Vă invităm la un nou episod despre trenul metropolitan. Am făcut acest episod pentru că avem două elemente noi în ecuație. O dată avem schimbarea de primar și de administrație la nivel de Brașov care a determinat și o schimbare de conducere la Asociația de Transport Brașov. Și mai avem doi actori care intră în ecuația trenului metropolitan, Consiliul Județean Brașov și Regionala de Căi Ferate Brașov, actori care într-un fel erau deja prezenți, doar că de data aceasta, după cum o să vedem din interviul care urmează, participă și mai puternic în cadrul proiectului.
Noi o să prezentăm câteva observații după interviul pe care l-am avut, apoi puteți urmări interviul care este cu George Cornea noul director al Asociației de Transport Brașov.
00:00 Intro
00:26 Observații
17:53 Interviu George Cornea – director Asociația de Transport Brașov
Seria Proiecte de infrastructură feroviară din județul Brașov poate fi găsită pe:
Litera 9 – https://litera9.com/proiecte-de-infrastructura-feroviara-din-judetul-brasov/
YouTube – https://www.youtube.com/playlist?list=PLynDpfmrZXnaaj5h0WnLfhNSLa0q5EcDL
Spotify – https://creators.spotify.com/pod/show/litera-9/episodes/Podcast-Litera-9—Proiecte-de-infrastructur-feroviar-din-Judeul-Braov—Ep–11-Trenul-metropolitan—Un-alt-nceput-e31l8fr/a-abt18me
Linkuri către materialele și subiectele la care facem referire în cadrul episodului:
*****
Seria Proiecte de infrastructură feroviară din județul Brașov Podcast Litera 9 este împărțită în câteva episoade și, după cum o să vedeți, încercăm să așezăm aceste proiecte într-o serie pe care s-o aveți la îndemână, în care să găsiți toate informațiile și stadiile proiectelor la momentul discuțiilor.
Dar poate cel mai important aspect al acestor discuții este acela legat de logica investițiilor. Este vorba de modul în care autoritățiile aleg să facă aceste proiecte, de modul în care aleg soluțiile tehnice, de lipsa de transparență și vorbim de efectele și beneficiile acestor proiecte. Vedem cum proiectele se întind pe foarte mulți ani și, unele, abia sunt în stadii incipiente.
Pe lângă acestea, vorbim și de faptul că soluțiile alese nu sunt întotdeauna cele mai bune și, deși există soluții mai bune, se merge totuși pe soluții alese dinainte și apoi justificate prin studii de fundamentare.
În logica investițiilor, dacă ne gândim la viitor, putem să anticipăm că proiectele și soluțiile din cadrul acestor proiecte ne vor costa alți bani, mai mulți, pentru a upgrada un proiect, asta în cazul în care ne vom pune problema modernizării și îmbunătățirii și nu doar a mentenanței.
Litera 9 – https://linktr.ee/litera.9
Leave a Reply