Pe 20 decembrie 2019 s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple de mult timp, ceva ce administrația Scripcaru evită cu toate eforturile: să fie trasă la răspundere.
Acum înțelegem de ce în toate cele patru mandate Scripcaru a impus o politică lipsită de transparență, ca să nu fie tras la răspunde și să nu se vadă incapacitatea și incompetenta celor care conduc instituțiile publice. Normalitatea pentru administrația Scripcaru, indiferent de culoarea politică, este lipsa transparenței și lipsa dezbaterilor publice.
În această zi, brașovenii veniți să participe la întâlnirea pe problemele de poluare au fost ținuți afară, agentul de la Poliția Locală nepermițându-le să intre în Primărie.
Oamenii au reușit să intre în sala de Consiliului Local abia după ce Cristian Macedonschi a mers la intrare și a deschis usa. Imediat după intrare, văzând că li se arată o prezentare cu planurile de colectare selectivă și reciclare pentru anul 2025, participanții au reacționat, cerând să li se dea răspunsuri despre situația actuală și cum va fi rezolvată poluarea începând de ziua următoare.
Vedem în înregistrare toate luările de poziție a celor prezenți.
Acum să trecem în revistă câteva elemente ale întâlnirii.
Clarificăm de la început că George Scripcaru nu a organizat o dezbatere, ci o întâlnire în care câțiva specialiști aveau misiunea să prezinte ce planuri are primarul pentru 2025 pe partea de colectare selectivă și reciclare. Întâlnirea a prins valențe de dezbatere în momentul în care oamenii au început să ceară răspunsuri cu voce tare.
Pe subiectul cel mai stringent, poluarea aerului și sănătatea brașovenilor, insituțiile sunt incompetente. Aici e vorba de Primărie, Garda de Mediu (GNM) Brașov, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov. Sunt cele mai importante instituții pe această problemă. DSP Brașov a fost absentă de la întâlnire, în timp ce celelalte reclamă cadrul legislativ și procedural nefavorabil și lipsa de echipamente, dotări și oameni.
Am prezentat deja incapacitatea GNM Brașov pentru a acționa eficient în vederea rezolvării problemelor de poluare în municipiul Brașov, lucruri confirmate și în cadrul întâlnirii.
În contextul presiunii publice exercitată de cei prezenți, Primarul și-a păstrat calmul și a făcut ce știe cel mai bine, să transfere responsabiliatea pe care o are ca Primar către alte instituții publice și către alte Primării. „N-am pârghii” a repetat în mai multe rânduri. George Scripcaru este primar începând din 2004, iar în perioada 2000 – 2004 a fost viceprimar. Practic, este martorul și artizanul „dezvoltării” Brașovului. Știe toate etapele și tot ce trebuia să fie făcut în cazul gropii ecologice Fin Eco.
După 15 ani de mandat, de manager administrativ al orașului, George Scripcaru spune că nu are pârghii. „Dar cine are domnule primar?” au întrebat oamenii. Nu cumva acest răspuns arată incompetența și lipsa de profesionalism în administrație publică?
Să vă reamintesc care a fost mesajul primarului George Scripcaru în fața meșotiștilor, abosolvenți și elevi, în iunie 2019: „eu sunt profesor de sport și n-am profesat niciodată, dar am ajuns primar” (min. 07:57).
În privința Consiliului Local, cel mai bine a spus Ionuț Țața, „Consiliul Local și-a dovedit irelevanța. Nu ca instituție, ci din punct de vedere al componenței sale:
– Unul după altul, consilierii locali veniți să stea în primul rând la comemorarea revoluției dinaintea dezbaterii, s-au strecurat la prima ocazie din sală.
– De altfel, singurii doi consilieri care au zis ceva au fost Christian Macedonschi și Adrian Oprică. Primul l-a confundat pe un domn din sală cu directorul de la Fin Eco, și singurul lucru grăit de al doilea a fost un fel de amenințare la adresa senatorului Allen Coliban. Se aude pe înregistrarea live de la Litera 9, dacă aveți curiozitatea…
– Deși Consiliul Local (în numele municipiului) e acționar la Fin Eco, și nu Primăria – după cum a clarificat primarul George Scripcaru de mai multe ori – niciun consilier local nu a propus vreo acțiune din partea CL sau o majorare de capital pentru a prelua controlul companiei dacă ea nu vrea să rezolve problema sau orice… Nu e oare niciun consilier local delegat în CA al Fin Eco?
