După prea mulți ani de administrație lipsită de viziune, Brașovul se află la răscruce.
Alegerile din acest an sunt hotărâtoare pentru felul în care va arăta Brașovul peste zece ani. Acum se deschid noi linii de finanțare pentru proiecte pe fonduri europene și se reface Planul Urbanistic General, care va norma dezvoltarea Brașovului pe următorii zece ani.
Este timpul să depășim epoca promisiunilor neonorate și să lucrăm serios la dezvoltarea Brașovului pentru oameni, cu respect pentru natură și patrimoniul istoric moștenit. Este timpul să fim mai ambițioși, să nu ne mai mulțumim cu puțin, să formăm o comunitate puternică și să învățăm să avem încredere unii în alții. Este timpul ca primarul să fie angajatul brașovenilor și să răspundă de problemele orașului, nu să paseze mereu responsabilitățile.
Îmi doresc ca Brașovul să devină orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții din România. Brașovul trebuie să devină un oraș plin de viață, sigur, sustenabil și sănătos. Programul de guvernare locală, elaborat împreună cu colegii din USR PLUS, cu specialiști, cu oameni din societatea civilă și cu oameni ca tine, dă substanță acestei viziuni. Este un program ambițios și realist, în același timp, nu este doar o listă de promisiuni așa cum am fost obișnuiți la ultimele alegeri. Un program pe care mi-l asum împreună cu echipa USR PLUS.
Deși este înconjurat de munți, Brașovul ocupă un loc rușinos în topul orașelor reședință de județ cu cea mai mică suprafață verde pe cap de locuitor. Avem atât datoria de a proteja și conserva spațiile verzi existente cât și misiunea de a lua măsuri urgente pentru înverzirea cartierelor noastre.
Brașovul are nevoie de parcuri noi, de copaci, de spații verzi între blocuri. „Un parc în fiecare cartier” este un proiect care va aduce beneficii multiple brașovenilor, având impact major în zona de sănătate publică.
Dealurile verzi și pădurile din jurul Brașovului se numără printre moștenirile noastre cele mai de preț. Ne vom asigura că le protejăm acum pentru generațiile viitoare înființând Parcul Natural Brassovia – Geoparc UNESCO. Acesta va aduce atât protecție aerului pe care îl respirăm, precum și oportunități de turism neinvaziv, axat pe activități montane și practicarea sporturilor în natură.
Curățenia orașului nu ține doar de asfalt și ronduri cu flori. Vrem un oraș curat cu totul, care inspiră sănătate, de aceea protejăm și mediul înconjurător. Propunem măsuri de asigurare a calității aerului pe care îl respirăm și de gestionare corectă a apelor uzate.
Colectarea selectivă a gunoiului menajer și procesarea responsabilă a deșeurilor vor deveni reguli generale la nivelul întregului municipiu.
Problema poluării, resimțită din ce în ce mai acut de brașoveni, este, într-o proporție semnificativă, generată de trafic. Pentru a renunța la deplasările zilnice cu mașinile personale, cetățenii Brașovului au nevoie de alternative.
Ne dorim ca în Brașov și în zona metropolitană transportul public să devină o modalitate de deplasare eficientă și confortabilă.
Vrem ca toate zonele orașului să fie conectate prin piste de biciclete, ca pietonii de orice vârstă să poată circula în siguranță, iar mersul pe jos să devină o plăcere.
Parcările inteligente, parcările de proximitate, un nou nod intermodal de transport și serviciile de park & ride vor înlătura grija parcării mașinii, atât pentru brașoveni, cât și pentru turiști.
Pentru a se dezvolta armonios, Brașovul are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare, de un Plan Urbanistic General, făcut de la zero, pe următoarele axe:
✅ o nouă zonare a orașului
✅ protejarea Șcheiului, a centrului istoric, a dealurilor și a spațiilor verzi
✅ regenerarea spațiilor urbane
✅ o viziune sustenabilă asupra conectării cartierelor actuale și a extinderii cu noi cartiere și zone industriale.
