Bivoli albi la Palatul Brukenthal Avrig

Pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în frumoasa gospodărie a Reședinței de Vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul de la acea vreme al Transilvaniei, creșteau, alături de numeroase alte animale mai mult sau mai puțin specifice locului, câteva exemplare de bivol alb (Bos bubalus var. alba).

Animalele au fost aduse în Avrig la comanda specială a baronului, tocmai din Egipt și au reprezentat o atracție deosebită a vremii, iar succesul aclimatizării și înmulțirii acestora, precum și faptul că puteau fi folosite la diverse munci grele și produceau lapte mai gustos și gras ca cel de vacă, le-au făcut cunoscute.

Faima acestui experiment a ajuns până la porțile Împăratului Iosif al II-lea care, după ce a văzut bivolii albi cu prilejul unei deplasări în Transilvania, a cerut baronului Samuel von Brukenthal să-i trimită câteva exemplare ale acestui animal.
Cu timpul însă, deoarece bivolii albi (bivolițele) cresc, se maturizează, sunt mai greu de întreținut și mai puțin productivi ca vacile, rasa a dispărut de pe teritoriul Transilvaniei.

Actualii administratori ai complexului baroc de la Avrig s-au gândit să repare oarecum situația și, în semn de respect și recunoștință pentru personalitatea deosebită a binecunoscutului înaintaș, dar pentru a adăuga un element de atracție, au hotărât achiziționarea unui mascul și a unei femele din rasa bivol alb, care să trăiască în gospodăria Palatului. Animalele au ajuns deja de câteva săptămâni bune la Avrig, au trecut cu bine peste perioada de aclimatizare și acomodare cu noul loc, iar acum pot fi văzute de orice vizitator al Palatului Brukenthal Avrig într-unul din țarcurile special amenajate în zona gospodăriei.

Conform zoosibiu.ro, „Bivolul alb este o specie sălbatică de bivol întâlnită în sud – estul Asiei. Specia poate fi şi astăzi prinsă şi relativ uşor domesticită”. În prezent, specia a început să fie reintrodusă în țara noastră, pe teritoriul Transilvaniei, diverși crescători de animale deținând câteva exemplare, crescute alături de bivoli negri, specifici zonei.
Chiar dacă nu are deloc amploarea din vremurile lui Samuel Von Brukenthal, în actuala gospodărie a complexului baroc de la Avrig cresc sau au crescut diverse specii de animale sau păsări. Aici există păuni, găini, rațe, porci, oi, capre și până nu demult, au crescut bivolițe negre, ponei și cai.

Printre marile pasiuni ale baronului Samuel von Brukenthal a fost și cea pentru științele naturii, botanică și zoologie. La reședința de vară din Avrig, dar și pe domeniile deținute în regiune, guvernatorul Transilvaniei a avut culturi și livezi diverse, a crescut animale din rase diferite, multe dintre aceste experimente constituind, ulterior, factor de progres și dezvoltare în zonă.

Observarea bivolilor albi dar și a celorlalte animale crescute în gospodăria proprie, reprezintă experiențe ce pot contribui la reușita unei escapade de câteva ore sau zile petrecute la Palatul Brukenthal Avrig.

Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Leave a Reply

Your email address will not be published.