Brașov | S-a deschis depunerea de proiecte pe bugetarea participativă. Primarul municipiului Brasov coordonează echipa de evaluare a proiectelor

Brașovenii au la dispoziție, pe site-ul Primăriei Brașov, platforma de bugetare participativă, pentru a propune proiectele de investiții pe care le consideră importante pentru dezvoltare orașului.

Proiectele pot fi depuse până la data de 16 februarie 2020. Valoarea maximă a proiectului este de 100.000 euro.

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:
1. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (amenajare de alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video)
2. Amenajare de spații verzi și locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea, înființarea acestora, întreținerea)
3. Amenajare spatii publice (zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public, etc – amenajare, înființare, reparare).
4. Infrastructură culturală
5. Infrastructură educațională
6. Infrastructură de sănătate
7. Infrastructură sportivă
8. Digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătățirii calității vieții).

Calendarul propus pentru etapele de mai sus este următorul:
23 decembrie – 16 februarie Depunerea on-line a propunerilor de proiecte până la data de 16 februarie, conform Formularului.
Propunerea de proiect trebuie să întrunească o serie de condiții, conform Regulamentului.

17 februarie – 15 martie Analiză și evaluare proiecte depuse.

16 martie – 15 aprilie Proiectele depuse sunt supuse votului cetățenilor.

23 aprilie Anunțarea proiectelor câștigătoare.

Începând cu 24 aprilie Implementarea proiectelor.

Analiza tehnică și juridică a propunerilor de proiecte
1. Analiza tehnică şi juridică a propunerilor este realizată de către Primăria Municipiului Brasov, ale cărei servicii verifică conformitatea acestora cu standardele prezentului regulament şi cu alte reglementări legale în vigoare, precum și fezabilitatea tehnică.
2. Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajutări tehnice din partea Primăriei Municipiului Brasov, dacă este necesar.
3. Similitudinea conținutului sau proximitatea geografică poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect.
4. Proiectele care contravin prevederilor legale în vigoare nu vor fi incluse în procesul de bugetare participativă și nu vor fi publicate pe platforma online www.bugetareparticipativa.brasovcity.ro.
5. Echipa de analiză si evaluare a proiectelor este formată din cel puțin un reprezentant ale următoarelor departamente din cadrul Primăriei municipiului Brasov si reprezentanți ai Consiliului Local Brasov:
a. Coordonare: Primarul municipiului Brasov
b. Direcția Tehnică
c. Direcția Arhitect Șef
d. Direcția Tehnologii Informaționale și Servicii Electronice
e. Direcția Relații Externe, Cultură și Evenimente
f. Direcția Relații Comunicare
g. Direcția Juridică și de Administrație Publică Locală
h. Directia Economică
i.Consilieri locali
6. Toate propunerile și documentele care au fost atașate devin proprietatea Municipiului Brasov.

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative. Votul are loc în două etape distincte.

În prima fază de vot, fiecare cetățean înscris în portalul bugetării participative poate alege opt proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele opt domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maxim 24 de proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

În a doua etapă, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 24 stabilite în prima fază. La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate un număr de maxim 16 proiecte.
Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Brasov, prin care ideile şi inițiativele comunității brașovene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunității se implică direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Regulamentul bugetării participative poate fi consultat pe platforma online.

Leave a Reply

Your email address will not be published.