Anca Zaharia | O biblie seculară: „Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați”

Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați este cartea despre care Jeanette Winterson a spus că e „o Biblie seculară” și e una dintre cărțile-fenomen ale anului pentru mine (din provocarea de o sută de cărți pe an pe care o țin de multă vreme deja – pe 2021 am ajuns la 92). Munca făcută de Caroline Criado Perez pentru această carte este extraordinară și afirm asta pentru că, odată citită și puse datele prezentate în context, cred că într-un fervent antifeminist se mai domolește duhul irațiunii. Sau îmi place mie să cred că mai contează pentru noi datele și faptele.

Dacă ești femeie, probabil ai observat că multe dintre telefoanele pe care le-ai avut în ultimii ani au fost prea mari pentru mâna ta. Și ce dacă, ți-ai spus, asta e mărimea standard, problema trebuie să fie la mine. Dar cine și cum a stabilit mărimea aia standard? Dacă parcurgi cartea scrisă de Criado Perez, vei afla că nu te încadrezi în profilul deținătorului acelui telefon pentru că, cel mai probabil, el a fost conceput luând în calcul dimensiunea mâinii unui bărbat și că, mai rău, majoritatea cercetărilor care se fac fie nu includ eșantioane reprezentative de femei, fie le includ într-o măsură mai mică, pe durate mai scurte etc.

Dar ce ne pasă de telefoane? Oricum suntem dependenți de malefica tehnologie și „pot să mă las când vreau”. Corect, probabil. Însă cum rămâne când medicamentele prescrise atât femeilor, cât și bărbaților (ehe, trăiască egalitatea între noi, de ce ne tot plângem, hm?) au fost testate inegal, ba chiar au ajuns să devieze de la scopul inițial? Cred că cel mai cunoscut exemplu este cu Viagra, medicament care se testa pentru inimă și care, pentru că a vascularizat o zonă esențială la bărbați, nu a mai fost atât de important pentru a vedea efectele substanței active (sildenafil) asupra femeilor. De altfel, cred că-n fiecare an citesc câte o știre despre cum se pare că poate să ajute și inima, chiar și alte organe, dar mai cercetăm, mai vedem.

Pentru un dozaj corect contează mai mult decât corpul unui bărbat standard de aproape 1.80 și 70 de kilograme. Și uite că nu doar în medicină. Dacă ești femeie, ai șanse aproape duble de a fi rănită la volan strict pentru că ai un corp care nu a fost decât cel mult secundar ca importanță în design-ul scaunelor, centurii de siguranță, înălțimii tetierei etc.

Am moștenit și-am dat cu sfințenie mai departe locul secundar al femeilor în absolut fiecare aspect al vieții, așa că încă ni se pare „normal” ca bărbații să…

Leave a Reply

Your email address will not be published.