Proprietarul clădirii de pe strada Eminescu, în care funcționează o secție a Spitalului de Psihiatrie, a cerut o chirie dublă, de 20.000 de euro pe lună

Din martie 2019, dr. Nicușor Bîgiu se află la conducerea Spitalului de Psihiatrie și Neurologie. La început a fost interimar, pus de Adrian Veștea, după demisia managerului Ioan-Alexandru Grigoriu. Apoi, a devenit managerul spitalului, în urma unui concurs.

La momentul anunțării ocupării funcției de manager al spitalului de către Nicușor Bîgiu, Adrian Veștea spunea că obiectivul este de a eficientiza managementul unității medicale și de a găsi o alternativă pentru a reloca secția de pe Eminescu. Problema relocării a devenit acută în momentul creșterii chiriei de către actualul proprietar, de la 5.000 de euro la 10.000 de euro.

Problema chiriei a revenit din nou, în contextul în care la finalul lunii aprilie 2020 expiră contractul de închiriere. Odată cu prelungirea contractului, proprietarul, Mesaros Oana, cere dublarea chiriei, de la 10.000 la 20.000 de euro.

O problemă despre care se știa de multă vreme și care de un an este un obiectiv al noii conduceri a spitaulului nu este încă rezolvată.

Fiindcă prelungirea contractului a fost subiectul unei Hotărâri de Consiliu Județean de săptămâna aceasta, o soluție a fost propusă de PSD Brașov, rechiziționarea imobilului: „Grupul de consilieri județeni ai PSD cere conducerii Consiliului Județean Brașov să ia toate măsurile pentru ca imobilul de pe Eminescu să treacă în proprietatea statului, pe perioada stării de urgență, conform legii.

În baza Decretului nr. 240/2020, pot fi rechiziționate „BUNURILE în privința cărora au fost instituite măsuri asiguratorii și sunt NECESARE prevenirii și combaterii răspândirii infecțiilor cu COVID-19” (vezi art. 64 alin. (12) din Capitolul VII Domeniul justiție din Anexa nr. 1 la Decretul nr. 240/2020).

Rechiziționarea se poate face „la solicitarea INSTITUȚIILOR ȘI AUTORITĂȚILOR PUBLICE centrale și LOCALE beneficiare”, de către „autoritățile împuternicite de lege” (vezi art. 87 alin. (1) din Anexa nr. 1 la decret). Rechiziționarea se face în condițiile Legii nr. 132/1997 privind rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public. Potrivit dispozițiilor art. 1 din Legea nr. 132/1997, autorităţile publice împuternicite prin lege OBLIGĂ operatorii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la CEDAREA TEMPORARĂ A UNOR BUNURI mobile sau IMOBILE (art. 5 lit. h vorbește despre ”cădiri”, FĂRĂ a individualiza ce categorii de clădiri, rezultând că, spre exemplu, clădirea în discuție POATE fi rechiziționată, nefiind în categoria celor exceptate de lege prin art. 30). În cazul unor dezastre (vezi art. 4 lit. c). rechiziționarea bunurilor se face prin HG sau ordin al prefectului.

Varianta propusă de PSD Brașov nu a putut fi folosită, așa cum se poate vedea în înregistrarea video din cadrul ședinței CJ.

În final, Consiliul Județean Brașov a aprobat prelungirea contractului de închiriere pentru o perioadă de 60 de zile, iar valoarea chiriei rămâne la 10.000 de euro pe lună.

Scurt istoric al clădirii

Imobilul situat pe strada M. Eminescu, nr. 18, a fost atestat ca domeniu public al județului Brașov, în baza HG nr. 867/2002, anexa nr. 23, pozițiile 7-11 și anexa nr. 1 la HG nr. 972/2002, pozițiile 188-192.

O parte din imobil a fost restituit în natură în baza Legii nr. 10/2001, în urma Dispoziției nr. 328/07.04.2010 emisă de CJ Brașov, iar restul a fost vândut de către Județul Brașov către fostul proprietar, în baza HCJ nr. 104/18.02.2011. Toate aceste modificări au avut loc în timpul mandatului lui Aristotel Căncescu, cu o carieră politică post-decembristă începută în FSN și continuată în PDSR, PD și PNL. În prezent s-a reactivat politic la PER.

După predarea către proprietar a imobilului, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie, în calitate de locatar încheie contractul de închiriere cu proprietarii tabulari ai imobilului. Ulterior imobilul și-a schimbat proprietarii succesiv prin vânzare-cumpărare.
La momentul actual, contractul de închiriere este între Spital și actualii proprietari, Tartagă Dan-Mihai și Mesaros Oana-Andreea. Contractul a fost prelungit prin act adițional în ianuarie 2020 și este valabil până la 30 aprilie 2020.

În loc de concluzie

Practic, din 2011 până în prezent, Consiliul Județean Brașov plătește chirie pentru imobilul de pe strada Eminescu. Sunt câteva întrebări aici la care politicienii nu vor să răspundă. Cum s-a ajuns în această situație? Cum de a „pierdut” CJ Brașov imobilul? De ce nu s-a găsit până acum o soluție de relocare a secției spitalului, deși este un obiectiv asumat public de actualul management de aproximativ un an? De cât timp este nevoie pentru a ajunge la o administrare eficientă a patrimoniului și a banului public?

Sursa foto: Google Maps

Leave a Reply

Your email address will not be published.