Lucrările la noua UPU de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov au rămas la stadiul de groapă, așa cum se vede din imagini. Suntem la final de 2019 și stadiul este aproape ca la începutul anului.
În luna august 2019, directorul SCJU Brașov, Călin Cobelschi și președintele CJ Brașov, Adrian Vestea spuneau că lucrările pentru noua UPU de la SCJU Brașov trebuiau să înceapă în martie 2019 și să fie într-o stare mai avansată, ținând cont că este vorba de o clădire nouă cu trei niveluri și 1000 mp pe nivel.
În 2018, CJ Brașov a făcut toate demersurile necesare, dărâmarea clădirilor de pe terenul noii Unități de Primire Urgențe, întocmire proiect tehnic. Mai departe, Ministerul Sănătății a făcut procedura de achiziții pentru constructor și este în sarcina Ministerului să ducă la bun sfârșit construcția noii UPU.
Construcția noii UPU se face cu bani de la Banca Mondială și termenul de începere a lucrărilor era martie 2019, ne spune managerul Spitalului, Călin Cobelschi. Există deja o întârziere de cinci luni, constructorul apucându-se de lucru în iulie 2019. Numai că lucrările nu avansează, fapt pentru care managerul Spitalului Județean a trimis adrese la Minister pentru a afla situația. De la Minister a venit răspunsul că lucrările vor începe din 19 august.
Noua UPU are ca termen de finalizare 31 decembrie 2020, iar până atunci activitatea în UPU se desfășoară într-un spațiu care nu mai face față acestei activități și nici nu corespunde din punct de vedere medical.
Am încercat să aflăm care este situația la Ministerul Sănătății, dar n-am primit răspuns și între timp s-a schimbat Guvernul.
Am primit un punct de vedere de la constructor, SC General Service Grup 98 SRL, pe care îl redăm în continuare:
„În data de 13 mai 2019 a fost efectuată procedura de predare a amplasamentului și la data de 04 iulie 2019 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor cu dispunerea începerii din 14 iulie 2019, care a avut loc.
Societatea noastră a exprimat rezerve de preluare a amplasamentului, urmând a se clarifica ulterior desfășurarea contractului. Aceste rezerve au fost exprimate în scris în documentul aferent.
Tocmai aceste probleme identificate la preluarea amplasamentului la care se adaugă problematica rezultată în urma executării săpăturilor și lucrărilor pregătitoare au facut ca amplasamentul să necesite și alte lucrări conexe neprevăzute în proiectul inițial.
Vom enumera aceste lucrări în cele ce urmează pe scurt, ele aducând modificări asupra graficului de lucrări prezentat inițial:
– subfundare clădire existentă alăturată noii clădiri – au apărut diferențe în urma sondajelor efectuate în teren care au relevat adâncimi de fundare, dimensiuni și formă diferite ale clădirii existente, necesitând realizarea subfundării într-o nouă configurație. De asemenea, natura terenului necoezivă constatată a necesitat sprijiniri și lucrări de protecție deosebite pentru prevenirea riscurilor.
– poziționare clădire conform plan – datorită configurației diferite a fundațiilor și a fațadelor clădirii existente a fost necesară reconfigurarea poziționării clădirii, corelându-se cu distanțele prevăzute în planul de amplasament din proiectul tehnic.
– existență rețele edilitare – pe parcursul săpăturii au fost descoperite în amplasament rețele edilitare care nu au putut fi identificate anterior, care au trebuit deviate din gabaritul săpăturii.
– inundare teren – rețelele de canalizare găsite la efectuarea săpăturii erau deteriorate conducând la scurgeri și infiltratii care au inundat pe unele porțiuni săpătura alterând terenul de fundare, pentru refacerea acestuia fiind necesare lucrări considerabile de refacere. Totodată, în amplasament au fost găsite porțiuni din beton armat din fundațiile clădirii care a fost inițial în amplasament, unele dintre acestea legate de clădirea existentă, care au fost sparte prin piconare cu atenție deosebită pentru a nu afecta clădirea existentă.
Constructorul a identificat prin urmare elemente neprevăzute, dar împreună cu Dirigintele de șantier și Managerul de proiect, procedându-se în cazul acestora astfel cum se specifică în contract, adică invocând clauza specifică acestor elemente.
Până la clarificarea acestor probleme anumite lucrări nu se pot executa. Astfel, săpătura a fost întreruptă și apoi reluată până ce constructorul și proiectantul au identificat o posibilitate de a devia conductele existente în amplasament și care împiedicau turnarea betonului de egalizare.
În momentul de față constructorul a comandat armătura și se pregăteste să reintre în amplasament pentru a reface trasajele și a putea continua lucrările.
De principiu nu am solicitat prelungirea termenului contractual, deși am solicitat alocarea unui buget de timp pentru lucrările neprevăzute.”
În aceste condiții, constructorul spune că va încerca încadrarea în termenul inițial prevăzut în contract.
Față de termenul de începere a lucrărilor vedem o diferență de câteva luni, SCJU Brașov și președintele CJ Brașov spun că lucrările trebuiau începute în martie 2019, pe când constructorul spune că termenul a fost în iulie 2019.
Despre problemele menționate de constructor nu s-a vorbit până acum, SCJU Brașov și președintele CJ Brașov nefăcând niciodată referire la acestea. Dacă au omis cu bună știință aceste precizări, ne întrebăm de ce?
Proiectul este implementat de Ministerul Sănătății, cu finanțare de la Banca Mondială, valoarea investiției fiind de 11,412 milioane lei cu TVA, constructor fiind SC General Service Grup 98 SRL.
Noua a clădire a UPU, care are termen de finalizare 31 decembrie 2020, va avea o suprafaţă de aproximativ 1.800 mp, însemnând subsol şi parter, iar accesul nu se va mai face pe la intrarea în fostul Triaj. Pentru serviciile medicale va fi alocată o suprafaţă de aproximativ 1.200 mp, restul spaţiului urmând a fi alocat pentru alte funcţiuni.
Leave a Reply