Prezentarea proiectului de buget al Municipiului Brașov sau lansarea neoficială a candidatului George Scripcaru

„Dezbaterea” proiectului de buget pentru 2020 al Municipiului Brașov s-a încheiat. George Scripcaru bifează la două capitole, o dată pe partea de procedură – am bifat că am făcut o „dezbatere” și o dată pe partea de imagine – tocmai am asistat la lansarea neoficială a candidatului George Scripcaru.

George Scripcaru a venit pregătit să ne spune doar ce vrea. Și ca să vă convingeți, ne uităm pe prezentarea făcută.

Campania electorală a Primarului este lansată sub sloganul Brașovul Nostru, Pentru că…

După cum vedeți, începe o campanie plină de culoare. În Brașovul Nostru, adică a lui George Scripcaru, intră următoarele teme:

Brașovul Mobilității

Aici găsim transportul public – oraș și metropolitan: parc auto, linii, infrastructură garaj; terminal Gară; „benzi dedicate” transport public; sistem management trafic; piste pentru biciclete; Park & Ride; stații încărcare autovehicule electrice și modernizare străzi.

Brașovul Familiei și Brașovul Solidarității

Aici sunt prinse creșele, grădinițele și facilități pentru nou născuți, seniori și asistență socială.

Brașovul Educației

Aici intră reabilitări și investiții în unitățile de învățământ. 99.380.000 lei sunt cheltuiți pe educație la nivel de municipiu, din care 20.560.000 lei pe salariile cadrelor, bani veniți de la bugetul de stat, iar 78.820.000 lei sunt alocați pe dotări, reparații, investiții, burse și navetă cadre. Aici intră toate nivelurile educaționale până la liceu, inclusiv.

Nu vedem însă un plan pentru retenția elevilor la facultățile din oraș și apoi în câmpul muncii din Brașov. Știm că la Brașov avem fenomenul de brain-drain, adică, elevii buni pleacă în afara Brașovului pentru facultate și locuri de muncă.

Brașovul Sportiv, Brașovul Comunității, Brașovul Turistic

Stadioane, Polivalentă, Cinematografe, Zoo, Domeniul Schiabil, Centre de Informare turistică, Telegondolă Poiana Mică, investiții peste investiții.

Primarul George Scripcaru vrea să extindă domeniul schiabil cu 10 km spre Râșnov, inclusiv cu transport pe cablu. Însă nimeni nu spune cu subiect și predicat dacă o asemenea investiție se mai justifică în contextul schimbărilor climatice.

Bogdan Micu a adus în discuție acest aspect la întâlnirea cu Dacian Cioloș de la Brașov din 7 februarie 2020. „Institutul de Zăpadă și Avalanșă din Elveția a făcut un studiu prin care a demonstrat că în ultimii 20 de ani zilele cu ninsoare a scăzut cu 35% și acest lucru este pe un trend crescător exponențial. Șansele să mai fie zăpadă în Poiană sunt foarte mici”, a precizat Bogdan Micu.

Nu se vorbește despre o viziune pe partea turistică, despre ce fel de turiști vrem să avem la Brașov și cum se transformă Centrul Istoric din perspectivă turistică și a locuirii.

Brașov Smart City, Brașovul Bine Administrat

Pe aceste două capitole intră dezvoltarea sistemului GIS, iluminat SMART, servicii electronice, sisteme de management transport și trafic, reparații străzi, întreținere spații verzi, salubritate, deszăpezire. La Brașovul Bine Administrat nu se vorbește de dezvoltările imobiliare, despre cum se fac acestea, cum se autorizează și ce fel de oraș vrem. Nu se alocă bani pentru realizarea de parcuri noi.

Bugetare Participativă

Experimentul cu Bugetarea Participativă este prezentat ca un succes. Și dacă ne uităm la numărul de proiecte depuise, 177, așa pare să fie. Însă succesul acestui mecanism administrativ nu este dat de numărul de proiecte, ci abordare, de criteriile de evaluare și aplicare, de prezența specialiștilor și a locuitorilor în toate etapele de realizarea a mecanismului și de implementare. Deocamdată mai sunt multe necunoscute.
Două milioane de lei este bugetul total alocat pentru bugetarea participativă.

Pentru lucrări de reabilitare și eficientizare energetică, George Scripcaru a semnat un pre-acord de finanţare cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 10.000.000 Euro.

Brașovul Cultural

Cultura primește bani mulți, dacă e să ne luăm după George Scripcaru când spune că actorii de la Dramatic au salarii foarte mari. Numai că a omis să spună și conflictul pe care l-a declanșat la Dramatic când i-a dat afară pe cei care nu erau de acord cu deciziile sale și au arătat public cum era folosită clădirea teatrului.

Dacă ne uităm pe bugetul alocat pentru ghidul cultural, vedem că proiectele venite din mediul cultural privat sunt neglijate, fiind alocate două milioane de lei. Dar o să avem Cerbul de Aur și în 2020.

La final au fost lăsate: Brașovul Ecologic, Brașovul Regenerării Urbane, Brașovul Zonei Istorice și Brașovul Planificării Urbane.

Poluarea rămâne, în discursul lui George Scripcaru, la centralele de apartament și la îngrășământul natural din agricultură.

Planificarea urbană și regenerarea urbană rămân concepte doar pe hârtie. Realitatea din teren indică urbanism după modelul „facem ce vrem”. În schimb, se vorbește de realizarea de parcări supraterană la Rulmentul și subterană la Centrul Civic, făcute din bani publici pentru a face ce în mod normal trebuiau să facă dezvoltatorii imobiliari.

La capitolul buget nu s-a vorbit de cât înseamnă cheltuielile de salarizare, care sunt schemele de personal și de ce sunt ele așa. Nu s-a vorbit deloc despre termoficare (care înghite zeci de milioane de lei anual), despre Poliția Locală, Regia Kronstadt, RATBV, RIAL, Compania Apa și Clubul Corona.

Nu s-a vorbit de excedentul bugetar, de ce este atât de mare și de ce tot rămân bani necheltuiți în ultimii ani.

Parcurgând prezentarea candidatului George Scripcaru vedem că lipsește orice viziune. Rămânem cu sloganul Brașovul Nostru, Pentru că …

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.