Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov și Facultatea de Psihologie și Științele Educației anunță lansarea proiectului „Language Buddy” pentru studenți și tineri migranți/refugiați

Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov și Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Transilvania din Brașov anunță lansarea proiectului „Language Buddy”, dedicat studenților și copiilor migranți și refugiați (12–17 ani) din Brașov. Proiectul își propune să faciliteze accesul tinerilor din familii de migranți și refugiați la activități de învățare non-formală a limbii române, oferind, în același timp, studenților oportunitatea de a-și dezvolta competențele pedagogice și interculturale.

„Language Buddy” este un model aplicat simultan în opt țări europene (Grecia, Italia, România, Bulgaria, Spania, Portugalia, Malta și Austria), având la bază schimbul intercultural și formarea studenților în tehnici inovatoare de predare. Prin implicarea în acest proiect, tinerii migranți și refugiați își vor consolida cunoștințele de limba română, iar studenții își vor exersa abilitățile de mentorat, contribuind la crearea unui mediu incluziv și solidar în comunitatea brașoveană.

În zilele de 13 și 14 ianuarie au avut loc două sesiuni de informare, la care au participat 100 de studenți ai Universității Transilvania. Dintre aceștia, 70 s-au înscris deja pentru a deveni mentori în cadrul proiectului. Începând din februarie 2025, studenții înscriși vor urma un curs de formare special, care va acoperi subiecte precum pedagogia interculturală, metode de învățare non-formală, ințelegerea interculturală și dialogul în educație, instrumente digitale, arta ca instrument de dialog intercultural și organizarea sesiunilor de mentorat cu ajutorul platformei electronice „Language Buddy”. Din septembrie 2025, studenții își vor pune în practică noile cunoștințe, oferind suport lingvistic și cultural copiilor migranți și refugiați din Brașov.

Obiectivele cheie ale proiectului „Language Buddy” includ: îmbunătățirea accesului tinerilor migranți/refugiați la activități de învățare non-formală și informală a limbii române, creșterea competențelor pedagogice și interculturale ale studenților participanți, promovarea schimbului intercultural și a incluziunii sociale și îmbunătățirea cooperării dintre ONG-uri și instituții publice

Proiectul este implementat de un consorțiu condus de Universitatea din Macedonia, format din 16 organizații (8 ONG-uri și 7 universități) din Grecia, Italia, România, Bulgaria, Spania, Portugalia, Malta și Austria. Acesta a început la 1 martie 2024, are o durată de 26 de luni și un buget total de 1.366.713,14 €, cofinanțat de Comisia Europeană prin programul AMIF-2023-TF2-AG-CALL (Fondul pentru Migrație, Azil și Integrare).

Foto: UNITBV

Leave a Reply

Your email address will not be published.