Achiziție publică mai scumpă cu 2,8 milioane lei fără TVA în cazul construcției Spitalului Modular de la Județean

De ce a ales Spitalul Județean Brașov o ofertă mai mare cu 2,8 milioane de lei fără TVA în cazul achiziției publice pentru Spitalul Modular ATI? Este această achiziție publică una cu dedicație?

Context

Pe perioada stării de urgență, anumite achiziții publice s-au putut face printr-o procedură simplificată. Este și cazul Spitalului Modular ATI de la Județean. Pe scurt, autoritatea contractantă nu mai avea obligația publicării licitației și trimitea direct invitațiile de participare.

În data de 13 mai 2020, Spitalul Județean Brașov a decis constructorul Spitalului Modular ATI pe o astfel de procedură. Desigur, se ridică mai multe întrebări. Dar cea mai importantă cred că este dacă nu cumva simplificarea procedurii de achiziții publice a deschis portița pentru diferite contracte sau mai clar spus, ca banii publici să ajungă la anumite firme.

Spitalul modular ATI trebuie construit de urgență. Numai că de la data predării proiectului tehnic au trecut 23 de zile până la finalizarea licitației și 22 de zile de la aprobarea în ședința CJ Brașov a indicatorilor tehnico-economici și a sumei de 5.866.308 lei fără TVA. Nu știu de ce a durat atât, deși l-am întrebat pe președintele CJ Brașov, Adrian Veștea. Răspunsul pe care l-am primit a fost că Fundația Hera nu a pus la dispoziție toate documentele, iar când le-a pus au apărut modificări, motiv pentru care a fost nevoie de alte clarificări.

Spitalul Județean Brașov a anunțat încheierea procedurii de achiziție printr-o comunicare pe care o redau în întregime: „Licitația pentru spitalul modular a fost încheiată. Valoarea investiției este de 10 mil ron fara tva bani asigurați integral de către Consiliul Județean. Construcția va începe în 20 mai cu termen de finalizare 2 luni. Va cuprinde un pavilion cu 28 paturi cu zona de laborator si statie de sterilizare proprie cu circuite medicale si zone de decontaminare la standarde la cel mai înalt nivel. Dotarea cu mobilier și aparatura medicala de înaltă performanță va fi in valoare de peste 13 mil ron din fonduri europene. Spitalul are capacitatea necesară sa asigure pana la finalizarea licitației pe fonduri aparatura pt acest spațiu. De asemenea dispune de personal medical calificat care va desfășura activitatea in aceasta secție.

Primul lucru care reiese de aici este că valoarea investiției este de 10 milioane de lei fără TVA, „bani asigurați integral de către Consiliul Județean.” Reamintesc că în ședința CJ Brașov din 23 aprilie a fost aprobată suma de 5.866.308 lei fără TVA. De ce doar atât, în contextul în care estimarea a fost de la bun început de 2 milioane de euro (~9,7 milioane lei)? Vedem că valoarea investiției bate cu estimarea. Am întrebat la CJ Brașov: diferența până la 10 milioane din ce sursă vine? S-a mai aprobat în CJ alocarea diferenței sau urmează? Răspunsul este că pentru Spitalul Modular nu sunt alte sume aprobate, în afara celei din ședința din 23 aprilie. Mai mult, CJ Brașov nu vrea să comunice, spunând că nu se bagă peste Spitalul Județean, în contextul în care CJ Brașov comunică despre o licitație pe care nu o organizează, la care nu a contribuit cu bani, iar instituția nu se află în subordine. Este vorba de licitația privind SF-ul pentru racordul feroviar la Aeroport, făcută de CFR.

Ce știe Adrian Veștea și nu vrea să spună despre licitația privind Spitalul Modular?

