Primăria Brașov a cumpărat două autospeciale destinate intervenţiei la stingerea incendiilor în mediul urban, în zone greu accesibile, căi de acces înguste, în pădure sau obiective din zona de munte. Aceste autospeciale au fost achiziționate pentru a deservi în special Șcheiul, dar și zonele de pădure din vecinătatea Brașovului.
Șcheiul are un specific urbanistic, acela că străzile sunt înguste. În ultimii ani, pe fondul creșterii numărului de mașini și a creșterii numărului de blocuri și apartamente în Șchei, datorită lipsei de viziune a administrației brașovene, străzile înguste ale Șcheiului au devenit și mai neîncăpătoare, ele fiind încărcate de mașini parcate. Acest lucru a afectat capacitatea de intervenție în caz de urgențe, prin blocarea accesului.
George Scripcaru recunoaște că încărcarea auto din Șchei este o problemă, dar spune că cele două autospeciale vor face față și în condiții de trafic aglomerat și străzi încărcate cu mașini parcate. Acesta mai precizează că problema aglomerării Șcheiului se analizează prin studiul de trafic care este în proces de realizare.
O soluție la o problemă creată de administrația condusă de George Scripcaru. În imagini se poate vedea ce înseamnă circulația pentru autospeciale în zonele Cetate și Șchei. Traseul de test a fost pe străzile Castelului, Constantin Lacea, Bisericii Sfântul Nicolae, Bâlea, Coastei, Piața Unirii, Prundului, Poarta Șchei, Grigoraș Dinicu, Bălcescu, Dobrogeanu Gherea.
Un alt test pentru cele două autospeciale a fost făcut pe zona Răcădău – Șaua Tâmpei, cu plecare din strada Molidului. Cele două speciale au urcat drumul forestier fără probleme până în Șaua Tâmpei.
Autopsecialele vor fi transferate printr-o formă de comodat către ISU Brașov, care va asigura operarea acestora.
Valoarea achiziției pentru cele două autovehicule speciale de intervenție în situații de urgență, cu apă și spumă, Iveco Daily, și dotările necesare, a fost de 1.549.380 de lei, inclusiv TVA, sumă alocată din bugetul local. Echiparea a fost făcută de către firma Bitera Solutions, în baza caietului de sarcini.
Cele două autovehicule, cu tracțiune integrală 4×4, se pot deplasa rapid, inclusiv pe terenuri accidentate, pentru realizarea în timp scurt a dispozitivului de interventie. Utilizarea apei de stingere se face, cu un randament ridicat, inclusiv în spaţii închise. Totodată, cele două autospeciale pot fi folosite în cadrul unor misiuni de descarcerare uşoară.
Acestea pot lucra cu apă independent, folosind apa din rezervorul propriu, din surse sub presiune, din surse naturale sau în cooperare cu alte autospeciale similare sau diferite şi motoutilaje, dar concepute pentru lucrul cu apă.
Autoutilitarele sunt dotate și cu instalații și accesorii de desecare, în cazul inundațiilor, echipamente de protecție respiratorie, echipamente de protecție individuală, echipamente stingere incendii de pădure, echipamente acces la înălțime, echipamente iluminare, echipamente de îndepărtare a fumului și pentru comunicații radio.
Leave a Reply