Punct de vedere al Filialei OAR Brașov Covasna Harghita cu privire la Licitația de achiziție publică a serviciilor de proiectare pentru „Parcul Rulmentul”

La începutul lunii ianuarie, Primăria Brașov anunța lansarea licitației pentru documentația tehnico-economică necesară realizării Parcului Rulmentul. În urmă cu două zile, Filiala OAR Brașov Covasna Harghita a publicat un punct de vedere cu privire la această licitație, pe care îl redăm în continuare.

CĂTRE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRASOV
În atenția domnului Primar Allen Coliban

Anunțarea lansării procedurii de achiziție publică de servicii pentru „Parcul Rulmentul” ne oferă un bun prilej ca, la început de mandat, să vă aducem în atenție importanța utilizării procedurii de achiziție publică prin concurs, pe care Ordinul Arhitecților din România (OAR) are competența să îl organizeze în folosul comunității și al administrației publice locale pe care o conduceți. Totodată, ne oferă ocazia să vă asigurăm de susținerea profesională a organizației noastre și să ne exprimăm speranța pentru o bună colaborare în perioada următoare.

O intervenție urbană de această dimensiune, făcută din fonduri publice, este fără precedent în Brașov după 1989 și, de aceea, va trebui să devină un exemplu de bună practică pentru orice dezvoltare ulterioară. Dată fiind amploarea și impactul potențial al acesteia, considerăm că proiectul trebuie să aibă o fundamentare în concordanță cu strategia de dezvoltare a oraşului, trebuie să fie înțeles și acceptat și, ca atare, este necesară o consultare prealabilă atât a comunității profesionale, cât și a publicului.

Zona Tractorul-Coresi-RulmentuI s-a dezvoltat vizibil în ultimii ani așa încât a devenit un important pol de atracție al Brașovului. lmpactul pe care îl va avea parcul pentru zona de nord a orașului, cât și pentru oraș în ansamblu, va fi unul semnificativ. Acesta va fi utilizat, în egală măsură, de toți locuitorii și vizîtatorii oraşului.

Realizarea parcului presupune o intervenție urbană complexă, pe un teren cu dimensiuni comparabile cu centrul istoric al Brașovului, pe care se află una dintre ultimele platforme industriale urbane nedemolate, care conține elemente atractive ale patrimoniului construit de arhitectură industrială.

Din aceste motive, se impune o abordare multidiscip!inară concertată, care să garanteze dezvoltarea optimă a oraşului și realizarea unei lucrări de calitate, care să integreze patrimoniul construit de arhitectură moștenit. Parcul va trebui să se regăsească în strategia de dezvoltare a oraşului și, prin urmare, să fie cuprins in viitorul plan de urbanism general [PUG], document aflat in lucru.

Etapele unei astfel de proceduri trebuie să conțină obligatoriu o analiză profesională a patrimoniului construit existent, inventarierea fondului vegetal existent, identificarea potențialul de dezvoltare a terenului și a zonei. În lipsa acestor studii și analize aprofundate, nu se pot stabili obiectivele proiectului și nu se poate întocmi o temă de proiectare consistentă, care să stea la baza unor proiecte de succes.

Organizarea unui concurs de soluții de arhitectură este cel mai bun mod de a asigura investiției o soluție urbanistică și arhitecturală de calitate, care să se integreze în strategia de dezvoltare a oraşului și care, în același timp, să corespundă cerințelor de calitate ale unui spațiu urban modern, cu o arhitectură valoroasă, care să fie subordonată principiilor construirii sustenabile și protecției mediului.

Concursul de soluții de arhitectură asigură atingerea unui nivel înalt de calitate, prin posibilitatea de a alege dintre un număr mare de soluții propuse de profesioniști. Acesta oferă posibilitatea comparării unei diversități de soluții, din care un juriu profesionist este chemat să decidă care dintre proiectele propuse răspunde cel mai bine temei de proiectare. Așa cum o arată și practica internațională, acesta prezintă cea mai bună garanție de calitate și este și cel mai democratic instrument de achiziție publică.

Atât administrația publică locală, cât și Ordinul Arhitecților din România (OAR), au ca scop comun creșterea calității mediului construit prin creşterea calității produsului de arhitectură. Aceasta este posibilă doar dacă atribuirea contractelor de proiectare se face în principal pe baza calității proiectelor. Tocmai de aceea concursul de soluții de arhitectură este modalitatea optimă, eficace și transparentă, de achiziție a serviciilor de proiectare, pentru că decizia unui juriu profesionist garantează calitatea proiectului de arhitectură ales.

În acest sens, în cazul achiziției prin concurs de soluție de arhitectură, în calitate de organizator pentru administrația locală, OAR este garantul aplicării unei proceduri care respectă rigorile de calitate profesională, conform standardelor internaționale stabilite prin reglementările și regulamentele de organizare a concursurilor de arhitectură și urbanism ale UNESCO, ale Uniunii lnternaționale a Arhitecților (UIA) și ale Consiliului Arhitecților din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.