Cum prelucrăm istoria în artă? Dialog despre arta documentară și politică alături de regizoarea Carmen Lidia Vidu

Vineri 7 februarie 2025, ora 18:00, Centrul Cultural Apollonia.

Cum abordăm subiectele sensibile în artă? Cum preluăm poveștile triste cu empatie și le transmitem mai departe? Cum ne raportăm la istorie? Cum înțelegem că istoria oficială e însoțită de nenumărate versiuni personale? Cum dezvoltăm forme de artă documentară cu caracter istoric și politic care sunt în același timp relevante din punct de vedere personal și uman? Cum se lucrează cu arhivele, fie ele publice sau personale? Cum ne influențează locația și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte? Este cultura unul dintre pilonii comunității? Dar teatrul? Dar filmul, dansul, operele multimedia? Cum putem promova echitatea și justiția socială prin intermediul lor?

Acestea sunt câteva dintre subiectele pe care dorim să le abordăm în cadrul Dialogului, la care sunt invitați să participe atât artiștii preocupați de schimbul de idei și bune practici, cât și publicul larg, interesat de o analiză mai aprofundată a relațiilor dintre fenomenul artistic contemporan și problemele socio-politice, culturale, civice, umanitare actuale.

Evenimentul se va desfășura în limba română iar accesul publicului este gratuit.    

Vă rugăm să ne anunțați intenția de participare prin completarea următorului formular: https://forms.gle/6mD7Mbu7CEYtVHe7A

Despre invitată :

Carmen Lidia Vidu este singurul regizor din România care a câștigat și GOPO, și UNITER. Pe primul l-a luat în 2015 cu filmul „O scurtă istorie Astra Film”. Pe ultimul l-a primit în 2021 pentru regia spectacolului „Jurnal de România. 1989”. Pornind de la istoria cu „i” mare a Revoluției, acesta a fost doar unul dintre episoadele proiectului său, Jurnal de România, care a inclus piese de teatru puse în scenă la Sfântul Gheorghe, Constanța, Timișoara, Bacău și București. Cel mai recent episod al acestui proiect, #AiciSeViseazăLaSchimbare a avut recent premiera la Teatrul Masca din București. Din 2017 și până în prezent colaborează cu Festivalul George Enescu în calitate de regizoare multimedia. Este o puternică voce feministă, un lider de opinie care vorbește despre teme socio-politice, culturale, civice. Caută povești, oameni, istorii cu „i” mic, pe care le aduce publicului său de teatru și film, în forme artistice care generează emoție.

Despre moderatoare :

Ionela-Andreea Ghețe este curatoare independentă și manager cultural. Are la bază studii de filosofie și istoria artei și este preocupată de relația dintre artă, etică și gândire politică precum și de relevanța proiectelor și proceselor artistice pentru înțelegerea contextelor și schimbărilor sociale actuale.

„Cum prelucrăm istoria în artă? Dialog despre arta documentară și politică alături de regizoarea Carmen Lidia Vidu” face parte din seria de evenimente reunite sub titlul „AfterImage – 80 de ani de la deportarea sașilor în URSS” ce vor avea loc în perioada 11 ianuarie – 11 februarie 2025 la Centrul Cultural Apollonia din Brașov. Aceste evenimente comemorează  80 de ani de la deportarea etnicilor germani din România în URSS și deschid către publicul larg o serie de oportunități de reflecție pornind de la întrebarea „Cum ne amintim istoria?” 

Eveniment organizat de Forumul Democrat al Germanilor Brașov și Centrul Cultural German Brașov, cu sprijinul Centrului Cultural Apollonia din Brașov, al Goethe Institut București și al Departamentului pentru Relații Interetnice din București.

Mai jos găsiți o discuție cu Ionela-Andreea Ghețe despre expoziția „Marc Schroeder – Order 7161”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.