Intrarea României în spațiul Schengen este o poveste între bifarea de condiții și încredere. Deși se spune că România bifează condițiile, din punct de vedere tehnic, trebuie să ne întrebăm dacă este un partener de încredere.
Marți, pe 18 octombrie 2022, Parlamentul European a votat pentru a susține intrarea României și a Bulgariei în Schengen, cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă, 43 abțineri. Acest vot nu înseamnă că intrarea s-a făcut, mai urmează un vot al miniștrilor de interne în decembrie anul acesta. În funcție de acest vot, în 2023, ambele state pot fi în spațiul Schengen.
Premierul Olandei, Mark Rutte, vorbea de transparență și statul de drept ca elemente care au nevoie de o îmbunătățire structurală. Și aici este chestiunea încrederii. Arată România că este un stat de drept și că justiția își face treaba? În final este vorba despre oameni, suntem noi, românii, parteneri de încredere, care respectă și aplică angajamentele la care am aderat?
Și aș vrea să reprezint chestiunea încrederii cu câteva planșe de la expoziția de bandă desenată din Piața Sfatului, „Balcanii în istorie”.
Expoziția „Balcanii în istorie” a fost lansată săptămâna trecută, 13-16 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov și poate fi vizitată încă în Piața Sfatului, în fața Muzeului Județean de Istorie.
Curatorul expoziției este directorul festivalului, Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, managerul proiectului „CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”, proiect al programului „Europa Creativa”, apelul „Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest”.
Leave a Reply