La 0 zi distanță, Spitalul Județean trimite un comunicat de presă în care răspunde parțial la întrebările adresate:

1. Care a fost procedura de licitație folosită? Data lansării licitației, cum au fost anunțate firmele, ce firme au fost anunțate, care au fost criteriile folosite pentru alegerea firmelor, la ce date au fost informate?
2. Care sunt firmele care au depus oferte?
3. Ce firme au fost acceptate și ce firme au fost respinse? La cele respinse vă rog să adăugați și motivația respingerii?
4. Care este firma câștigătoare?
5. Care sunt criteriile în baza cărora s-a făcut evaluarea ofertelor?
6. Care sunt membrii comisiei de evaluare?
7. CJ Brașov a aprobat pentru spitalul modular suma de 5.866.308 lei. Diferența până la 10 milioane din ce sursă vine?
8. „Dotarea cu mobilier și aparatura medicala de înaltă performanță va fi in valoare de peste 13 mil ron din fonduri europene”, mai multe detalii despre această achiziție și despre finanțare.
9. Procesul verbal de deschidere a ofertelor depuse.

Din comunicatul de presă aflăm care sunt ofertanții, cine a câștigat, faptul că o ofertă nu a fost acceptată pe motiv că a depășit termenul de trimite a ofertei, criteriul de atribuire este oferta cea mai scăzută, membrii comisiei de evaluare a ofertelor, că Fundația Hera a avut un observator la deschiderea ofertelor, că unele declarații după închiderea ofertelor nu-și mai au rostul – oricine „după război” se poate declara mai eficient, alegerea firmelor pentru a li se trimite invitația de participare a fost în baza experienței în domeniul construcției de unități spitalicești și că „trebuie să lăsăm orgoliile și luptele politice”.

Problemele sau ce nu a comunicat Spitalul Județean Brașov în legătură cu această achiziție

Pentru început, nu pune la dispoziție capitolele de costuri, adică să știm exact ce lucrări se fac cu cei 10 milioane de lei fără TVA.

Ne spune câștigătorul, care este S.C. MEDICARE TEHNICS S.A., dar nu ne spune că este parte dintr-o asociere care a depus oferta, alături de S.C. LINDE GAZ ROMÂNIA S.R.L.; S.C. ICCO FACILITY MANAGEMENT S.R.L. și S.C. AMTEH INTERNATIONAL S.R.L..

De asemenea, Spitalul Județean nu spune când a fost trimisă invitația de participare către companii:

1. S.C. NORTEK TRUST A.G. S.R.L. prin adresa nr. 12865/06.05.2020;
2. S.C. CCC KRONSTAD S.R.L. prin adresa nr. 12866/06.05.2020;
3. S.C. MEDICARE TECHNICS S.A. prin adresa nr. 12711/06.05.2020;
4. S.C. EKON SMART SISTEM S.R.L prin adresa 13254/11.05.2020, 16:23.

Trei firme au primit invitația de participare pe data de 6 mai 2020, iar firma Ekon Smart Sistem SRL a primit invitația pe 11 mai 2020, la cinci zile după celelalte trei firme. Acest lucru înseamnă mai puțin timp pentru pregătirea ofertei, în contextul în care termenul de depunere a fost 13 mai 2020, ora 10:00. Efectiv, Ekon Smart Sistem a avut mai puțin de două zile la dispoziție să pregătească oferta, în timp ce celelalte trei firme au avut la dispoziție șapte zile. De ce acestei firme i s-a transmis invitația și documentația aferentă cu cinci zile mai târziu?

Apoi, firma Ekon Smart Sistem SRL a fost eliminată pentru că a depășit termenul de depunere cu 3 (trei) minute. Reamintesc, criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut al ofertei. Spitalul Județean Brașov nu ne spune valorile ofertate de cele patru companii. Aflăm de la Ekon Smart Sistem că valoarea ofertată de ei a fost mai mică cu 2,8 milioane de lei fără TVA.

Dacă e să punem în balanță, depășirea termenului cu trei minute sau o economie la bani publici de 2,8 milioane lei fără TVA, voi ce ați alege?

Pe parte de expertiză, Ekon Smart Sistem a depus oferta în asociere cu alte patru companii: IMSAT S.A. – CROS CONSTRUCT S.R.L. – CREPET CONSTRUCT S.R.L. – ARKADA FOR LIFE S.R.L.

