Nu mai fac nicio introducere despre proiectul imobiliar Secret Garden cu PUZ-ul După Grădini. Știm deja despre ce este vorba din articolele precedente.
Dincolo de posibila legătură a proiectului Secret Garden cu Drumul Forestier Gorița și de intenția primarului George Scripcaru de a prelungi PUZ-ul După Grădini în ședința CL, trebuie să vedem ce alte instituții locale mai sunt implicate în avizarea acestui PUZ la vremea realizării lui.
Instituția care mi-a atras cel mai mult atenția este Agenția pentru Protecția Mediului (APM), condusă atunci, ca și acum, de Ciprian Băncilă. Ne uităm pe avizul de mediu acordat de APM, unde vedem că PUZ-ul După Grădini vizează o suprafață mult mai mare decât știam, și anume 380.000 mp, adică 38 de ha. În aviz puteți vedea și suprafețele alocate pentru fiecare tip de zonă, în hectare.
Dar cel mai important aspect este faptul că în aviz se menționează următoarele: „Planul nu are efecte semnificative asupra mediului (prin analiza conform criteriilor din anexa I a HG 1076/2004), prin urmare nu este necesară efectuarea evaluării de mediu. Planul urmează să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.”
Aceeași instituție care spunea că pentru Drumul Forestier Gorița nu este nevoie de studiu de impact pe mediu, APM Brașov, a spus și pentru PUZ-ul După Grădini că nu este necesar studiu de impact pe mediu. Cum domnule Ciprian Băncilă, o intervenție antropică pe o suprafață de 380.000 de mp nu are nevoie de evaluarea impactului de mediu?
O altă instituție cu rol important, Direcția Județeană pentru Cultură, a dat în 2013 avizul în care menționează că documentația a fost analizată și se acordă aviz favorabil fără condiții sau recomandări. Din nou întreb, cum este posibil să nu existe condiții sau recomandări într-o zonă de protecție? Cum se poate aviza un proiect de asemenea dimensiune și să spunem că nu sunt probleme?
O altă instituție la care ajungem este Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), care ne spune că terenul studiat este traversat de trei cursuri de apă nepermanente și un curs de apă permanent (Valea Teii) afluent de dreapta al pârâului Cheu (Graft), ce vor fi regularizate și amenajate peisager prin realizarea de mici acumulări (bazine ornamentale).
La vremea acordării avizului, directorul SGA Brașov era Laszlo Barabas, actualul viceprimar.
Mai regăsim două avize acordate și de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA (condusă și atunci de către Dan Olteanu, susținătorul Drumului Forestier Gorița) și de Romsilva.
Un alt aviz este cel al Direcției Tehnice, Compartimentul Transport și Monitorizare din cadrul Primăriei Brașov, unde director era Attila Radnoti. Avizul este acordat pentru racordarea accesului la drumul public pentru obiectivul în discuție. Și în acest caz sunt câteva întrebări: Au fost analizate încărcările străzilor date de construcția noilor imobile și fluxul generat de acestea? Ce efecte va avea traficul suplimentar asupra Șcheiului?
În final, vă mai las câteva planșe pentru a vedea cum ar veni așezate clădirile și cum arată profilul stradal.
Sursa foto: dupagradini.ro
Leave a Reply