În februarie scriam despre situația rezervațiilor Tâmpa și Stejerișul Mare, care au fost preluate în administrare de ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate). În realitate administrarea există doar pe hârtie, ANANP-ul fiind o instituție centralizată, care nu are capacitatea de a fi prezentă în teritoriu.
De asta a și existat mecanismul de custode, pentru că statul nu are capacitatea de a administra toate rezervațiile din țară. Pentru județul Brașov, ANANP-ul este de fapt o mână de oameni, într-un birou din Primăria Hălchiu.
Și se vede că cele două rezervații sunt neîngrijite, dovada fiind gunoaiele care sunt în cantități tot mai mari.
Tâmpa și Stejerișul Mare se află în mâinile ANANP din 2018. Primăria Brașov sau Agenția Metropolitană Brașov AMB (care a și fost custode din 2011 până la apariția ANAP) deși știau că pot prelua administrarea rezervațiilor printr-o cerere, nu au făcut-o.
De ce nu au preluat rezervațiile? Am întrebat și în februarie, Ce este mai bine pentru Brașov, ca administrarea celor două arii să fie făcută la nivel local sau la nivel național? Care este interesul aici și ce și-ar dori brașovenii?
AMB are experința necesară și decizia este la nivelul conducerii. Nu trebuie nimic altceva decât voință politică. Și poate un buget dedicat din partea Municipiului Brașov pentru o administrare eficientă a celor două arii.
Cei mai buni administratori sunt aceia care cunosc ariile, iar comunitatea brașoveană cunoaște cel mai bine Și tâmpa și Stejerișul Mare. Administrarea acestora trebuie făcută de la fața locului și nu dintr-un birou al administrației naționale.
Până atunci ne rămâne să facem apel unii la alții să respectăm natura și să avem bun simț, pe social media, iar unii dintre noi, puțini, foarte puțini, mai merg și mai strâng gunoaiele.
Sursa foto: Ferenc Sisak
Leave a Reply