Parc Cultural După Ziduri, un proiect educat de punere în valoare a zonei După Ziduri

Văd multe proiecte de „dezvoltare” a Brașovului care afectează diferite zone ale orașului. Zona Istorică a Brașovului este cea mai greu încercată, cu proiecte care nu aduc neapărat valoare acestuia, ci mai degrabă devalorizează.

Zona istorică a Brașovului are patru părți, Cetate, Brașovul Vechi, Blumăna și Șchei. În toate acestea putem număra pe degetele de la o mână proiectele cu adevărat bune pentru Brașov, proiectele culturale, educate, responsabile și care țin cont de viitorul sustenabil și multicultural al orașului. Vorbim de Centrul Multicultural al Universității Transilvania de la Rectorat, marcă a oamenilor de la Facultatea de Litere, Tipografia Avanpost Cultural de pe Postăvarului colț cu Diaconu Coresi, Hub-ul Cultural Visssual de pe strada Fabricii, marcă a oamenilor de la Amural și festivalul Amural organizat După Ziduri.

Am mai spus și o s-o spun de fiecare dată, cultura și educația formează baza unei societăți umane dezvoltate sustenabil. Fără ele nu avem nimic.

Mă bucur să scriu despre un nou proiect cultural, un proiect care pune în valoare o zonă neglijată de administrația locală, dar asupra căreia mulți exercită interese personale. Un proiect care vine cu o viziune proaspătă, elegantă, identitar, multiculturală și de creație.

Este vorba de Parcul Cultural După Ziduri – Spațiu pentru minte și inimă, o îmbinare între natură și cultură. Un proiect al comunității pentru comunitate.

Un proiect inițiat de Asociația Amural: „După ani buni de când am început recuperarea zonei După Ziduri, am realizat că avem misiunea și experiența să propunem o viziune care să protejeze cadrul cultural și care să ajute la dezvoltarea mediului cultural pentru pădurea de pe dealul Warthe și întreaga promenadă.”

Proiectul este în faza dezbaterii, iar inițiatorii strâng semnături pentru a-l transforma în realitate.

Componentele parcului

Nu mai puțin de 13 edificii istorice și instituții de educație și cultură sunt în proximitatea zonei.

Esplanada Cinema Popular: Locul de unde a început povestea Amural, Cinematograful Popular poate deveni unul dintre centrele culturii brașovene.
Galeria de artă murală: Centralele și punctele de acces din coasta dealului Warthe au fost multă vreme niște elemente nepotrivite și insalubre ce țineau oamenii departe de aleea După Ziduri.
Aleea și râul Graft: Întreaga zonă pietonală ar trebui tratată integrat și adaptat cadrului natural / medieval. Propunem înlocuirea asfaltului cu material specific zonelor istorice – piatră cubică, pavaj; refacerea iluminatului arhitectural și de ambianță; înlocuirea balustradei.
Galeria GALERIA: Vrem și putem să transformăm galeriile într-un muzeu de arte digitale. Vom avea o galerie de artă într-o galerie subterană – Galeria GALERIA.

Turnuri și bastioane: Bastionul Graft, Bastionul Fierarilor, Turnul Alb și Turnul Negru sunt elemente de bază în jurul cărora se desfășoară Parcul Cultural După Ziduri. În acest moment ele NU sunt deschise publicului.
Accesibilitate: Ne dorim o amenajare cât mai discretă a zonei pentru a păstra pădurea așa cum este acum. Dar sunt câteva măsuri de accesibilizare care ar deschide parcul pentru mai multe categorii de vizitatori – balustradă, scări din piatră acolo unde terenul e prea accidentat, podețe sunt câteva exemple care pot ajuta persoanele cu mobilitate redusă.
Parc natural, parc cultural: Ne dorim o pădure cât mai puțin amenajată, cât mai naturală. Aici stă farmecul Parcului După Ziduri, faptul că e un parc natural, o bucată de pădure în mijlocul orașului.

Partenerii Asociației Amural la acest proiect sunt Brașov Design Center și Centrul Multicultural la Universității Transilvania.

Let’s make this happen!

Semnați pentru Parcul Cultural După Ziduri – spațiu pentru minte și inimă!

Sursa foto: Asociația Amural

Leave a Reply

Your email address will not be published.