din punct de vedere al condițiilor de acreditare, reformarea sistemului în beneficiul pacienților va fi practic ratată!

Ne argumentăm afirmațiile pornind de la faptul că un nou spital de 850 de paturi ar reprezenta doar circa 40% din totalul de aproape 2000 de paturi din structura celor 6 actuale spitale cu competență de nivel județean de urgență (număr care nu include nici paturile Spitalului CFR sau ale Spitalului Militar de Urgență, nici pe cele ale structurilor de pacienți cronici de psihiatrie din cadrul Spitalului de Psihiatrie-Neurologie!).

În calitate de semnatari ai acestui MEMORANDUM, noi susținem ca fiind corectă ideea relocării majorității paturilor din actualele spitale într-o singură structură, modernă, modulară, cu facilități interconectate, construită într-un singură locație, cuprinzând toate specialitățile medicale și chirurgicale, având o capacitate de circa 1500 de paturi. Asociat acestui Nou Spital va fi obligatorie înființarea și a unui Nou Spital Clinic de Recuperare cu o capacitate de circa 500 de paturi, în locația clădirii modernizate a actualului Spital Județean de Urgență.

Noul Spital Clinic de Urgență va trebui să aibă o structură de complexitate maximă care să-i asigure conferirea încă de la început a rangului de competență IA, cel mai înalt rang de competență prevăzut în lege. Încercăm să înlăturăm orice urmă de confuzie subliniind că miza acestui proiect nu constă în denumirea Noului Spital (regional/neregional), ci în proiectarea unei structuri care să asigure rangul maxim de competență posibil la nivel național, care nu poate fi atins prin crearea unei structuri cu o capacitate insuficientă față de nevoile de servicii medicale ale populației arondate.

În privința capacității acestui Nou Spital, o structură de 1500 de paturi este una perfect superpozabilă pe conceptul unor proiecte asemănătoare aflate în prezent în derulare și susținute (inclusiv prin asigurarea totală a finanțării!) de chiar Guvernul României (vezi proiectul Noului Spital Clinic Județean Sibiu de 1309 paturi!). Oricum, orice decizie privind mărimea Noului Spital Clinic de Urgență Brașov care nu are la bază un studiu serios al nevoii de servicii de sănătate din zonă este de neacceptat. Iar cum acest studiu nu există, solicităm oficial ca acesta să fie realizat de profesioniștii în materie, inclusiv cu includerea reprezentanților organizațiilor profesionale din domeniul sanitar!

Un alt argument care se contrapune ideii construirii unui Nou Spital mic, cu o capacitate restrânsă de doar 850 de paturi, este și acela că spitalul nu va putea deservi toți pacienții care i se vor adresa, aceștia provenind dintr-un areal mult mai mare decât cel al județelor arondate (Brașov, Covasna, Harghita), datorită atracției pe care o vor exercita condițiile de tratament și caracteristicile superioare ale unui spital modern. Grav este că această situație va genera o criză a serviciilor de sănătate din sistem mai ales pentru brașoveni!

Asocierea în cadrul strategiei de reformare a sistemului de spital de stat a înființării unui Nou Spital Clinic de Recuperare de circa 500 de paturi este în deplină concordanță cu conceptul de tratament modern din întreaga lume, în care pacientul internat în spitalul de urgență va beneficia, imediat ulterior rezolvării patologiei care a necesitat internarea, de un tratament de recuperare specific într-o instituție specializată, minimizând și costurile cu internarea, și riscurile infectării în spital. Noul Spital Clinic de Recuperare va constitui un sprijin real pentru degrevarea internărilor prelungite și nejustificate din spitalul de urgență, alăturându-se celorlalte două existente în țară, cele din Cluj și Iași.

Susținem, de asemenea, și menținerea în cadrul proiectului Noului Spital Clinic de Urgență Brașov a componentelor GREEN – SMART – MEDICAL CITY, cu semnificația realizării încă de la început a unei construcții super-ecologice, informatizate și care să permită integrarea tuturor funcțiunilor caracteristice unei structuri urbane în care își desfășoară activitatea mii de cetățeni.

ÎN CONCLUZIE, ne exprimăm public și oficial susținerea pentru proiectul Noului Spital Clinic de Urgență Brașov, așa cum a fost conceput și optimizat de către Asociația Noul Spital al
Brașovului, considerând că actuala opțiune asumată de reprezentanții autorităților publice locale (un Nou Spital de doar 850 de paturi) nu permite apărarea interesului legitim pentru
asigurarea pentru locuitorii Brașovului și zonei asociate acestuia a unei asistențe medicale de calitate și moderne.

Mai subliniem încă o dată că susținem ferm principiul ca toate deciziile strategice care privesc comunitatea, și mai ales cele din domeniul sănătății publice, să fie luate doar dacă se bazează pe studii de specialitate, pe o reală și largă dezbatere publică, la fel cum considerăm că trebuie să se țină seama de poziția și argumentele reprezentanților organizațiilor reprezentative profesionale, ale pacienților și ale societății civile, deopotrivă.

Acestea sunt principalele motive pentru care ne asumăm semnarea și susținerea publică a prezentului MEMORANDUM, pe care îl vom aduce la cunoștința tuturor reprezentanților cetățenilor brașoveni din structurile politice și ale autorităților publice locale, pentru o corectă și democratică poziționare față de acest subiect.

Sursa foto: Dan Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.