– Uitându-mă la calitatea dezbaterii între diverși cetățeni din sală și reprezentanții autorităților (făcând abstracție de cadrul dezorganizat care a cauzat tonuri mai ridicate), cred că există cetățeni mult mai pregătiți să ne reprezinte în Consiliul Local decât mulți dintre actualii consilieri. Și nu mă refer la partide noi, cred că e nevoie de o împrospătare de listă și la partidele vechi. Putem discuta cazuri concrete.
– Nu aș vrea să uităm de Marius Dan, cel care a încercat să ridice problema poluării și în ședința anterioară de CL, dar a fost amenințat de președintele acesteia că va fi scos din sală de Poliția Locală, mai ales că are buletin de București (deși are viză de flotant pe Brașov). La „dezbaterea” de vineri, când mai erau 100 de oameni pe langă el, Consiliul Local a ieșit tiptil, tiptil din sală, în loc să îl scoată din sală.”
Întâlnirea de la Primărie pe tema poluării poate fi văzută ca un moment istoric pentru Brașov. Este ceea ce ar trebui să se întâmple, politicienii și administrația, în toate formele ei, să răspundă în fața contribuabilului. Întâlnirea este un moment de cotitură prin faptul că brașovenii au luat atitudine și nu s-au mulțumit cu răspunsurile evazive și ridicatul din umeri ale politicienilor și ale conducătorilor de instituții publice. Așa cum spune Ionuț Țața, „Dacă Radu Hossu nu dădea cu pumnul în masă la un moment dat și cerea ferm soluții pentru ziua de mâine, nu peste 5 ani, dezbaterea ar fi măturat discret sub preș problemele…”.
Întâlnirea a trecut prin câteva momente delicate, contre între participanți și autorități, în care s-a ridicat tonul și în care s-au cerut și demisii. După întâlnire, Radu Hossu, a spus „După câteva contre între cetățeni și autorități s-a căzut de acord că discuția ar trebui să fie despre Fin Eco (ce avea reprezentanți prezenți, dar iresponsabili – adică fără responsabilitate față de subiect) pentru putoare și despre multiplele cauze pentru deteriorarea calității aerului în zonele Bartolomen, Tractorul Nord și orașul Brașov în general.
Rând pe rând, autoritățile de mediu au explicat că nu prea există pârghii prin care să facă ceva pentru a remedia situația, senatorul USR Allen Coliban contrazicându-i cu argumente. Argumente ce pare că au fost exprimate într-un film mut pentru mai toți reprezentanții de față, ei fiind fără de replică sau interes.
La final, Maxmilian a încercat să explice decidenților că este esențial și pentru calitatea aerului și pentru calitatea vieții, ca elementul central al dezvoltării orașului să fie individul și nu mașina. Decidenții, în frunte cu primarul, s-au eschivat cam cum au putut și au dat răspunsuri ce pe mine cel puțin nu m-au satisfăcut.
Oamenii adunați pentru a primi răspunsuri au plecat după trei ore de discuții în contradictoriu, cu foarte puțin dialog, cu momente lipsite total de respect din partea unui viceprimar (Laszlo Barabas n.r.) și cu extrem de puține răspunsuri.”
Prezent la întâlnire a fost și Bogdan Micu, consilier pe probleme de mediu al Primarului George Scripcaru și la Ministerul Mediului. Concluziile sale sunt următoarele:
„La nivel local:
1. Operaționalizarea Gărzii de Mediu la nivel de Minister.
2. Până când se poate face punctul (1) am propus o Patrulă De Poluare (PDP) la nivelul primăriei prin Poliția Locală. Primăria a acceptat soluția asta public. Această patrulă ar trebui să aibă echipamentele necesare care să identifice factorii de poluare.
3. Aprobarea unui HCL care să promoveze un coș de fum colector la toate dezvoltările imobiliare noi. Ideal încălzire centralizată măcar la nivel de bloc, dacă nu cartier.
