Aderarea României la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene începe din 31 martie 2024

Asociația Aeroporturilor din România a organizat, în perioada 8-9 februarie 2024, ședința Directorilor Generali ai aeroporturilor membre în Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR). În cadrul acestei ședințe a fost dezbătută aderarea României la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene, începând cu 31 martie 2024, și  adaptările necesare din punct de vedere al infrastructurii fizice, la nivelul aeroporturilor.

Din declarațiile președintelui AAR, David Ciceo, unele aeroporturi sunt deja pregătite, cum ar fi Otopeni și Cluj. La celelalte se lucrează pentru a fi gata la termenul amintit. Principalele modificări vizează adaptarea fluxurilor de pasageri și imvestițiile în echipamente. Adaptarea fluxurilor înseamnă scurtarea timpilor de procesare pentru pasageri.

La Aeroportul din Brașov adaptarea fluxurilor urmează să fie făcute pentru încadrarea cerințelor de aderare la Schengen.

Aeroporturile sunt pregătite pentru aderarea României la Schengen. Este o măsură care va fluidiza traficul în mod considerabil și va veni cu beneficii pentru pasageri. Pentru zborurile în interiorul zonei Schengen aceștia nu vor mai trece prin controalele Poliției de Frontieră, nici la plecare și nici la destinație, ceea ce va însemna un timp mai scurt petrecut în aeroport. În perioada următoare vom colabora cu Poliția de Frontieră, cu Direcțiile Regionale Vamale din cadrul Autorității Vamale Române și cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru recertificarea fluxurilor în aeroporturi și pentru actualizarea procedurilor. Pe parcursul anului 2023 aeroporturile din România au înregistrat un total de 24.593.281 de pasageri, din care aproape 8% au călătorit pe rute interne și restul de 92% pe rute externe. După aderarea României la Schengen traficul înregistrat de aeroporturi va fi aproximativ 30% non-Schengen și 70% Schengen”, a declarat David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România.

După creșterile din ultimii doi ani, președintele AAR anunță previziuni optimiste pentru creșterea numărului de pasageri în 2040. România ar urma să ajungă la un volum de 46 de milioane de pasageri și să depășească numărul de intrări și ieșiri din țară de pe rutier. În 2023, pe rutier au fost 43.290.453, iar pe aeroportuar au fost 22.792.253.

Distribuția traficului aerian la nivelul aeroporturilor din România pentru anul 2023 prezintă un procent de peste 66% pentru companiile Low Cost (LCC).

Cu toate acestea, președintele AAR spune că trebuie păstrată o doză de reținere în contextul în care la nivel mondial sunt multe aeronave Airbus A320 cu probleme la motoare, fapt ce ține la sol mai multe aeronave. Acest lucru a condus la renunțarea operării de trasee și destinații de către companii aeriene. Problema motoarelor este estimată a fi rezolvată în primăvara anului 2025.

La ședința AAR a participat și ministrul Adrian Veștea: „Astăzi mă aflu în onoranta poziție să pot sprijini toate aeroporturile din țară. Ministerul pe care îl conduc, împreună cu reprezentanții Asociației Aeroporturilor din România și instituțiile guvernamentale responsabile, colaborăm pentru identificarea resurselor financiare pentru a sprijini atât aeroporturile regionale, cât și aeroporturile mici, cu trafic de sub 200.000 pasageri pe an”.

Directorul AIBG, Constantin Albu, a precizat că pentru 2024 estimarea este de 250.000 de pasageri, o creștere de la 79.011 cât a fost în 2023.

Schema de ajutor de stat de exploatare pentru aeroporturile regionale din România cu un trafic de maximum 2000.000 de pasageri pe an:

Leave a Reply

Your email address will not be published.