Mai trebuie menționat că Ekon Smart Sistem a participat și la partea de proiectare la invitația Fundației Hera.

În toată această achiziție este o lipsă de echitate, pe deoparte față de un participant la licitație, pe care nu l-a tratat la fel ca pe ceilalți, iar pe de altă parte este vorba de responsabilitate față de cheltuirea banului public, unde Spitalul Județean alege o ofertă mai mare cu 2,8 milioane de lei fără TVA. Oferta depusă de Ekon Smart Sistem avea valoarea de 7.200.146,47 lei.

Ekon Smart Sistem SRL solicită reluarea procedurii de achiziții publice

Redăm argumentarea pentru cererea depusă de Ekon Smart Sistem SRL, comunicată de Virgil Popa, în calitate de reprezentant și lider-asociat.

„In fapt am participat la intreg procesul de solutii pentru realizarea spitalului tinand legatura inclusiv cu proiectantul cat si cu ing. responsabil tehnic desemnat de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov — dl. Puiu Stoian.

Am trimis oferta de executie anterior stabilirii oricarei proceduri de atribuire asa cum au facut si ceilalti, alaturi de care, ulterior, am constituit Asocierea, intelegand ca acest proiect se realizeaza ca urmare a unei donatii pentru un scop in circumstantele starii de urgenta provocate de pandemia COVID, procedand de asemenea la practicarea unor preturi reduse. Desi nu ne cunosteam si nu ne-am intalnit niciodata fizic, ne-am mobilizat pentru o cauza comuna.

Am asteptat sa primim invitatie de participare, ca urmare a faptului ca oricum ofertaseram anterior, si totusi, in aceste conditii, doar S.C. CROS CONSTRUCT S.R.L. a primit invitatia de participare pe data de 07.05.2020 impreuna cu o documentatie incompleta.

In data de 11.05.2020, vazand ca nu exista completare, am cerut telefonic invitatia de participare si documentatia aferenta in numele ASOCIERII EKON SMART SISTEM S.R.L. – IMSAT S.A. – CROS CONSTRUCT S.R.L. – CREPET CONSTRUCT S.R.L. – ARKADA FOR LIFE S.R.L.

Aceasta a venit de asemenea incompleta, lipsind Caietul de Sarcini pentru Instalatii Electrice, respectiv Caietul de Sarcini pentru Instalatii Sanitare. Practic, pe data de 11.05.2020, am receptionat pe email, la orele 15:20 de la Spitalul Județean invitatia de participare. Apoi, la orele 15:21, am primit link-ul de descarcare pe wetransfer.com, ce continea Strategia de contractare spital modular ATI, fisa date spital modular, clauze contractuale, un folder-arhiva denumit Memorii și caiete de sarcini si inca un folder arhiva denumit desene (ce continea 30 de planse).
In final, la orele 16:23, am primit link-ul de descarcare wetransfer.com ce continea Formulare și Modele de documente.

Pe data de 07.05.2020 S.C. CROS CONSTRUCT S.R.L. a primit pe email de la adresa de email a Spitalului Judetean Clinic de Urgenta Brasov urmatorul text „Buna ziua, alaturat gasiti o parte din caietele de sarcini, urmand a va transmite si restul deocumentatiei in cursul zilei de maine”. Nu a mai primit niciun email de completare in urmatoarea zi.

Cerintele au fost stufoase, timpul a fost foarte scurt, iar noi, ASOCIEREA EKON SMART SISTEM S.R.L. – IMSAT S.A. – CROS CONSTRUCT S.R.L. – CREPET CONSTRUCT S.R.L. – ARKADA FOR LIFE S.R.L., am reusit sa trimitem emailul cu oferta Ia orele 10:02 pe data de 13.05.2020.

Am incercat sa trimitem pe email toate documentele atasate, insa am intampinat erori de incarcare atasamente, dupa care am retrimis utilizand suportul Oferit de wetransfer.com catre spibv@yahoo.co.uk.

