Fundația Hera anunța în 28 iulie 2020 că a formulat o reclamație administrativă deoarece Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov nu a răspuns solicitătilor de informații depuse de Fundație. Reclamația administrativă este un pas prevăzut în lege.
Spitalul Județean nu a oferit în termenul prevăzut de lege răspunsul la cererile de informații ale Fundației:
1. Contractul de atribuire privind construirea spitalului modular Covid, în integralitatea sa,
2. Motivele pentru care, până la data de 23 iunie 2020, lucrările nu au fost demarate, ținând cont de faptul că la data de 27 aprilie a fost emisă autorizația de construire, iar procesul verbal de deschidere a ofertelor a fost încheiat cu data de 13 mai 2020.
În 29 iulie 2020, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov emite un comunicat, care ajunge la presa brașoveană sub forma a patru poze după patru pagini. Am ținut să specific acest lucru pentru a vedea că Spitalul Județean, după ce că răspunde doar ce vrea și când vrea, o face și sub forma unor poze la documente.
Comunicatul arată supărarea Spitalului Județean pe faptul că cineva îi trage la răspundere, lucru cu care ei nu sunt obișnuiți. Iar pe lângă informațiile parțiale pe care le oferă ca să se apere, conducerea Spitalului spune că cei care cer informații sunt oameni de rea credință, cu interese politice.
Știm cu toții că instituțiile publice nu sunt obișnuite să ofere informații. Mai știm că instituțiile sunt deja politizate prin oamenii ajunși la conducerea acestora. Însă ce ar trebui să înțeleagă cei care conduc instituții este că ei stau acolo pe bani publici și cheltuie bani publici, indiferent de postul pe care-l ocupă și că sunt responsabili în fața contribuabilului, oricare este acesta.
Citind comunicatul de presă, văd că Spitalul Județean nu menționează nimic de reclamația administrativă și nu spune de ce nu a oferit informații și documente publice la solicitarea în baza legii. Și nici nu răspunde la întrebările și neclaritățile cu privire la Spitalul Modular ATI. Dar are pretenția că face o corectă informare a opiniei publice.
Neclaritățile rămân în continuare:
- Clarificări cu privire la achiziția publică pentru construirea spitalului modular. Despre rezultatul acestei achiziții am scris în 18 mai 2020. În acest caz, Spitalul trebuie să justifice de ce a trimis unui ofertant documentația cu cinci zile mai târziu decât celorlalți trei ofertanți. Conform Legii achizițiilor publice trebuie să existe un tratament egal al beneficiarului față de ofertanți.
- Construcția trebuia să înceapă în 20 mai 2020 și trebuia să fie încheiată pe 20 iulie 2020, conform Spitalului Județean, însă a început cu o întârziere de mai bine de o lună. De ce această întârziere?
- Consiliul Județean a alocat în primă fază suma de 5.866.308 lei fără TVA, iar valoarea finală a achiziției este de 11.976.260 lei fără TVA. Banii vin din bugetul județului. De unde au fost luați acești bani, de la ce capitol bugetar?
- Adrian Veștea spune că mai trebuie găsiți banii pentru dotarea spitalului modular ATI. Din ce sursă vin banii și când? Spitalul Județean spune că este nevoie de 18 milioane de lei pentru dotare.
- Când estimează că spitalul modular ATI va fi funcțional?
- De ce nu a fost pregătit terenul în avans, până la data de 20 mai, când trebuia să înceapă lucrările și au început pregătirile doar în 22 iunie?
- Să facă publice toate documentele la care face referire Spitalul Județean în comunicatul de presă din 29 iulie 2020.
În final, comunicatul de presă al Spitalului Județean:
„Spre corecta informare a opiniei publice, în legătură cu Spitalul Modular
Sănătatea nu are culoare politică
În primul rând, noi reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, ținem să mulțumim Fundației Hera, pentru implicarea în acest proiect, prin pounerea la dispoziție a documentației și Consiliului Județean Brașov, pentru susținerea financiară.
Menționăm că acest proiect este un plus adus sănătății brașovene, servind întreaga comunitate, însă în ultima perioadă am constatat cu stupoare că lucrurile au degenerat și s-au politizat de către Fundația Hera și anumiți politicieni, susținători ai acesteia.
Datorită acestui fapt, dorim să aducem anumite lămuriri opiniei publice și implicit dumnealor ( Fundației Hera), care să lămurească o dată pentru totdeauna, starea de fapt cu privire la etapele derulării acestui proiect.
Considerăm că în contextul pandemic mondial actual sunt minimalizate eforturile corpului medical și cele ale Conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în favoarea unor dispute neconstructive, legate de realizarea acestui Spital Modular, care trebuie să respecte anumiți pași legislativi (fiecare etapă în definitivarea proicetului având nevoie de aprobările legale necesare: avize, autorizații etc.).
Menționăm că în ciuda tuturor dificultăților legate de obținerea documentației complete (autorizațiilor, avizelor – toate obținute în regim de urgență) s-a reușit ca în data de 6 mai 2020, Serviciul de Achiziții Publice, să pregătească documentația și să transmită invitația de participare, pentru procedura de licitație (negocierea fără publicare prealabilă) firmelor ce aveau în portofoliu construcții similare (în număr de 4 firme).
După efectuarea acestor etape premergătoare obligatorii, s-a primit solicitarea expresă, de la reprezentanta Fundației Hera – Dna. C.C., de a participa în calitate de observator la Ședința de deschidere a ofertelor depuse, lucru care a fost aprobat de către conducerea SCJU Brașov.
