Anca Zaharia | „Ministerul pentru viitor”, ficțiunea care riscă să devină manual de istorie

Te simți într-un fel anume când citești Ministerul pentru Viitor în plin cod roșu de caniculă, așa cum mi s-a întâmplat mie. Asta pentru că totul pare foarte real și aproape, e credibil și argumentat, poate fi ce ne așteaptă dacă luăm în calcul cum am tratat planeta până acum. Probabil că ar fi prea târziu și dacă ne-am opri acum și am coti-o spre protejarea serioasă a mediului, a ființelor din jur și-a generațiilor viitoare. Cred sincer că Ministerul pentru Viitor are șanse să devină, în curând, un manual de istorie și să nu rămână doar o operă de ficțiune, iar asta o face să fie o carte și mai grozavă, dar și mai îngrozitoare.

Puțin context din sinopsis: în anul 2025 se înființează Ministerul pentru Viitor, un organism mondial cu scopul de a apăra toate ființele vii, prezente și viitoare. După puțină vreme, vreo 20 de milioane de oameni mor în India din cauza unui val de căldură care se tot repetă ulterior.

Soluțiile căutate (și găsite) pentru a sonda ce e reversibil din tot răul făcut Terrei sunt fie simple în teorie și aproape imposibil de pus în practică, fie inacceptabile în teorie, dar totuși executate de oameni forțați astfel să ocolească legea. În vreme ce firul narativ principal este destul de simplu de urmărit (un supraviețuitor al valului de căldură ucigaș din India și cea care conduce ministerul se află într-o relație ciudată și dăunătoare, chiar absurdă pe alocuri), în paralel merg și discursurile prin care se prezintă niște noțiuni abstracte într-un mod prietenos (blockchainneutron). Deseori, replicile nu sunt atribuite și nici marcate grafic, iar asta poate îngreuna lectura la început – dar doar până îți dai seama și că totul poate fi citit ca un mare monolog. Reminder, din nou, că nu oamenii contează, ci ideea de om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.