Încă o moarte complet previzibilă ar fi putut fi evitată, în situația în care România ar fi decis, în urma tragediilor din ultimii ani, dacă nu a sutelor de milioane cheltuite în zadar, să urmeze singura soluție existentă la nivel mondial în managementul populației de câini. Nimic nu s-a schimbat în ultimii ani, în ciuda faptului că toate organizațiile pentru protecția animalelor active, care gestionează realitatea din teren în limita resurselor, s-au unit și au cerut implementarea urgentă a singurei soluții care a funcționat în toate țările. Impactul actualului management este devastator, din punct de vedere social și economic.
Specialiștii în domeniu sunt complet excluși din procesul de management, în timp ce câinii se înmulțesc și banii publici sunt folosiți în același ritm ciclic – 1500 de lei din bani publici sunt plătiți de exemplu pentru un câine capturat și ucis, în mai multe unități administrativ teritoriale din țară, în timp ce o sterilizare costă aproximativ 200 de lei.
Modul de management rămâne capturarea și uciderea, lăsând astfel spațiu pentru înmulțirea necontrolată a câinilor și delapidarea fondurilor publice, cu prețul tragediilor pentru oameni și animale. După 30 de ani cu acest management, avem mai mulți câini ca niciodată, singura diferență fiind că ei nu mai sunt văzuți în centrele orașelor mari, ci în tot restul țării. Nicio campanie de educație nu a fost făcută în acest timp, ci din contră, autoritățile au blocat campaniile de educație și deținere responsabilă inițiate de organizații.
Nicio amendă nu a fost dată oamenilor care își lasă câinii zilnic liberi pe străzi, singuri. Sute de materiale și studii de caz, externe și interne, au fost puse la dispoziția autorităților de-a lungul anilor, pentru a susține singura soluție existentă, sterilizare masivă și educație. Există inclusiv poziția publică a primului-ministru și ANSVSA, primele autorități competente, în care se admite necesitatea clară a acestor soluții, însă ele nu se implementează, fără nicio motivație.
„Prin lipsa de acțiune, este ca și când am așteptat cu toții această tragedie, așa cum continuăm acum să o așteptăm pe următoarea. Se va întâmpla. De fiecare dată a fost vorba de câini cu stăpân lăsați liberi, dar acesta este un detaliu care deja nu mai contează: un management responsabil înseamnă sterilizare masivă, educație și deținere responsabilă. Ele nu pot funcționa separat. Autoritățile nu ne mai pot ignora. Drama prin care trec oamenii și animalele din România în 2025, de 30 de ani, este inacceptabilă, pentru că avem soluția garantată la îndemână. Ați văzut vreodată o campanie din partea autorităților care să îndemne la deținere responsabilă a câinilor? În care să informeze oamenii, de exemplu, că este complet ilegal și iresponsabil să își lase câinii singuri „la plimbare, ” și nesterilizați, așa cum „i-a lăsat Dumnezeu?” Ați văzut vreodată o campanie despre cum ar trebui să se comporte deținătorii cu câinii, sau aț văzut câini îngroziți de proprii stăpâni? Ați văzut vreodată o mobilizare din parte autorităților pentru a steriliza masiv, să oprim înmulțirea? Sau ați văzut doar capturări și ucideri violente, sute de milioane de euro din bani publici care curg la nesfârșit, în timp ce străzile, pădurile, câmpurile sunt pline de câini?” spune Alina Florescu, Președinta Asociației pentru protecția animalelor Toto&Pufi, care a lansat inițiativa în care aproape 100 de organizații au semnat pentru sterilizare masivă și deținere responsabil.
Solicităm de urgență un grup de lucru în Parlament, cu toate părțile implicate direct, pe care să-l coordonăm, pentru a rezolva impasul legislativ care împiedică rezolvarea rapidă și garantată a problemei. Consensul specialiștilor la nivel național și internațional nu mai poate fi ignorat, decât cu prețul asumat al tragediilor sociale și economice.
Foto: Asociația pentru protecția animalelor Toto&Pufi
Leave a Reply