Tot mai mulți brașoveni se revoltă pentru că autoritățile locale de mediu nu își înțeleg menirea și se mulțumesc să dea niște răspunsuri seci, în limitele legii, în timp ce orașul se sufocă. Cauzele sunt multiple și voi mai scrie despre asta, dar suntem în infringement pe calitatea aerului și efectiv se simte că avem un aer tot mai prost în oraș.
După acțiunea brașovenilor din 4 decembrie prin care i-au amintit primarului Scripcaru c-a promis dezbatere publică din 4 octombrie și soluții pentru reducerea poluării, soluții care să fie expuse de un specialist pe probleme de mediu, sâmbătă, 7 decembrie, au organizat o dezbatere anti-poluare și cetățenii din cartierul AvantGarden 3. „Să facem și pasul de a ne întâlni și de a hotărî împreună pașii următori în ceea ce privește poluarea din cartier” apare scris în descrierea evenimentului numit simplu „Poluare”.
Am vorbit cu Irina Iatan, inițiatoarea evenimentului, și am aflat că acțiunea lor vizează, în special, o sursă de poluare din proximitatea cartierului, societatea Arcons: „În jurul fabricii, mirosul te rupe, pur și simplu, te sufoci. Garda de Mediu zice că este okay, dar oamenii au găsit inclusiv în case particule fine de praf negru pe mobilă”.
I-am atras atenția că poluarea din Brașov provine din mai multe surse, dar este convinsă că stația de betoane îi afectează cel mai mult pe cei din AvantGarden 3 și crede că acel obiectiv industrial n-ar trebui să fie în interiorul orașului. „M-am mutat din Bucuresti crezând ca aici aerul este mai curat până am ajuns să stau aici și să cunosc. Brașovul este minunat pentru un turist, dar speram să fie la fel și pentru cei care locuiesc aici.”
Deși interesul pentru acea întâlnire a fost destul de scăzut, spune că nu se vor opri, că este o primă acțiune, că și-ar dori o stație de măsurarea poluării în cartier, că sunt deciși să facă sesizări la Ministerul Mediului și poate chiar să inițieze o acțiune în instanță.
Revenind la autoritățile locale de mediu și la problemele de calitatea aerului clamate de tot mai mulți brașoveni, cred că rolul autorităților este să se doteze corespunzător pentru a putea verifica toți parametri de poluare, că trebuie să comunice populației o serie de recomandări atunci când poluarea ar putea afecta unele categorii de oameni mai sensibili și ar trebui să fie proactivi pe partea de modificări legislative în sensul protejării cetățenilor, nu doar să interpreteze legile pentru a răspunde sesizărilor.
Leave a Reply