Restricții de circulație în Cetate și Șchei. Regulamentul este pus în dezbatere publică

În prima jumătate a lunii decembrie 2023, primarul Allen Coliban anunța propunerea de a introduce restricții de circulație pentru zonele Cetate și Șchei.

Astăzi, 16 ianuarie 2024, primarul a anunțat punerea în dezbatere a Regulamentului privind restricționarea accesului auto în Zona cu Nivel Scăzut de Emisii din centrul istoric al Municipiului Braşov. Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Joi, 8.00-14.00,Vineri de la 8.00-13.00.

După încheierea perioadei de dezbatere, primarul Allen Coliban a anunțat că vrea să introducă regulamentul în Consiliul Local pentru aprobare. Acest lucru este programat pentru ședința ordinară a lunii februarie 2024.

Regulamentul propus consultării publice definește foarte bine două aspecte. Primul este definirea zonei – Centrul vechi, tot ceea ce începe de la Bulevardul Eroilor și până la Pietrele lui Solomon, între Drumul Poienii și Tâmpa – o zonă care are două puncte principale de acces, strada Mureșenilor și strada Castelului și care se supra-aglomerează cu ocazia sărbătorilor, dar și a weekend-urilor în care vin foarte mulți turiști. Aceasta este o parte pe care regulamentul o clarifică. Al doilea aspect se referă la categoriile care au acces în această zonă și la modalitățile de obținere a accesului. Vorbim atât de acces permanent, cât și de modalități de acces temporar. Sunt măsuri pe care le-am anunțat în luna decembrie, măsuri pe care le cer și brașovenii”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform expertului în mobilitate urbană, Reinhold Stadler, una dintre problemele cu care se confruntă centrul vechi este poluarea cu particule în suspensie și poluarea fonică, din cauza circulației intense în perioada week-end-urilor și a vacanțelor. La fel de importantă este însă și problema blocajelor de trafic, care pe de o parte afectează siguranța cetățenilor, prin faptul că și mașinile de intervenție sunt blocate, iar pe de altă parte, îi împiedică pe cei care locuiesc în centrul vechi și Șchei să ajungă la propriile locuințe, în principal din cauza celor care sunt în căutarea unui loc de parcare.

Dacă ne uităm în Europa, foarte multe dintre orașe merg pe ideea de emisii scăzute, zonă cu emisii scăzute. Asta este și o parte dintre problemele pe care le resimțim noi, de la calitatea aerului, poluarea cu PM10, PM 2,5, până la zgomot. Vedem asta în toate planurile și în studiile pe care le avem deja. Și apoi problema critică, congestia. În cazul de față nu este o problemă doar că îngreunează traficul, așa cum este în multe alte orașe, ci este vorba de acces la utilități și la dotări esențiale: avem două spitale care au nevoie să intre ambulanțele, avem o serie de locuitori care nu au alte căi de acces și în momentul în care se blochează centrul istoric, știți bine, salvarea este blocată în trafic de celelalte autovehicule. Ceea ce este o problemă foarte mare. Și asta încercăm, în primul rând să degrevăm această situație în care ajungem la a avea oameni blocați efectiv într-o zonă fără nicio posibilitate de a ieși”, a explicat Reinhold Stadler, expert în mobilitate.

Conform regulamentului problemele identificate sunt congestia și poluarea, iar cauzele care stau la baza problemelor identificate sunt enumerate la paginile 3-5.