4. Scoaterea industriei din oraș.
5. Emiterea a cel puțin 100 de licențe de taxi dedicate mașinilor electrice (nu hibride).
Ce voi duce la Minister:
1. Operaționalizarea Gărzilor de mediu din toată țara.
2. Modificarea cadrului legislativ din domeniu pentru a putea avea măsuri urgente asupra poluatorilor.
3. Schimbarea legislației din Agricultură în sensul micșorării și controlării poluării datorată fertilizatorilor.”
În materie de transport public, Nelu Corbu a prezentat rezultatele măsurilor dezastruoase ale administrației Scripcaru, care au dus la desființarea capacității transportului electric, tramvai și troleibuz, începând din 2006 până în 2017.
Acum, RATBV și George Scripcaru se laudă cu achiziții de autobuze electrice de opt metri și de 12 metri. Dar trebuie să fim corecți să spunem că urmează și achiziții de troleibuze, chiar dacă varianta cu baterii nu este cea mai fericită.
La nivelul anului 2017, când administrația Scripcaru voia să desființeze complet și troleibuzul (care a fost salvat printr-un demers public organizat tot de societatea civilă), se știa că există linie europeană de finanțare pentru investiții în tramvai și troleibuz. Cu toate acestea, admninistrația Scripcaru a ales să facă o achiziție de autobuze diesel, printr-un credit BERD. Dacă la acel moment s-ar fi aplicat pe acea linie de finanțare, în prezent am fi putut avea în locul celor 105 autobuze diesel low-cost, troleibuze sau poate chiar o linie nouă și modernă de tramvai.
La întâlnire a fost prezent și canditatul la Primărie al USR Brașov, senatorul Allen Coliban. De altfel, a fost singurul parlamentar de Brașov prezent. Allen Coliban este membru în comisia de mediu de la Senat și este implicat în mai multe cauze de mediu ale Brașovului, printre care și oprirea construirii drumului forestier Gorița.
Acesta a venit la întâlnire și cu o serie de propuneri care vizează rezolvarea problemelor cu poluarea, spunând că pentru a trasa un plan de soluții trebuie identificate întâi sursele de poluare și realizate măsurători. În acest sens, propune realizarea unei rețele de senzori, compusă din 50 de dispozitive, care să acopere tot orașul și care să identifice problemele specifice până la nivel de cartier. La nivelul bugetului național, acesta a precizat că a introdus achiziția unei stații mobile pentru Brașov, stație care va fi operată de APM Brașov. Pentru a adresa problema mirosurilor, Allen Coliban a venit la întâlnire însoțit de doi specialiști, Andrei Vasile – responsabil Laborator olfactometrie dinamică și Carol Lehr, director științific la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (INCD ECOIND).
Cu privire la groapa ecologică Fin Eco, a propus monitorizare permanentă, astfel încât să se știe exact, în orice moment, care sunt emisiile emanate.
Apropo de Fin Eco, trebuie spus că la întâlnire au fost doi reprezentanți din partea companiei, unul care a refuzat să răspundă la întrebări și unul care se ocupă de închiderea celulelor 1 și 2, care a prezentat un scurt material video și a precizat că au ajuns la 50% din lucrările de închidere. Desigur, au încercat să prezinte închiderea celulelor 1 și 2 ca o investiție din partea companiei, deși alocarea bugetului pentru închiderea acestora este o obligație prin autorizația de mediu. Acest buget nu a fost alocat la timp, motiv pentru care celula 1 nu a fost închisă în 2012 și nici celula 2 nu a fost închisă în 2017, așa cum era programat.
În schimb, au împărțit materiale promoționale în timpul întâlnirii.
La finalul întâlnirii, brașovenii prezenți au plecat cu trei promisiuni din partea Primarului:
- Va lua legătura cu specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industrială în vederea realizării de măsurători pentru mirosuri;
- Va solicita GNM Brașov și APM Brașov nevoile pe care le au pentru dotarea cu echipamente și va propune în CL achiziția echipamentelor pe care le va pune la dispoziția celor două instituții pentru efectuarea de măsurători;
- Va verifica dacă este adevărat că Fin Eco trebuia să închidă celula 1 în 2012 și va cere luarea măsurilor legale dacă constată nerespectarea angajamentelor companiei.
Leave a Reply