Fiecare copil al Brașovului are dreptul la un loc în creșă sau grădiniță, în cartierul unde locuiește.
Avem nevoie de școli sigure, de cantine școlare, de programe after-school și de ateliere educative. Vom încuraja formarea continuă a profesorilor și diversificarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber.
Tinerii Brașovului, tot mai puțini, au perspective limitate de studii și dezvoltare de cariere. E timpul unei renașteri a mediului universitar. Aceasta poate fi obținută printr-o repoziționare strategică: specializări noi la Universitate, corelate cu piața muncii, care este într-un proces de transformare accelerat de apariția inteligenței artificiale.
Vom implica în viața cetății, în procesul decizional, în conturarea viziunii despre Brașovul viitorului atât mediul academic, cât și elevii și studenții.
Un oraș de calibrul Brașovului are nevoie de un nou spital multidisciplinar, nu de pavilioane răspândite prin tot orașul.
Brașovenii merită servicii medicale de calitate, centre medicale de permanență și servicii specializate adresate persoanelor vulnerabile.
Ne dorim un Brașov incluziv, accesibil tuturor categoriilor de cetățeni, cu accent pe sprijnirea celor defavorizați și un oraș al egalității de șanse.
Transparența decizională și responsabilitatea în cheltuirea banului public sunt două principii de la care nu mă voi abate.
Rolul administrației publice este sa fie alături de cetățeni, răspunzând permanent nevoilor acestora. Vreau să readuc brașovenii în centrul deciziilor administrative, prin consultări populare și bugetare participativă.
Trăim într-o epocă digitală, este urgent să modernizăm și să transformăm instituțiile administrației locale.
Ne propunem ca Brașovul să devină lider național în accesarea fondurilor europene.
Viitorul și relevanța unui oraș nu sunt arbitrare. Brașovul are nevoie de o strategie de dezvoltare a mediului economic, de o repoziționare în zona de antreprenoriat și industrii creative.
Pentru a avea o economie efervescentă, trebuie să atragem start-up-uri, să sprijinim antreprenorii și să susținem colaborarea intersectorială.
Administrația publică poate fi un motor în tranziția ecologică, prin susținerea companiilor care adoptă politici regenerative și care pun accentul pe regionalizarea producției și a consumului. Este o oportunitate enormă pentru inovație și pentru antreprenorii locali.
În dezvoltarea turismului brașovean, avem în vedere trei axe: turism outdoor și sportiv, turism de weekend, turism cultural.
Avem nevoie de o repoziționare strategică a vieții culturale brașovene, atât prin valorificarea patrimoniului istoric, cât și prin adaptarea la noile direcții și tendințe din cultura internațională.
Fiind un oraș cu tradiție în turismul montan, extins acum și la turismul de sfârșit de săptămână, valoarea adăugată ar veni dintr-o construcție culturală nouă, care ar atrage și un alt fel de turism, cel cultural.
Principalele axe ale acestei repoziționări vor fi punerea în valoare a patrimoniului și tradițiilor multiculturale ale orașului, revitalizarea și extinderea ofertei muzeale, reinventarea spațiilor și evenimentelor culturale indoor și outdoor, în Brașov și Poiana Brașov.
Proasta gestionare a patrimoniului sportiv și numirile politice din sportul brașovean au lăsat viața sportivă a Brașovului mult în urmă. Avem nevoie de un stadion municipal, de o sală polivalentă, de baze sportive și de management responsabil și competent.
Prin reconvertirea spațiilor dintre blocuri, prin permiterea accesului la terenurile de sport ale școlilor în afara orelor de curs, prin găzduirea unor evenimente sportive relevante și încurajarea competițiilor școlare, Brașovul poate deveni un oraș al sportului pentru toți și un oraș european de referință pentru practicarea sportului în aer liber.
Acesta este programul pentru care îți cer votul. Detaliat, îl găsești pe site-ul meu.
Abia aștept să ne apucăm de treabă! Să facem Brașovul așa cum ni-l dorim cu toții!
Sursa foto: Allen Coliban
Leave a Reply