De menționat că, depunerea ofertelor s-a putut face până în data de 13 mai 2020, ora 10:00; orice ofertă depusă după acest termen neputând fi luată în considerare conform Fișei de Date. Una dintre firmele invitate nu a depus oferta în termenul legal, fiind astfel descalificată.
La ora 11:00, aceeași dată 13 mai 2020, a avut loc Ședința de deschidere a ofertelor, în prezența observatorului din partea Fundației Hera, Dna. C.C.
Pe parcursul Ședinței au fost analizate toate ofertele depuse în termenul legal, încheindu-se procesul verbal de deschidere a ofertelor Nr. 13444/13.05.2020, unde a semnat și Dna. C.C., reprezentanta Fundației Hera, fără a formula vreo obiecțiune cu privire la desfășurarea procedurii (atât din punct de vedere legal cât și procedural).
Menționăm că după finalul ședinței de descidere a ofertei, au apărut nemulțumiri ale reprentantei acestei Fundații, referitoare la neprimirea în cadrul acestei licitații, a documentației depuse după data limită, menționând chiar că „prețul pe care îl ofertau era mult mai mic” (lucru necunoscut nouă deoarece secretariatul instituției, doar a înregistrat primirea documentației, după termenul limită; comisia constatând depășirea termenului de depunere și considerând oferta neacceptabilă, aceasta rămânând deschisă).
La data de 14 mai 2020 a avut loc Ședința de negociere a ofertei cu societatea aflată pe primul loc, iar în data de 15 mai 2020 s-a redactat Raportul procedurii după care:
a) s-a demarat procedura și s-a încheiat Contractul de Dirigenție de șantier, fiind necesar un studiu de piață privind experiența în lucrări de construcții, care să cuprindă verificarea tuturor lucrărilor ce fac obiectul proiectului, contract încheiat la data de 15 iunie 2020;
b) s-au definitivat actele către Inspectoratul de Stat în Construcții în vederea aprobării demarării construcției, la data de 22 iunie 2020 când s-au transferat taxele aferente de 0,1% respectiv 0,5% din valoarea fără TVA a autorizației de construire (Adresa nr. 196.046/18 iunie 2020);
c) s-au stabilit următoarele etape respectiv pregătirea terenului, fiind necesară prezența tuturor operatorilor de utilități publice, a operatorului de iluminat public, deoarece în curtea spitalului se află 7 stâlpi, fiind necesară decuplarea acestora de la instalația electrică, doi dintre aceștia fiind înlăturați pentru a face loc, precum și tăierea a unui număr de 7 arbori, după ce inițial au fost tăiați 25; cei 7 arbori tăiați suplimentar fiind marcați și cubați de către personalul autorizat din cadrul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, aprobare primită în data de 22 iunie (Adresa nr. 58.042/22 iunie 2020), în aceeași zi începând și lucrările de decopertare și pregătire a terenului conform Ordinului de începere a lucrărilor.
La final ca și concluzii:
Este dureros pentru noi, cei aflați acum în linia întâi, politizarea neconstructivă, în detrimentul sănătății locuitorilor din acest județ, un efort de a da societății brașovene o soluție de salvare a vieții, prin înființarea celor 28 de paturi ATI (necesare mai ales acum în contextul acestei pandemii). Dovada politizării este relația dintre reprezentanta Fundației Hera, Dna. C.C. și reprezentantul unui anume partid (persoane care ne-au atacat în mijloacele media).
Mai grav este insuflarea de către aceștia a unei idei nefondate, că o dată construit acest Spital Modular este și funcțional, neținând cont de dotările necesare care vor trebui achiziționate tot din banii noștri sau cei veniți de la Uniniunea Europeană. Ca și costuri o unitate ATI funcțională (unitate însemnând: un pat, un ventilator, un monitor, 4 injectomate, 4 infuzomate etc.), ajunge la aproximativ 70.000 euro, ceea ce înseamnă că pentru 28 de unități ATI vor fi necesare 1.960.000 euro (aproximativ 10.000.000 lei) și acestea în afară de laborator, sterilizare, mobilier medical și altele; suma totală pentru deplina funcționalitate ridicându-se la aproximativ 18.000.000 lei.
De asemenea, în atacurile permanente la adresa noastră, nimeni nu pune problema personalului, care va lucra în această zonă și care va trebui suplimentat din cadrul personalului deja existent (acesta fiind deja la capătul puterilor).
Și încă o dată, noi credem că este vorba de rea voință, din partea unor persoane care ne atacă în mod permanent fără a ține cont de eforturile noastre de construire a acestui Spital Modular nefiind vorba de necunoașterea legii achiziției publice, chiar în condițiile Stării de Urgență sau de Alertă (legea trebuind respectată în orice condiții, etapele unei achiziții publice neputând fi eludate).
La final, noi cei în halate albe, considerăm că prin meseria noastră suntem apolitici, sănătatea fiind primordială pentru toată lumea, iar judecățile părtinitoare ale anumitor forțe politice nu își găsesc locul în acest context.
Ne exprimăm speranța, ca pe viitor, toate forțele politice să conlucreze pentru binele comunității noastre, fiind pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește sănătătatea, așa cum o fac și la nivel declarativ. Să ne gândim că fiecare dintre noi sau dintre rudele/cunoscuții noștri pot ajunge să aibă nevoie de servicii medicale și de aceea ar trebui ca toți să ne străduim să le avem la cea mai înaltă calitate.
Conducerea SCJU Brașov”