O singură companie s-a înscris la licitația pentru 20 de autobuze electrice. 10 dintre acestea sunt microbuze pentru Centrul Istoric

Primăria Brașov anunță că la licitația pentru achiziția a încă 20 de autobuze electrice s-a înscris doar o companie. Este vorba de compania SOR, cea care a mai câștigat o licitație și care trebuie să livreze alte 32 de autobuze electrice. Este și o veste bună și o veste proastă. Vestea bună este că sunt autobuze de la același producător, ceea ce face mai ușoară operarea și crește eficiența pe partea de mentenanță și reparații, dar și compatibilitatea cu sistemele de încărcarea.

Vestea proastă e faptul că Brașovul o să aibă microbuze de 8 metri pe Centru istoric.

Nr. crt. Linia Traseul Lungime traseu, dus+intors,km Nr. autobuze Tip autobuz
1. 2B Rulmentul – Livada Poștei 12,6 2 12m lungime
2. 21 Noua – Triaj 20,8 4
3. 35 Noua – Gara Brașov 16,9 4
4. 50 Livada Poștei – Solomon 10,9 4 8m lungime
5. 51 Tocile – Gara Brașov 10,1 2
6. 52 Tocile – Panselelor 18,5 4

În contextul în care nevoile de transport cer capacitate mare pe vehicule și frecvențe mai bune, Brașovul cumpără autobuze de 8 metri pentru a deservi liniile 50, 51 și 52. În loc să crească frecvența și capacitatea pentru a deservi Centrul Istoric, o scade. Autobuzele de 8 metri vor avea capacitate de 50 de persoane, o scădere de la 72 cât avem în momentul de față pe autobuzele diesel de 10 metri.

La frecvență stăm foarte prost, 4 electrice vor fi pe linia 50, 2 pe linia 51 și 4 pe linia 52. În acest context, Brașovul rămâne captiv autoturismelor.

Este o nouă etapă în reducerea capacității de transport public pe Centrul Istoric. Reamintesc că pe Centrul Istoric, timp de 24 de ani, din 1982 până în 2006, au circulat articulate pe linii care care duceau la Poarta Șchei, la Piața Unirii și Pe Tocile, iar azi au cap de linie în Livada Poștei. Și nici structura străzilor nu s-a modificat deloc pe zonele Cetate și Șchei. Avem deci, o scădere de capacitate de la 150 de pasageri la 50 per vehicul și o scădere și în numere, odată cu această achiziție urmând să intre cele 10 microbuze de 8 metri.

Nevoia de transport pe Centru Istoric nu este rezolvată, nici de departe. Aglomerarea de trafic nu a fost rezolvată nici prin existența autobuzelor de transport elevi.

George Scripcaru precizează că „strategia noastră de mobilitate urbană, care are ca și principală direcție transportul în comun, începe să capete formă. După ce aceste 133 autobuze și troleibuze, achiziționate pe mai multe axe de finanțare, vor circula în Brașov, sper ca tot mai mulți brașoveni să facă trecerea de la mașina personală la transportul în comun, mai ales că acesta va fi mai ieftin decât mașina personală, va fi mai rapid, cu ajutorul benzilor dedicate, va asigura confortul necesar și, nu în ultimul rând, este un transport ecologic”. Desigur, este strategia dânsului, dar asta nu înseamnă că este și cea mai bună.

Valoarea estimată a achiziției este de 49.215.966,39 lei + TVA, fondurile eligibile fiind asigurate în proporție de 80% de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Date tehnice achiziție autobuze electrice:
– lungime – 10 autobuze x 12 metri și 10 autobuze x 8 metri;
– tip solo (nearticulate);
– cu planșeu jos (podea coborâtă);
– facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă;
– autobuzele vor avea o capacitate de transport de minim:
a. Pentru autobuzele de 8m: 50 persoane din care cel puțin 16 pe scaune.
b. Pentru autobuzele de 12m: 85 persoane din care cel puțin 27 pe scaune.
– durata de funcționare de minim 15 ani;
– durata de utilizare fără reparație generală de minim 8 ani;
– durata de utilizare a bateriilor electrice de minim 5 ani;
– autonomie de minim 200 km;
– bateriile electrice vor permite o încărcare rapidă (5-10 minute) și o încărcare lentă (maxim 6 ore) fără să își piardă calitățile funcționale. Numărul minim de cicluri încărcare/descărcare: 2000.

Sistemul avansat de asistență a șoferului (Advance driver assistance systems – ADAS)
Autobuzele electrice vor fi dotate cu un sistem de asistență a șoferului care va detecta situațiile cu risc ridicat de accident și va alerta șoferul în timp util în vederea reducerii numărului de accidente și a consecințelor acestora. Detectarea riscului de accident va fi realizată prin montarea a minim 3 camere video/senzori la exteriorul autobuzului.
Funcționalitățile sistemului de asistență a șoferului:
a) Sistem de evitare a coliziunii frontale: monitorizează zona frontală a vehiculului și detectează situațiile periculoase, alertând vizual și sonor șoferul asupra riscului de coliziune cu un alt vehicul, biciclist sau pieton (pentru viteze de 50 km/h alerta va fi emisă cu minim 2 secunde înainte de producerea coliziunii). Detectarea se va face cu camera video/senzor amplasată în partea frontală a autobuzului (parbriz).
b) Sistem de detectare a vehiculelor, bicicliștilor și pietonilor în părțile laterale stânga și dreapta (de detectare a unghiului mort). Detectarea se va face cu camere video / senzori amplasate în părțile laterale ale autobuzului.
c) Afișarea alertelor la bord – afișarea alertelor va permite idetnificarea intuitivă și rapidă de către șofer a pericolului semnalat.
d) Colectarea informațiilor privind alertele identificate – transmiterea datelor se va face prin intermediul CGMT. Sistemul va fi furnizat împreună cu o aplicație software care va permite accesarea datelor (rapoarte) și vizualizarea acestora pe harta electronică a orașului.
Ofertantul va include în ofertă o descriere detaliată a componentelor ADAS și a modului de funcționare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.