Teritorii și Populații | Rezultate sondaj Guvernarea locală în municipiul Brașov la jumătatea mandatului – partea a III-a – Preocupările respondenților

Astăzi public partea a treia cu rezultate ale sondajului Guvernarea locală în municipiul Brașov la jumătatea mandatului. În primele două părți am tratat programul politic și câteva aprecieri cu privire la primarul Allen Coliban.

În această a treia parte ne uităm la punctele care conțin preocupările respondenților. Și avem următoarele:

Credeți că Brașovul se îndreaptă într-o direcție bună?
Ce vă preocupă azi cel mai mult, la nivel personal?
Ce vă preocupă azi cel mai mult, în calitate de locuitor al municipiului Brașov?
Notați o sugestie, propunere, idee despre care sunteți convins că odată pusă în practică ar îmbunătăți viața brașovenilor (opțional)

 

Rezultate și observații

La întrebarea Credeți că Brașovul se îndreaptă într-o direcție bună? 57,2% dintre respondenți au apreciat că Brașovul se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 31,7% au apreciat că orașul se îndreaptă într-o direcție bună.

Au urmat două întrebări la care respondenții au avut de apreciat cât de mult sau de puțin îi preocupă câteva aspecte ce țin de nivelul personal și câteva aspecte ce țin de municipiul Brașov.

Astfel, la întrebarea Ce vă preocupă azi cel mai mult, la nivel personal? repondenții au avut de apreciat șapte aspecte, pe o scală de la foarte mult la foarte puțin. În acest caz, sănătatea familiei a reieșit preocuparea cea mai mare, 96,6% dintre respondenți apreciind cu foarte mult și mult. Războiul din Ucraina are cea mai redusă apreciere cu foarte mult și mult dintre toate, având un procent de 62%.

La întrebarea Ce vă preocupă azi cel mai mult, în calitate de locuitor al municipiului Brașov? respondenții au avut de apreciat 16 aspecte, pe o scală de la foarte mult la foarte puțin.

La această întrebare trei preocupări ocupă primele trei locuri pentru respondenți, după cum urmează: spațiille verzi și cheltuirea banului public cu un procent de 95,7% de foarte mult și mult, urmate de starea trotuarelor cu un procent de 95,2% de foarte mult și mult.

Ultimele trei în lista preocupărilor sunt: iluminatul public cu un procent de 64,4% de foarte mult și mult, locurile de joacă pentru copii cu un procent de 70,2% de foarte mult și mult și locurile de parcare cu un procent de 70,7% de foarte mult și mult.

În cadrul chestionarului a existat și un singur punct cu răspuns deschis și opțional: Notați o sugestie, propunere, idee despre care sunteți convins că odată pusă în practică ar îmbunătăți viața brașovenilor. Din cei 208 de respondenți, 110 au ales să scrie o sugestie.

Printre sugestiile întâlnite se regăsesc următoarele, pe care le-am așezat în câteva categorii:

  • Mobilitate urbană: piste pentru biciclete – sigure, pe carosabil; transport public – eficientizare, reorganizare, program mai bun și în weekenduri, linia 100 să circule tot timpul anului; reducerea traficului auto prin reducerea numărului de benzi pentru auto; reducerea accesului mașinilor în Centrul Istoric; introducerea tramvaiului; parcări rezidențiale în cartiere, altele decât Centrul Istoric; parcări la marginea orașului;
  • Urbanism: PUG și PUZ-uri întocmite corect; dărâmare construcții neautorizate; rezolvarea canalizărilor; stoparea construcțiilor până la rezolvarea infrastructurii; oprirea construcțiilor pe Drumul Poienii și pe Warte; reabilitarea clădirilor din Centrul Istoric; realizarea unei strategii de dezvoltare articulată; respectarea arhitecturii;
  • Spații verzi: extindere spațiilor verzi; parcuri în toate cartierele; ecologizări și păstrarea curățeniei;
  • Mediu: colectare selectivă și transport separat; interdicție și relocare poluatori (ex. Kronospan); reducerea poluării aerului;
  • Administrație publică: eficientizarea serviciilor publice; scăderea timpilor de rezolvare a solicitărilor; digitalizarea serviciilor publice; creșterea transparenței; reducerea risipei în cheltuirea banului public; consultări reale;
  • Politică: demisia primarului; alegeri anticipate; închiderea conflictelor din Consiliul Local; dobândirea de competențe și alegerea unor oameni competenți în echipa primarului; mai mult curaj în implementarea unor proiecte de mobilitate și spații verzi; întâlniri și audiențe cu locuitorii;
  • Cultură: realizarea de evenimente culturale în alte cartiere; înființare centru cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published.