Oamenii și masinile. Manifestul Orașul este pentru oameni – deși găzduiește competiții auto

Pentru omul de rând, strada este singura scenă publică de manifestare, fie că o parcurgi zilnic pentru a te duce la job, după cumpărături, la școală sau la o cafea cu prietenii, îți oferă spațiul pentru a intra în contact cu ceilalți. Locuitorii.
Trecătorii care se succed, se depășesc sau își ies înainte, indiferent că se cunosc sau că nu și-au vorbit niciodată, nu sunt simple obstacole materiale. Ei interacționează și construiesc, pe lângă relațiile dintre ei, orașul.

În zilele noastre este general acceptat faptul că viața urbană și respectul acordat locuitorilor, are un rol cheie în planificarea orașelor și a activităților desfășurate în ele.

În secolul în care trăim, ne îngrijim cu atenție de aspectele ecologice ale vieții în oraș, de grija pentru detaliile patrimoniului, de educarea viitorilor locuitori – acum minori, de dezvoltarea urbană. Niciunul dintre aceste aspecte nu sunt atinse de evenimentele automobilistice de viteză plănuite în oraș.

Patrimoniul: Punctul de Start al campionatului este în fața clădirilor istorice – Biblioteca Județeană George Barițiu și a vilei Baiulescu (clădiri de patrimoniu, monumente istorice de la 1890).

Eroziunea unei arii protejate: Manifestarea automobilistică se face în imediata-apropiere a ariei protejate Stejerișul Mare, care începe din drumul Brașov – Poiana Brașov, la marginea nordică a Poienii Mici.

Educația: Pe lângă aspectul violent al unui astfel de sport, pregătirile pentru eveniment alterează sosirea/plecarea elevilor de la cele două instituții educaționale: Colegiul Național „Áprily Lajos” și Școala Gimnazială „Iacob Mureșianu”.

Dezvoltarea urbană: Deși este un eveniment de tradiție, nu se mai adaptează spatiului în care a fost demarat în trecut. Cartierele Warthe-Stejeriș s-au dezvoltat simțitor în ultimii zece ani, prin construcția locuințelor noi din cartierele rezidențiale. În plus, linia de transport RATBv – spre Poiana Brașov – este afectată de restricțiile de circulație din cele 2 zile.

Ecologia: Toate aspectele care însoțesc un astfel de eveniment public: de la spațiul verde pe care sunt depozitate accesorii (în fața Bibliotecii), la zonele în care coșurile de gunoi nu mai fac față (parcul Ina Schaeffler – Șirul Livezii), la noxele emise de autovehiculele tunate și poluarea fonică.

Nesiguranță: Publicul participant are zone amenajate pe parcursul traseului de desfășurare – marcate prin benzi alb-roșu și baloți de paie. Traversarea riveranilor se face doar în anumite intervale, nu tot traseul este asigurat cu prezența organelor de poliție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.