În urmă cu aproximativ o lună, drumul forestier Gorița era anunțat de către Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstandt ca fiind o importantă investiție pentru Brașov din fonduri europene.
Noul drum forestier, în lungime de 11 km, pornește de lângă Pietrele lui Solomon, pe deasupra cartierului Șchei, vine până aproape de Șaua Tâmpei și se continuă până în Valea Cetății – Răcădău, trecând pe lângă Poiana Ștechil.
Culoarul de defrișare – în suprafață de 15 hectare – va avea o lățime medie de 13 metri, și va ajunge până la 23 de metri în zonele unde sunt proiectate serpentine (lățimea finală a drumului forestier va măsura 3,5 m).
Reacția oamenilor a venit imediat și, până în acest moment, 13.204 de oameni și-au spus punctul de vedere cu privire la realizarea Drumului Foerstier Gorița prin semnarea petiției Stop Drumului Gorița. Acest punct de vedere spune explicit că nu se dorește realizarea acestui drum și că cele 296 de ha de pădure să devidă toate pădure-parc. Primarul George Scripcaru a spus în ședința CL din 1 noiembrie 2019 că acestea sunt minciuni și mizerii ordinare și că celor care spun că Primarul defrișează ar trebui să le fie rușine.
În toată această perioadă s-au conturat două tabere, una pro formată din primarul George Scripcaru, Consiliul Local, PNL Brașov și RPLP Kronstadt și una împotriva realizării drumului, formată din ONG-uri, persoane fizice și USR Brașov. Printre cei care se opun sunt Maximilian Radu Munteanu și Ana Moca-Grama.
Un argument adus de tabăra pro se referă la faptul că drumul se construiește pentru accesibilizarea celor 296 de ha de pădure pentru executarea lucrărilor silvice, pentru intervenții în caz de incendiu. Un alt argument adus a fost cel turistic, drumul fiind văzut de tabăra pro ca unul pe care oamenii pot face plimbări atât pe jos cât și cu bicicleta.
Argumentele acestei tabere pot fi auzite la emisiunea Secretele Brașovului care l-a avut invitat Dan Olteanu, director RPLP Kronstadt,
în conferința de presă a PNL, în care au vorbit Adrain Oprică, consilier local PNL și Ciprian Cherecheș, membru PNL
și în ședința CL din 1 noiembrie 2019.
Trebuie precizat că proiectul „Investiții pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Brașov”, care conține realizarea DF Gorița a fost aprobat în 2017 de către CL Brașov. De atunci și până în urmă cu aproximativ o lună proiectul nu a fost făcut public în nicio etapă și nu a existat nicio dezbatere publică organizată de autorități.
Datorită dimensiunii și a impactului pe care îl are DF Gorița, societatea civilă, împreună cu USR Brașov, au luat poziție și se opun ferm realizării acestuia. Aceștia au găsit informații și argumente care susțin că drumul nu ar trebui făcut și că nu ar trebui să existe o astfel de intervenție în pădurea care leagă Tâmpa de Postăvarul. Argumentele aduse sunt de ordin silvic, geologic, istoric, de mediu și social.
Argumentele prezentate:
„Pentru amenajarea drumului Gorița, denumit și „Transtâmpa” de către directorul RPLP Kronstadt, se vor tăia 7.500 de metri cubi de material lemnos, prin tăierea a 8200 de arbori.
Pădurea de pe Tâmpa este un adevărat plămân verde, într-un oraș ce are mari probleme cu poluarea aerului.
Pădurea afectată este unul dintre cele mai valoroase spații naturale ale orașului, fiind frecventată de foarte mulți localnici și turiști, pe toată durata anului; ea este un simbol cultural emblematic al Brașovului, fiind apreciată pentru biodiversitatea pe care o oferă (prezența în arealul natural a unor specii protejate de fluturi.) și pentru deconectarea de la agitația urbană. Intervenția în habitatul natural va afecta fauna și poate accentua conflictul urs-om.
113,6 ha din cele 295,95 ha accesibilizate de viitorul drum forestier Gorița sunt deja încadrate ca pădure-parc.
Într-o pădure-parc sunt permise numai amenajări de poteci de maximum 2 metri lățime, din materiale ecologice, fără extragerea arborilor.
Accesibilizarea zonei deservită de drumul forestier Gorița, proiectat ca drum permanent, se poate realiza, în schimb, pe drumuri de exploatare, care sunt drumuri temporare. 97% din suprafața pe care urmează să o deservească DF Gorița a fost accesibilizată deja în 2014-2015 când au fost reabilitate drumurile forestiere Valea cu Apă – Putreda și Valea Cetății – Răcădău.
Cartierul Șchei deja se confruntă cu multe probleme la fiecare ploaie mai serioasă, ca urmare a lucrărilor de construire pe versanți și a eliminării vegetației. Rolul pădurii este de a preveni scurgerile de apă și alunecările de teren de pe versanții abrupți de la poalele Tâmpei.
Nu au fost realizate studii de impact asupra mediului și a impactului social.
Este o investiție mare nerentabilă, de peste 800.000 euro, care se va amortiza în 48 de ani, în timp ce drumul are o garanție de 30 de ani.
Nu au fost organizate consultări publice.
Comunitatea de bicicliști spune că drumurile forestiere nu sunt utilizate de bicicliști pentru faptul că ele sunt mai periculoase decât potecile prin pădure.
Intervenția pentru realizarea DF Gorița Presupune excavarea a 250.000 de tone de material mineral (pământ și rocă). Cartierele Șchei și Răcădău vor fi traversate de camioane de tonaj.
Va fi nevoie de realizarea de ziduri de protecție din beton, unele înalte de 1,8 metri.
