Locuitorii din Bartolomeu atrag atenția din decembrie 2019 asupra poluării generate de stația de asfalt de pe strada Spicului, nr. 2.
Iar subiectul a fost discutat chiar și la întâlnirea de la Primăria Brașov, din 20 decembrie, atunci când George Scripcaru spunea că „N-avem pârghii” să rezolvăm problemele.
Stația de asfalt de pe Spicului ajunge din nou în atenția publicului în urma anunțului pe care FINCODRUM SA l-a publicat în ediția tipărită a unei publicații brașovene prin care anunță că au depus o solicitare la APM Brașov pentru „obținerea autorizației de mediu pentru funcționarea instalației de fabricare a mixturilor asfaltice”. Anunțul mai spune că „observațiile publicului se primesc în scris la sediul APM Brașov, pe toată perioada de derulare a procedurii de autorizare”.
Ce observații să depună publicul? La ce, dacă documentația aferentă nu este pusă la dispoziția publicului?
În urma acestui anunț, 83 de locuitori din Bartolomeu au depus o sesizare la APM Brașov privind obținerea autorizației de mediu a SC Fincodrum SA (fost SC Arcons) pentru a-și continua activitatea:
SC Arcons SA Brașov, din ultimele relatări ale autorităților, se află în situația de declarare a falimentului, astfel că la acest moment activitatea în locația Spicului nr. 2 este desfășurată de S.C. Fincodrum S.A. — stație mixturi asfaltice.
În cartierul Bartolomeu, lângă cartierul Avantgarden3 Brașov, la intersecția strada Spicului cu strada Fânarului, există stația de asfalt SC Arcons SA (SC Fincodrum SA), la o distanță de circa 50 m de cele mai apropiate blocuri, de zonă rezidențială.
Societatea Comercială își desfașoară activitatea deși efectul producerii de asflat aduce după sine, un nivel ridicat de poluare.
Locatarii cartierului Avantgarden 3 Brașov, fac această sesizare către APM și toate instituțiile autorizate pentru a reevalua condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea și cerem relocarea acestora în afara orașului sau în alt loc unde dreptul nostru la sănătate nu va mai fi încălcat.
Inițiatorii sesizării au deschis și o petiție online prin care cer relocarea stației de asfalt.
Situația este similară cu cea în care APM Brașov a pus în dezbatere publică proiectul pentru obținerea avizului de mediu cu privire la reconstrucția podului feroviar de la Budila. Documentația nu este disponibilă pe site și activitatea cu publicul este suspendată pe perioada stării de urgență.
Dezbaterea publică pe mediu nu există la instituțiile statului, ceea ce le face complice la dezastrul pe mediu, de la tăiatul pădurilor, până la toate problemele cu poluarea. Există doar o procedură birocratică bifată de autorități pentru a se acoperi în fața legii, dar care nu reprezintă nici informare, nici consultare și nici dezbatere publică, chiar dacă ei le numesc așa.
Leave a Reply