Poziția OAR Brașov-Covasna-Harghita privind organizarea și funcționarea Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului (CTATU), în contextul HCL din 04.12.2024

În cadrul ședinței ordinare a CL Brașov din 28 noiembrie 2024, primarul George Scripcaru a modificat structura Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului (CTATU), repolitizând-o și reducând prezența și importanța specialiștilor. Față de acele modificări, OAR Brașov-Covasna-Harghita a emis un punct de vedere, iar astăzi, 20 decembrie 2024, organizația revine cu un nou punct de vedere cu privire la CTATU, pe care îl redau în continuare.

Filiala Teritorială Brașov-Covasna-Harghita a Ordinului Arhitecților din România (OAR Bv-Cv-Hr) își reafirmă angajamentul de a susține inițiativele menite să îmbunătățească procesul de avizare urbanistică, exprimându-și totodată disponibilitatea pentru o colaborare activă și constructivă cu autoritățile locale. În contextul publicării Hotărârii de Consiliu Local (HCL) din 04.12.2024, OAR Bv-Cv-Hr consideră oportun să ofere clarificări și să formuleze recomandări suplimentare.

Reamintim că, în cadrul comunicatului emis pe 03.12.2024, ulterior ședinței Consiliului Local din 28.11.2024, dar anterior publicării HCL, am subliniat două principii fundamentale pentru asigurarea unui proces de avizare urbanistică corect și eficient:

  • Necesitatea ca din comisiile tehnice să facă parte specialiști independenți, din diverse domenii relevante, inclusiv arhitectură, urbanism, mediu, economie și trafic, pentru a reflecta complexitatea proiectelor analizate.

OAR Bv-Cv-Hr rămâne un partener de încredere în procesul de modernizare și transparentizare a avizării urbanistice și își oferă expertiza pentru îmbunătățirea reglementărilor și a cadrului instituțional astfel că în urma publicării Hotărârii de Consiliu Local (HCL) din 04.12.2024, considerăm necesar să formulăm observații și recomandări suplimentare, menite să sprijine îmbunătățirea cadrului decizional și a proceselor aferente.

Considerăm esențial ca avizele arhitectului-șef să fie fundamentate pe analiza unor specialiști independenți, cu experiență atestată. De asemenea, apreciem că implicarea instituțiilor descentralizate ar trebui să fie punctuală: consultarea instituțiilor să aibă loc doar în cazurile în care documentația o impune, pregătită corespunzător: documentațiile trebuie verificate înainte de ședințele comisiei de către departamentul arhitectului-șef, care poate solicita informații relevante acolo unde este cazul și facilitată digital: este imperativ ca informațiile de utilitate publică, precum cele despre rețelele de utilități sau trafic, să fie digitalizate și accesibile administrației locale.

Prezența permanentă a reprezentanților acestor instituții în comisie nu este necesară, întrucât opinia acestora poate fi solicitată punctual, atunci când este justificată.

Considerăm că este necesară o structură adecvată tipului de documentații analizate. Componența diversificată a comisiei este adecvată pentru documentațiile de complexitate ridicată, cum sunt Planurile Urbanistice Generale (PUG). Totuși, pentru documentațiile mai simple, precum Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) și de Detaliu (PUD), care reprezintă majoritatea cazurilor analizate, o comisie mai restrânsă, axată pe aspectele tehnice, ar permite o mai bună eficiență, reducând timpii necesari procesării și luării deciziilor, cu un accent clar pe subiectele relevante de urbanism și arhitectură.

Considerăm esențial să evidențiem câteva aspecte din regulamentul comisiei prevăzut în HCL care necesită clarificări suplimentare pentru a asigura transparența și funcționarea optimă a comisiei:

  • Conducerea ședințelor: Regulamentul nu precizează în mod clar cine va avea responsabilitatea conducerii ședințelor și cine va beneficia de drept de vot.
  • Caracterul public al ședințelor: Este necesar să se stabilească explicit dacă ședințele vor fi deschise publicului, incluzând accesul beneficiarilor proiectelor analizate, nu doar al proiectanților.
  • Comunicarea deciziilor: Procedura de comunicare a deciziilor trebuie definită, precizând dacă acestea vor fi anunțate imediat, în timpul ședinței, sau ulterior deliberărilor.

Aceste clarificări sunt indispensabile pentru a asigura un proces transparent, eficient și conform standardelor profesionale.

Filiala Teritorială Brașov-Covasna-Harghita a Ordinului Arhitecților din România apreciază inițiativa administrației locale de a optimiza procesul de avizare urbanistică și își exprimă susținerea pentru demersurile care vizează transparentizarea și profesionalizarea acestuia. Totodată, considera esențial să sublinieze importanța următoarelor aspecte:

  • Garantarea independenței și competenței membrilor comisiei.
  • Configurarea unei structuri care să corespundă complexității documentațiilor supuse analizei.
  • Adoptarea unui regulament clar, care să sprijine atât eficiența, cât și transparența procesului decizional.

Aceste elemente sunt fundamentale pentru asigurarea unui cadru instituțional funcțional, orientat către calitate și responsabilitate în procesul de avizare.

OAR Bv-Cv-Hr rămâne un partener activ în acest demers, oferindu-și sprijinul și expertiza pentru consolidarea unui cadru instituțional performant și în beneficiul comunităților locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.