Proiectul de construire a unei parcări subterane în fața gării și a unor pasaje pietonale care să subtraverseze bulevardul Gării a fost aprobat de Comisia de Circulație din data de 25 noiembrie.
Investiția are ca obiectiv eliminarea traficului din fața gării și amenajarea unei zone pietonale, cu alei și zone verzi, care să transforme această poartă de intrare în oraș într-un loc mult mai primitor. Proiectul de construire a parcării subterane se corelează și cu proiectul de amenajarea a unui nou terminal de transport, în zona din stânga gării (înspre centrul comercial Unirea), proiect pentru care s-a obținut autorizația de construire.
Conform proiectului studiului de fezabilitate, parcarea va avea 3 niveluri subterane, cu 502 locuri, dintre care 151 de locuri la primul nivel subteran, 175 de locuri la cel de-al doilea și 176 de locuri la cel de al treilea.
La primul nivel subteran vor fi amenajate 20 de locuri de parcare pentru persoane cu probleme locomotorii și 55 pentru autoturismele electrice, în prima fază, urmând o extindere cu încă 50 de locuri pentru autovehicule electrice și 6 locuri pentru autoturismele cu GPL.
Dimensiunile locurilor de parcare vor fi de 2.50m x 5.00m, cu excepția celor dedicate persoanelor cu deficiente locomotorii, care vor avea dimensiunile de 4,0 x 5,0 m. Circulația va fi dirijată pe sensuri unice iar lățimea căii de circulație va fi de 6.00 m, inclusiv o zonă marcată, cu lățimea de 80 cm, destinată exclusiv traficului pietonal, la fiecare nivel.
Cele două pasaje subterane vor face legătura între zona gării/parcarea subterană și trotuarele de pe bulevardul Victoriei, unul la blocul „Căprioara“, iar celălalt la Piața Dacia. Pasajele vor avea o lățime de 5.00 m și o înălțime de 2,50 m.
Propunerea proiectantului, după ce a corelat acest proiect cu cel al traseului 1 de biciclete, este ca trecerea de pietoni dintre hotelul Kronwell și blocul „Căprioara“ să rămână funcțională, iar cea spre Piața Dacia să fie desființată.
Parcarea va fi închisă la partea superioară de o dală urbană cu spații verzi și zonă pietonală. Spațiul propus se amenajează în fața Gării, în continuarea trotuarului pietonal, către o piațeta pietonală de tip dală urbană.
Dala urbană a fost configurată ținând cont de poziția față de Gară și de fluxurile de circulație pietonală care converg către aceasta. Fluxurile de circulație sunt generate de nodurile de evacuare din parcarea subterană, de circulație pietonală ce leagă trotuarele existente și de accesurile către pasajul pietonal ce facilitează traversarea Bulevardului Gării.
Spațiile de la nivelul dalei urbane au fost gândite astfel încât să creeze mai multe zone de odihnă, cu perspectivă directă către Gară.
Pavajul propus conturează diferite tipuri de spații și locuri de odihnă și ajută la direcționarea pietonilor.
Monumentul aflat pe teren va fi relocat în spațiul central al dalei urbane, în axul Gării. Pavajul din jurul monumentului este diferit, pentru a marca poziția acestuia și a delimita o zonă de odihnă în jurul lui.
Pe spațiul verde vor fi plantați arbuști de talie mică și medie, în sol vegetal sau în jardiniere.
Nodurile de evacuare și acoperirea căilor de acces către pasaj de la nivelul dalei urbane sunt realizate din sticlă, pentru a nu obtura perspectiva asupra Gării.
Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic ,,Construire parcare subterană Zona Gării Braşov şi pasaje pietonale subterane” este realizat de SC Popp&Asociații SRL cu subcontractant SC Global Proiect SRL şi terţ susţinător SC Architect-Service SRL, valoarea contractului fiind de 1.095.352,79 lei fără TVA.
Leave a Reply