VIDEO Promisiunile premierului Orban pentru Brașov

Premierul Ludovic Orban a făcut vineri, 15 noiembrie 2019, o vizită în Brașov la invitația președintelui CJ Brașov, Adrian Veștea. Acesta a participat la evenimentul dedicat revoltei muncitorilor din 15 noiembrie 1987, după care a făcut o vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și a încheiat cu o conferință de presă la CJ Brașov unde a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

Printre angajamentele Guvernului Orban regăsim faptul că nu va guverna prin ordonanțe, ci va trece totul prin Parlament, reducerea dimensiunii birocratice și câteva care vizează Brașovul: Aeroportul Brașov, Autostrada Comarnic – Brașov, Spitalul Regional Brașov, situația fabricii Airbus Helicopters de la Ghimbav, depesedizarea instituțiilor, iar la Brașov a fost amintit Horia Stancu, membru PSD, director general Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov.

În cazul Aeroportului Brașov, premierul garantează alocarea de bani în 2020 de la bugetul de stat, dar nu a precizat în aceste moment nicio sumă.

În privința autostrăzii Comarnic – Brașov, premierul a precizat că trebuie analizată situația în care a ajuns tronsonul în timpul guvernării Dăncilă. Pentru Guvernul Orban autostrada Comarnic – Brașov reprezintă o prioritate, doar că realizarea nu poate fi făcută într-o guvernare de tranziție, ci într-un mandat de patru ani. Premierul a precizat că în maximum o lună de zile va lua o decizie dacă autostrada va fi făcută prin parteneriat public-privat sau din bugetul de stat.

În situația fabricii Airbus Helicopters de la Ghimbav, premierul a precizat că semnarea contractului pentru cele 45 de elicoptere H215M depinde de evaluarea tehnică pe care o face armata română cu privire la necesitățile de dotare. Dacă armata decide că sunt necesare atunci se va semna un contract.

În privința Spitalului Regional Brașov, premierul a precizat că proiectul trebuie să ajungă la maturitate, dar că va susține ca acesta să obțină finanțări, inculsiv din fonduri nerambursabile.

Pe partea de depesedizare a instituțiilor, pe aparatul funcționarilor, premierul a precizat că au fost oprite majoritatea concursurilor trucate. În toate pozițiile vacante, fie de execuție, fie de conducere, se vor organiza concursuri cu o procedură de concurs care va fi modificată astfel încât să permită o publicitate largă și să permită oricărui cetățean care vrea să candideze pentru ocuparea unui post să poată participa la concurs. Concursurile vor fi organizate transparent, cu o serie de criterii cunoscute de toți candidații, iar comisiile de evaluare vor fi populate cu specialiști. Toate interviurile vor fi filmate și postate.

În privința companiilor de stat, la CNAIR urmează schimbarea consiliul de administrație în săptămâna 18 – 24 noiembrie 2019 și schimbarea managementului companiei. După aceste schimbări, în maximum două săptămâni, vor fi schimbați toți directorii de regionale. Horia Stancu, membru PSD, director general Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, numit în regim de urgență de către fostul ministru Cuc, se află în situația descrisă de premierul Orban.

În privința prefecțiilor, Ludovic Orban a luat decizia ca evaluarea acestora să înceapă după alegerile prezedențiale din turul II, din 24 noiembrie 2019, pentru a nu afecta procesul electoral.

În privința creșterii salariului minim, premierul a precizat că va trebui creat un mecanism pe criterii care să elimine arbitrariul și subiectivismul politic, un mecanism cerut și de Comisia Europeană în 2015, care să nu genereze probleme pentru anumite ramuri economice și care să aibă la bază o analiză a impactului.

Descoperirile Guvernului Orban în activitatea Guvernului Dăncilă

Restanțe în valoare de 5 miliarde de lei la rambursarea TVA.

În cadrul programului PNDL 2 sunt lucrări finalizate la care sunt plăți restante în valoare de aproximativ 5 miliarde de lei.

Restanțe sunt și la decontarea cheltuielior pentru concedii medicale și alte forme de plată care trebuiau făcute de Casa de Sănătate, undeva la 2,5 – 3 miliarde de lei. Sunt concedii nedecontate de șase, șapte luni.

În ceea ce privește deficitul bugetar, premierul Orban spune că acesta ajunge la aproximativ 6 miliarde de lei după primele 10 luni ale lui 2019. Urmează o rectificare bugetară, care trebuie finalizată până la 30 noiembrie, care va avea un deficit de 4%.

Încasările bugetare raportate la PIB abia ajung la nivelul de 26%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.