Zona cu Nivel Scăzut de Emisii Centrul Istoric Brașov (ZNSECIBv) este delimitată de:
– Bulevardul Eroilor (tronsonul cuprins între Livada Poștei și intersecția cu str. Nicolae Bălcescu și Str. Dobrogeanu Gherea)
– Str. Constantin Dobrogeanu Gherea, la nord
– Drumul Poienii / DN1E, la vest
– Zona de agrement Pietrele lui Solomon, la sud
– Dealul Tâmpa, la est

Concret, la intrarea pe Mureșenilor din Eroilor și pe Castelului din Dobrogeanu-Gherea vor exista camere care monitorizează traficul și care vor permite accesul mașinilor cu numerele înregistrate în sistem ca având permis de acces. Primarul Allen Coliban nu a vrut să detalieze soluția tehnică/fizică de acces, spunând doar că aceasta urmează să fie stabilită. Cel mai probabil va fi un sistem similar cu cel instalat deja la intrarea pe Postăvarului din Politehnicii.

La intrările în Șchei din Drumul Poienii, accesul va fi permis doar riveranilor și serviciilor de urgență și va fi făcut prin bolarzi sau barieră.

Accesul auto, cu excepția deținătorilor de Permis Acces Centrul Istoric, în ZNSECIBv este restricționat în:
● Sfârșitul de săptămână, de vineri, începând cu ora 18:00, până duminica, ora 22:00
● Zile de sărbători legale
● Alte zile, la propunerea Primăriei Municipiului Brașov, cu avizul Comisiei de Circulatie a Municipiului Brașov.

Clasificarea permiselor de acces în centrul istoric (PACI)
PACI se împart în trei categorii, dpdv al duratei de valabilitate:
a) Permise de acces în centrul istoric ocazionale de 1 (un) weekend (P.A.C.I.O.W), cu valabilitate determinată (3 zile: vineri – duminica)
b) Permise de acces în centrul istoric ocazionale (P.A.C.I.O.), cu valabilitate determinată (minim 1 zi – maxim 364 de zile) ;
c) Permise de acces în centrul istoric cu posibilitate de reînnoire (P.A.C.I.R.), cu valabilitate de 12 luni;

Acestea se obțin în regim gratuit, fără plata vreunei taxe și aplicația pentru obținerea permisului se va putea face online sau la sediul Primărie, la CIC, pentru persoanele care nu au acces sau nu au competențe pentru online.

Cine poate accesa Zona cu Nivel Scăzut de Emisii Centrul Istoric Brașov (ZNSECIBv) pe baza permiselor de acces în centrul istoric (PACI):
A. Rezidenți în ZNSECIBv
B. Aparținători persoane rezidente în ZNSECIBv, care necesită îngrijire la domiciliu
C. Furnizori servicii de urgență
D. Prestatori servicii de utilitate publică
E. Operatori servicii de transport în comun
F. Operatori autorizați de transport persoane ARR
G. Furnizori de servicii curierat și de livrare la domiciliu
H. Furnizori de servicii de tip ride sharing
I. Taxi
J. Deținători de permis de liberă trecere
K. Unități de cazare în ZNSECIBv
L. Persoane juridice care au sediu sau punct de lucru în ZNSECIBv pentru angajații proprii
M. Persoane cu dizabilități
N. Persoane care participă la evenimentele unităților de cult din ZNSECIBv

Regulamentul prevede și sancțiuni pentru cei care nu respectă:
Art. 15. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195 din 12 decembrie 2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice, fapta de a pătrunde pe un sector de drum cu circulația restricționată potrivit dispozițiilor prezentului Regulament, este supusă următoarelor norme legale:
„Articolul 100
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte amendă) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
3. nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare;”
Art. 16. Conform OUG menționată la art.15, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate; Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
„Articolul 108
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum
urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
5. circulaţia pe un sector de drum pe care accesul este interzis;“
Art. 17. Constituie contravenție implementarea sau furnizarea de către cetățeni a unor date, informații sau înscrisuri care nu corespund realității fapte săvârșite de către conducătorii auto sau de către persoanele care accesează unul dintre permisele de acces în zona restricționată:
Art. 17.1. Constatarea contravenției prevăzute de art.17 se face de către Poliția Locală Brașov și se sancționează cu amendă între 1000 – 1500 lei, dacă fapta nu constitutie infracțiune.

Foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.