M-am prezentat personal Ia Spitalului Judetean Clinic de Urgenta Brasov pe data de 13.05.2020 Ia orele 10:30 pentru a lasa oferta in format fizic (tiparita), unde am fost intampinat de dl. Mihnea Stoica, care a spus ca oferta noastra nu va fi luata in considerare pe motivul ca am depasit orele 10:00 (termenul limita de depunere a ofertelor) cu 2 minute.

Desi am solicitat telefonic d-lui Mihnea Stoica, ulterior deschiderii ofertelor, Procesul Verbal de deschidere al Ofertelor, nu l-am primit pana la aceasta data, afland din presa ca valoarea contractului deja atribuit este stabilit la 10.000.000 RON + TVA.

1. Tinand cont de faptul ca procesul de transmitere al invitatiei de participare si a documentatiei aferente a fost unul inechitabil
2. Tinand cont ca proiectul in sine are o componenta gratuita, reprezentand aportul societatii civile si implicarea lor in construirea „SPITALULUI MODULAR-SECTIE EXTERIOARA ATI-CONSTRUCTIE TEMPORARA PENTRU PANDEMIE COVID” si pentru ca diferenta dintre oferta noastra, ASOCIEREA EKON SMART SISTEM S.R.L. – IMSAT S.A. – CROS CONSTRUCT S.R.L. – CREPET CONSTRUCT s. R.L. – ARKADA FOR LIFE S.R.L., si cea considerata castigatoare, este de
mai mult de 25%, reprezentand 2,8 Milioane RON + TVA, va rugam sa aveti in vedere RELUAREA PROCEDURII DE ACHIZITIE „SPITAL MODULAR-SECTIE EXTERIOARA ATI-CONSTRUCTIE TEMPORARA PENTRU PANDEMIE COVID” pentru a nu duce in derizoriu scopul de la care s-a pornit.”

Cine este MEDICARE TEHNICS SA?

George Tudor Coldea, văr cu fostul șef operativ SRI, generalul Florian Coldea, a fost agent comercial la Medicare. Jurnalul.ro scria în 2017 că Medicare Technics SA a primit în perioada 2007- 2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro.

Acționari ai companiei apar Mugurel Stancu, Gabriel Corneliu Albu, Compenia Associates LTD (off-shore cipriot cu 99%) și Dominion Investments SRL. Medicare Technics SA a înregistrat o cifră de afaceri în 2018 în valoare de 90.771.315 lei și un profit net de 16.373.917 lei.

ICCO FACILITY MANAGEMENT SRL

Acționari: Costan Elena cu 80% și Rizea Dietmar Dragos cu 20% (figurează și ca administrator). Firma a avut în 2018 o cifră de afaceri de 51.260.445 lei și un profit net de 999.016 lei.

În portofoliul firmei regăsim unități de producție din Parcul Industrial Brașov – Ghimbav, terminalul de transport din Bartolomeu, magazinele Carrefour (Calea București) și Hornbach. Parcul Industrial Brașov este administrat de omul de afaceri brașovean Costan Călin, prin firma ICCO PARC INDUSTRIAL SRL, cu un off-shore cipriot la acționariat, TRADEFLAX LTD, 100%.

ICCO PARC INDUSTRIAL SRL a avut în 2018 o cifră de afaceri de 35.049.354 lei și un profit net de 14.881.658 lei.

AMTEH INTERNATIONAL SRL

Acționari: Luca Adrian Cătălin și Luca Mihaela, fiecare cu 50%. Compania a avut în 2018 o cifră de afaceri de 22.418.435 lei și un profit net de 1.354.908 lei.

LINDE GAZ ROMÂNIA SRL

Acționar – LINDE OSTERREICH HOLDING GMBH, Austria, 100%.
Administrator – Islai Ciprian Rinaldo
Cifra de afaceri în 2018 a fost de 641.248.515 lei și un profit net de 123.326.656 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published.