Pe data de 26 martie, mai mulți medici de la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov atrăgeau atenția printr-o scrisoare deschisă, că personalul medical nu are pregătirile de specialitate pentru a lucra pe pacienți cu patologie infecțioase și pneumologice sau pe partea de ATI. De asemenea, se aduce în vedere faptul că spitalul nu deține circuite de decontaminare a personalului.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie, Nicușor Bîgiu, a răspuns la probleme ridicate de către colegii săi spunând că secția de Psihiatrie a fost relocată în clădirea de pe Eminescu, au fost externați totți pacienții cronici aflați în baza de recuperare. În urma modificărilor s-au eliberat 141 de paturi care urmează să fie folosite pentru pacienții covid.
Managerul SCPN spune că a prezentat medicilor măsurile care sunt prinse în planul alb și că trebuie puse în prim plan nevoile pacientului și nu anxietatea unui cadru medical speriat de situație.
Toate aceste discuții au pornit de la decizia ca Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie să intre în lupta cu virusul Covid-19. Tot în acest plan vine și „conflictul” de la secția din Zărnești a Spitalului de Psihiatrie.
De data aceasta, dr. Simona Simion, coordonatorul secției Zărnești a Spitalului de Psihiatrie, anunță într-o comunicare publică, că i s-a cerut demisia de către managerul dr. Nicușor Bîgiu.
„Astăzi, în data de 31 martie 2020, dl. dr. Bîgiu m-a contactat telefonic și mi-a comunicat că sunt demisă din funcția de medic coordonator al secției din Zărnești a Spitalului de Psihiatrie. Motivul, care mi-a fost sugerat, a fost numărul mare de demisii din această unitate.
Prin prezenta țin să precizez că o singură asistentă și-a înaintat demisia. Eu nu am înaintat un astfel de document și nici nu mi-am exprimat în alt mod intenția de a o face.
În scurtele informații, ce v-au fost transmise de către dl. manager, el precizează că spitalul de Psihiatrie și Neurologie este pregătit să primească un număr de peste 160 de bolnavi de COVID-19.
Prin prezenta doresc să subliniez informațiile comunicate de către directorul medical al Spitalului de Neurologie și Psihiatrie, dr. Daniela Marinescu, publicate și de către dvs. Spitalul de Neurologie și Psihiatrie nu dispune de medici specializați în acest tip de afecțiune, dar și mai important, nu dispune de echipamentele necesare pentru acest tip de boală.
În plus, dacă verificați comunicatul Instituției Prefectului din data de 30 martie 2020, cu privire la distribuirea combinezoanelor și a celorlalte materiale de protecție către spitalele din Brașov, veți observa că NICIUN obiect aflat pe lista de inventar nu a fost alocat către Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, despre care dl. manager interimar afirmă că ar fi pregătit pentru primirea pacienților afectați de COVID-19.
Cunoscându-mi părerea critică cu privire la lipsa de dotări esențiale, atât pentru protejarea personalului medical, cât și pentru tratarea pacienților, dl. manager interimar dr. Nicușor-Florin Bîgiu a înțeles să îmi solicite demisia și să dezinformeze presa cu privire la numărul de demisii din cadrul secției pe care o conduc.
În încheiere țin să precizez că, deși pandemia COVID-19 aduce cu sine o serie de necunoscute și un grad de risc încă greu de cuantificat, nici eu și nici colegii mei nu dorim să fugim de răspundere sau de datorie. Solicităm însă în mod explicit, ca personalului expus acestui tip de virus să i se pună la dispoziție dotările necesare, disponibile la acest moment. Prin echiparea corespunzătoare nu se salvează numai viețile personalului medical, ci se asigură și continuitatea îngrijirii pacienților și se limitează răspândirea bolii.
Solicit public domnului manager interimar informarea corectă a presei și susținerea adecvată a personalului, ce i se află în subordine, prin solicitarea de echipamente de protecție și prin dotarea adecvată a secțiilor de primire a urgențelor COVID-19.
Consider că o situație de criză, cum este aceasta, nu este momentul pentru plata unor polițe sau pentru dezinformarea publicului, ci, dimpotrivă, cere verticalitate și un simț al răspunderii ridicat.”
Leave a Reply