De la momentul anunțării prezentării proiectului pentru noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase și până ieri, 20 septembrie, la aprobarea studiului de fezabilitate pentru spital, am asistat la un spectacol politic. De la simularea transparenței primarului Coliban până la votul reținut al PNL și PSD. Dacă nu era vorba de un spital atât de important și de faptul că le-ar fi fost afectată imaginea politică, PNL și PSD nu ar fi fost aprobat SF-ul în forma prezentată de primarul Coliban.
De ce zic asta? Pentru că specialiștii din sănătatea brașoveană nu au fost consultați în mod real. Ei au fost invitați cu trei zile înainte de aprobarea SF-ului, la simularea unei dezbaterii. Nu a existat un grup de lucru, constituit la inițiativa primarului, pentru a oferi suportul de specialitate la elaborarea SF-ului.
Mai mult, primarul Coliban, în conferința de presă de luni, cu o zi înaintea aprobării SF-ului, a precizat că doar nu o să țină cont de păreri personale, referindu-se la managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov, doctorul Dan Moraru.
Un dialog surd
Dacă specialiștii, și aici mă refer la doctorii Dan Moraru, Cristina Vecerdi și Dan Grigorescu, îi spuneau primarului de nevoile din practica de zi cu zi, de reglementările legislative care se aplică la organizarea spitalului, de analiza nevoilor și a serviciilor medicale pentru aceste specializări (penumo și infecțioase), dar și de modul în care se poate face legătura cu viitorul Spital Regional, Allen Coliban o ținea pe a lui, că este nevoie de un spital nou și că avem de ales între niște clădiri vechi care au fost construite cu alte funcțiuni și o clădire modernă, la standardele actuale.
Nimeni nu contestă necesitatea noului spital, ci chiar se susține realizarea lui. Însă este întrebat de ce nu include propunerile specialiștilor brașoveni din faza de SF. Răspunsul poate să vină de la faptul că SF-ul a fost făcut printr-un contract de atribuire directă, cu o sumă de maximum 130.000 de lei, adică cu bani prea puțini pentru un proiect atât de important și complex și pentru ca arhitectul să fi prioritizat în munca sa elaborarea SF-ului noului spital.
Trebuie să remarc că interesul brașovenilor pentru acest spital este doar unul declarativ. La prezentarea de sâmbătă, printre cei foarte puțini prezenți, atât fizic, cât și online, au fost cei trei specialiști din sănătatea brașoveană, menționați anterior, doi consilieri locali de la PSD, patru consilieri locali de la USR, dar și susținători ai primarului Coliban (printre care trebuie să-l amintim pe „viitorul consilier local” Sebastian Ichim, care a avut o intervenție de-a dreptul jenantă). În total vreo, 30-40 de persoane, inclusiv primarul, arhitectul și angajați din Primărie.
În final, atașez intervențiile celor trei doctori, în ordinea luării cuvântului la prezentarea de sâmbăta trecută, ca să vedeți că sunt multe aspecte despre care nu s-a ținut cont la elaborarea SF-ului, la care răspunsul primarului a fost „concepul este unul flexibil și se pot adăuga în faza de proiectare”.
Cât despre finanțarea spitalului prin PNRR, primarul Coliban nu a vrut să dea detalii, când trebuie făcută aplicația și ce mai trebuie pregătit.
Așadar, pare că se aplică formula „merge și așa”, deși se putea mai bine chiar din faza elaborării studiului de fezabilitate. Iar acum că SF-ul a fost aprobat, poate îl și publică, pentru a vedea cât de „matur” este proiectul.
Documentațiile publicate deja, memoriu tehnic, devizul general și un număr de planșe, le găsiți în articolul Spitalul de pneumoftiziologie și boli infecțioase intră în ședința Consiliului Local Brașov pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici.
Leave a Reply