Am pregătit un montaj video în care puteți vedea uși, geamuri și elemente de mobilier scoase din Muzeul Prima Școală Românească și din Casa Barac la momentul realizării lucrărilor neautorizate. Acestea sunt ținute în anexa Casei Barac, anexă care are la rândul ei mari probleme, așa cum o să vedeți în imaginile video.
Înainte de a vedea video și de a discuta despre cele găsite la anexa Casei Barac, vă las o listă cu linkurile către articolele trecute, în care prezint pe larg situația lucrărilor neautorizate de la patru monumente istorice: Muzeul Prima Școală Românească, Casa Barac, Chilii și Casa Nicolae Ciurcu.
18 noiembrie 2024 – „Reconfigurarea estetică a tavanului este total străină”. Ce arată cercetarea stratigrafică făcută la Muzeul Prima Școală Românească
5 noiembrie 2024 – Recomandările specialiștilor UNARTE ignorate de conducerea Muzeului Prima Școală Românească
12 octombrie 2024 – Dosare penale și amenzi în cazul lucrărilor neautorizate de la Muzeul Prima Școală Românească, Casa Barac, Chilii și Casa Nicolae Ciurcu
8 octombrie 2024 – Lucrările fără autorizație de la Muzeul Prima Școală Românească făcute cu bani de la Primăria Brașov și de la Consiliul Județean Brașov
19 septembrie 2024 – Lucrări de renovare fără avize la Muzeul Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului
Acum să ne uităm pe imaginile video și să discutăm despre cele găsite.
În cadrul montajului, până la minutul 01:56 găsiți imagini din curtea Casei Barac, monument istoric, având codul LMI Bv-II-m-B-11590, în care se vede anexa Casei unde au fost depozitate diferite elemente de tâmplărie de lemn: uși, ferestre, mobilier. Acestea sunt scoase din Muzeul Prima Școală Românească și din Casa Barac. Restul de montaj arată acoperișul și o parte dintr-un zid ale anexei Casei Barac, care sunt într-o stare de degradare,
Din lucrurile depozitate am identificat câteva uși interioare. Astăzi, dacă mergeți să vizitați muzeul din Casa Barac veți vedea că toate ușile interioare sunt scoase. Mai jos sunt patru imagini în care se vede lipsa acestora.
În anexa Casei se mai văd și panourile de lemn decorate cu vopsea de ulei ce imită lemnul, cu valoare artistică și istorică. Ele erau în Muzeul Prima Școală Românească, în cele două camere de la etaj. Vedeți în imagini cum arătau și unde erau amplasate. Pentru camera de la etaj din dreapta avem și două cadre comparative.
Pe acestea le-am putut identifica, dar vedeți în imagini că sunt mai multe lucruri depozitate, printre care și ferestre, mobilier și alte elemente de tâmplărie.
În final, mai precizez că cele mai abilitate instituții pe partea de patrimoniu istoric, Direcția Județeană pentru Cultură și Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Brașov rămân cele mai netransparente. Niciuna nu comunică din proprie inițiativă despre problemele întâlnite la patrimoniul istoric. În cazul celor patru monumente, deși au făcut mai multe controale, nici măcar nu au mai răspuns la ultima solicitare de informații pe care am transmis-o în data de 6 noiembrie 2024.
Leave a Reply