Primăria Brașov a anunțat astăzi, 9 februarie 2024, că organizează o nouă consultare publică pe tema reamenajării zonei din fața gării Brașov. Comunicatul Primăriei ne direcționează atenția spre amenajare pietonală: „Municipalitatea vrea să transforme zona din fața gării într-o zonă pietonală. În locul terminalului RAT și a parcării din fața gării este propus un spațiu de relaxare, sub forma unei piațete, sub care va fi amenajată o parcare subterană cu 502 locuri și două pasaje pietonale subterane pentru traversarea b-dului Gării.”
În realitatea, zona pietonală este partea cea mai mică a proiectului, principalele fiind parcarea subterană și cele două pasaje subterane pietonale. De altfel, parcarea și pasajele subterane pietonale sunt marile probleme.
În noiembrie 2022 am făcut un episod de podcast din seria Infrastructură și Mobilitate, împreună cu Gruia Hilohi, în care am vorbit pe larg despre parcare și pasajele pietonale, cu filmare la fața locului. În imaginea următoarea aveți și confirmări vizuale cu cele prezentate în episodul de podcast.
Și vă mai las alte două articole publicate în noiembrie, respectiv octombrie 2022, în care am prezentat toate probleme acestui proiect și de ce nu e bun.
Vă reamintesc că primarul Coliban a inițiat un demers de cumpărare a imobilului Unirea Shopping Center, și în cadrul unei ședințe de consiliu local argumenta în favoarea cumpărării, parcarea de la Unirea fiind alternativa pentru parcarea subterană din fața Gării. Adică municipiul nu ar mai trebui să cheltuiască suma de 158.537.255 lei. Acest lucru se întâmpla în decembrie 2022. Astăzi, achiziția nu este finalizată pentru că Primăria nu a ajuns la un consens cu vânzătorul.
Paul Ciocan a criticat la rândul său acest proiect. Și de data asta ne arată și câteva extrase din documentații, făcând trimitere la modul în care este scris și motivat, ca să înțelegem de ce proiectul este prost.
Lipsesc locurile de parcare pentru biciclete de la parcarea propusă. Am explicat într-un alt episod de podcast, împreună cu Paul Ciocan, sistemul tren-bicicletă, modelul olandez, cum funcționează și de ce este util de implementat. Și nu, parcarea aceasta nu ajută la decongestionarea Centrului Istoric. Cine intră cu mașina în Brașov nu o să meargă la Gară să parcheze și apoi să ia autobuzul 4 pentru a merge în centru, ci va merge direct spre centru. Dacă vrem ca cei care vin în Brașov cu mașina să o lasă undeva, acel undeva trebuie să fie la intrările în oraș, unde oamenii își pot lăsa mașinile și de unde să aibă cele două variante, corect făcute: transport public și bicicletă. În acest caz vorbim de park & ride.
Documentația publicată pentru consultarea publică:
106_Sectiune 1-1 si Sectiune 2-2
110_Plan amenajare peisagistica
DEVIZ GENERAL HG 907 – SCENARIUL 1 FINAL rev obs
DEVIZ GENERAL HG 907 – SCENARIUL 2 FINAL rev obs
P&A-PBVGB-00-GEN-OSP01-00-F-220401-RO_MEMORIU SF_obs
PBVGB_Descriere amenajare dala urbana
Studiu Parcaj Gara Brasov 28012022
Consultarea publică va avea loc marți, 13 februarie 2024, la ora 16:00, în format mixt, în sala de consiliu, sau în mediul on-line, pe platforma Zoom. Cei interesați se pot înscrie până în data de 13 februarie, ora 14:00, completând formularul de înscriere.
Conform proiectului elaborat pentru studiul de fezabilitate, spațiul propus se amenajează în fața gării, continuând trotuarul către o piațetă pietonală de tip dală urbană.
Spațiile de la nivelul dalei urbane au fost gândite astfel încât să creeze mai multe zone de odihnă, cu perspectivă directă către gară.
Pavajul propus conturează diferite tipuri de spații și locuri de odihnă și ajută la direcționarea pietonilor.
Monumentul aflat pe teren va fi reamplasat în spațiul central al dalei urbane, în axul gării. Pavajul din jurul monumentului va fi diferit, pentru a marca poziția acestuia și a delimita zona de odihnă în jurul lui.
Pe spațiul verde se vor planta arbuști de talie mică și medie (în sol sau în jardiniere).
Nodurile de evacuare și acoperirea acceselor către pasaj de la nivelul dalei urbane sunt realizate din sticlă, pentru a nu obtura perspectiva asupra gării.
Sub piațetă este propusă amenajarea unei parcări subterane, pe 3 niveluri, cu 502 locuri de parcare, dintre care 20 pentru persoanele cu dizabilități, 55 pentru alimentare cu energie electrică în prima fază, urmând să se extindă cu încă 50 de locuri, și 6 locuri pentru autoturismele cu GPL.
Pe lângă parcare, sunt propuse și două pasaje pietonale subterane pentru traversarea b-dului Gării. Pasajele subterane vor avea o lățime de 5.00 m și o înălțime de 2.50 m și sunt conectate între ele, precum și cu trotuarele adiacente și cu dala urbană propusă. Nodurile de ieșire din pasaje sunt dotate cu câte un ascensor, pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități.
Leave a Reply