Luni, 31 octombrie 2022, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Brașov, ședință convocată de primarul Allen Coliban. Ședința a fost anunțată public vineri dimineața, 28 octombrie 2022. Fac această precizare ca să vedeți cum e cu transparența la administrația Coliban.
Pe ordinea de zi a ședinței se afla la punctul 35 proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei faza SF şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi realizării obiectivului de investiţii „Construire parcare subterană Zona Gării Braşov şi pasaje pietonale subterane Zona Gării Braşov″.
Documentația am publicat-o în articolul de vineri seara, intitulat 158.537.255 lei pentru construirea parcării subterane şi a pasajelor pietonale subterane din zona Gării Braşov. Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici intră în Consiliul Local Brașov pentru aprobare. Cele mai importante documente sunt studiul de fezabilitate și devizul cu costurile.
De vineri până la ședința de luni, pe Facebook au fost discuții despre oportunitatea proiectului, despre soluțiile alese în cadrul proiectului și despre faptul că administrația Coliban continuă un proiect început și gândit în administrația Scripcaru.
Luni, în timpul ședinței, primarul Allen Coliban a decis retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi, motivând că trebuie să mai treacă printr-o dezbatere publică.
Dezbatere publică pentru ce? Pentru a ne prezenta soluția impusă încă de pe vremea lui Scripcaru? De altfel, după ce a fost stabilită soluția și a fost realizat SF-ul, nu mai putem vorbi despre dezbateri, ci despre simulări, informări în cel mai bun caz. Și dacă o să aibă loc această dezbatere, fie o să vedem una precum cea cu hobanatul (care este de fapt lipsă de asumare din partea primarului pentru că nici el nu crede că acel proiect este util), fie ca cea despre Noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase (unde era stabilită deja soluția și SF-ul făcut, dar mai avea nevoie de ceva presiune pe consilierii PNL și PSD pentru a fi acceptată în forma „merge și așa”).
De ce continuă Allen Coliban proiectele lui George Scripcaru n-aș putea să spun. Dar pot să spun că încă de la început am criticat proiectul acesta. Și văd că este necesar să mai fac câteva precizări de ce acest proiect, în forma actuală, este unul prost.
Aici vorbim de un proiect cu parcare subterană și două pasaje pietonale subterane, la care trebuie să adăugăm și proiectul cu terminalul RATBV.
Haideți s-o luăm de la început. Problemele sunt următoarele: siguranța foarte scăzută pentru pietoni, dar și pentru alți participanți la trafic, aglomerația și poluarea orașului (date de creșterea numărului și de utilizarea autoturismelor personale) și utilizarea ineficientă a spațiului public (care încurajează folosirea autoturismului). Acestea sunt problemele care trebuie rezolvate.
Dacă vrei să rezolvi aceste probleme nu faci fluidizare de trafic, ci te uiți la mobilitatea urbană ca să vezi ce poți să faci.
În acest sens se schimbă abordarea și vorbim de orașe prietenoase pentru oameni, nu pentru autoturisme personale. Iar soluțiile care trebuie aplicate sunt cele care favorizează pietonul, bicicleta și transportul public.
Soluțiile din cele două proiecte nu fac altceva decât să favorizeze folosirea autoturismului personal. Și vin cu o notă de plată ridicată, care e din bani publici.
Nici soluția existentă nu e bună. A fost gândită de administrația Scripcaru pe ideea de fluidizare de trafic. Și vedem clar că nu e în regulă.
Însă noile proiecte păstrează situația existentă de giratoriu, la care introduce pietonii în subteran, iar peroanele de transport public din fața Gării sunt mutate în lateral, făcând un mic labirint pentru mijloacele de transport public.
Din punctul meu de vedere, soluția este alta. Primul pas e renunțarea la cele două proiecte. Apoi, mutarea parcării de suprafață (dintre peroane și monument) în partea stânga a Gării, pe locul unde e propus noul terminal RATBV. Sigur că e nevoie de o optimizare pentru tot ce înseamnă spațiu pentru parcări. Un alt pas ține de păstrarea peroanelor de transport public în fața Gării. Apoi, renunțarea la giratoriu și introducerea semaforizării, precum și refacerea trecerilor de pietoni la intersecția semaforizată, plus realizarea unei treceri de pietoni pe Victoriei (cu precizarea că nu trebuie desființată cea de pe Victoriei care asigură trecere spre piața Dacia). Și, evident, realizarea de piste de biciclete pe Gării și Victoriei, piste făcute pe carosabil cu separator fizic, adică piste sigure pentru utilizatori. Pistele de biciclete trebuie să intre și înspre Gară. Se poate crea și un centru pentru închiriere de biciclete la Gară, plus locuri de parcare pentru biciclete.
Partea de amenajări pentru biciclete la Gară ar trebuie incluse în SF-ul care se dorește să se facă pentru introducerea trenului metropolitan, doar că mai durează până vom avea acel SF.
Și vă las și două linkuri în care am discutat cu Paul Ciocan despre proiectele de la Gară și despre soluția pe care olandezii o folosesc în mod excepțional, bicicletă-tren.
În final, vă las link la Dutch Cycling Embassy, unde găsiți foarte multe exemple de mobilitate urbană din Olanda, „how the Dutch do it”. Este o sursă excelentă de informații, exemple și de învățare.
Leave a Reply