Potecile turistice au o vechime de cel puțin 250 de ani. Există parcele cu arbori cu vârste cuprinse între 120 și 170 de ani.
Dealul Gorița este calcaros și refacerea naturii după intervenție ar putea dura zeci de ani, timp în care Șcheiul poate fi afectat de apele rezultate în urma ploilor.
În Studiul de Fezabilitate nu au fost prinse cheltuieli cu amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială, nu au fost prinse cheltuieli pentru studii de teren.
Prezența unor situri arheologice, conform studiului făcut de George Alexandru Costan, care spune: <În Repertoriul Arheologic al județului Brașov, Florea Costea a enumerat toate siturile limitrofe dealului, de unde aflăm că a existat o continuitate a populațiilor, cel târziu din neolitic. Pe platoul Pălticel dintre șaua Tâmpei și vârful Gorița (pe Dealul Gorița, dar încă în rezervația Tâmpa), a existat o fortificație hallstattiană de refugiu și supraveghere a Depresiunii Brașovului și a Văii Timișului. De asemenea, în Registrul Arheologic Național, avem înregistrate ca situri arheologice câteva situri din epocile de fier și perioadele romană și post-romană. Iar conform ultimei variante a Listei Monumentelor Istorice, la poalele dealului, avem clasată „Crucea Mușicoiului” ca monument istoric (1671) și încă una clasabilă, „Crucea Dreptății” (1919).>”
Toate aceste argumente au fost expuse și în dezbaterea publică organizată de USR Brașov pe 1 noiembrie 2019,
de la care reprezentanții George Scripcaru, Adrian Oprică și Dan Olteanu au lipsit, deși au fost invitați.
La această dezbatere a fost avansată propunerea ca perimetrul de pădure dintre Tâmpa și Postăvarul, care face și obiectul realizării DF Gprița, să fie introdus în situl Natura 2000 ROSCI0120 Muntele Tâmpa.
Demersul de oprire a DF Gorița a luat și forma unei lupte politice pe care o exploatează PNL, care încearcă deturnarea atenției de la proiect către USR Brașov prin aflarea faptului că proiectantul DF Gorița este membru USR, vicepreședinte al filialei USR Cristian.
PNL Brașov acuză USR Brașov că este o încercare de fraudare a fondurilor europene, că au trimis un om să facă proiectul, pe care tot USR Brașov l-a propus, pentru a încasa banii. Iar contestarea proiectului ar fi o manevră prin care să se facă un nou proiect prin care USR Brașov să mai facă niște bani.
În replică la aceste acuzații, USR Brașov a precizat:
„Nicoleta Mărțoiu, proiectant autorizat de drumuri forestiere și vicepreședinte USR Cristian, în cadrul unor contracte câștigate prin licitație publică de firmele Borealison SRL și Civil Cad SRL, a realizat Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic ale drumului forestier Gorița, tema și traseul drumului fiind impuse de către beneficiar, RPLP Kronstadt, cu aprobarea Consiliului Local Brașov, prin HCL. Proiectarea este o etapă de execuție (în baza studiilor de teren și a normativelor în vigoare), proiectantul neavând nimic de-a face cu intenția de construire, cu stabilirea oportunității, cu tema și traseul drumului, și nici cu decizia finală de implementare a proiectului, toate acestea aparținând beneficiarului.
Activitatea profesională a unui membru USR nu reprezintă o activitate în numele organizației, iar poziția partidului nu cenzurează activitatea legală a membrilor săi. Suntem conștienți și ne asumăm faptul că activitatea profesională a unui membru USR îl poate implica, absolut legal și cu bune intenții, în proiecte pe care noi, ca organizație, le contestăm ulterior.
Înțelegem perfect încercarea susținătorilor proiectului de a specula detalii irelevante și de a distrage atenția publicului de la adevărată problema: decizia aberantă de distruge o bună parte din cadrul natural și din istoria orașului, pentru a construi un drum forestier care accesibilizează parcele deja accesibile. Un proiect cu mari probleme de legalitate, oportunitate, rentabilitate și transparență față de cetățenii acestui oraș.
USR Brașov rămâne ferm în lupta împotriva acestui proiect, alături de toți cei care înțeleg că drumul Gorița nu doar că nu este necesar, dar va afecta iremediabil viața brașovenilor și ceea ce a mai rămas din imaginea Brașovului de oraș verde.”
În acest moment, proiectul a fost suspendat de primarul George Scripcaru, decizie făcută publică în ședința CL din 1 noiembrie 2019, fără a preciza ce înseamnă această suspendare. Trebuie precizat faptul că suspendarea nu înseamnă abandonarea proiectului sau a intenției de a realiza DF Gorița. Tot în ședința CL din 1 noiembrie, consilierii locali au votat în unanimitate respingerea plângerii prealabile formulate de USR Brașov. „ART. UNIC. Se aprobă respingerea plângerii prealabile formulată de către Partidul Uniunea Salvaţi România-Filiala Braşov, Asociaţia România Civică, Asociaţia “Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii” şi Asociaţia Braşovul Pedalează, toate prin Cabinet de Avocat Victor Ilie, împotriva HCL nr. 154/30.03.2017, 441/31.07.2019, 178/28.04.2017 şi 312/30.05.2019 prin care s-a aprobat Investiţia „Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Braşov, prin reabilitarea a 9,641 km drumuri forestiere existente şi construirea unui drum forestier nou de 11,003 km”.”
De asemenea, mai este anunțată și o dezbatere pentru data de 26 noiembrie 2019, organizată de RPLP Kronstadt la sediul instituției din str. Panselelor nr. 23, fără a fi anunțat încă ora.
Leave a Reply