Reprezentanți ai muzeelor, bibliotecii, centrelor culturale Apollonia și Reduta, Opera, Filarmonica, Teatrul Sică Alexandrescu, Teatrul Arlechino din Brașov au ieșit astăzi, 21 august 2023, la un nou protest prin care cer oprirea distrugerii culturii de către Guvernul României printr-o ordonanță care prevede desființarea, comasarea și reducerea finanțării pentru cultură.
Aceștia au ieșit în fața Instituției Prefectului Județul Brașov pentru a transmite prefectului un memoriu pentru modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative apărută sub formă de proiect la 2.08.2023.
O parte din reprezentanți au fost primiți de către prefectul Mihai Cătălin Văsii, care s-a angajat să preia memoriul și să-l transmită Guvernului, dar și să aducă răspunsul Guvernului către instituțiile de cultură brașovene.
În continuare redau textul memoriului:
MEMORIU Pentru modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative apărută sub formă de proiect la 2.08.2023.
Cu titlu prealabil, subliniem că, în ceea ce privește instituțiile publice de cultură aflate în subordinea autorităților administrației publice locale – care reprezintă majoritatea instituțiilor de acest fel din România – unele soluții normative propuse încalcă flagrant următoarele dispoziții ale Cartei europene a autonomiei locale din 15 octombrie 1985, ratificată de România prin Legea nr. 199/1997:
„Art. 6 Concordanța structurilor și mijloacelor administrative cu sarcinile autorităților administrației publice locale .
1. Fără a aduce atingere dispozițiilor generale prevăzute de lege, autoritățile administrației publice locale trebuie să poată stabili, ele însele, structurile lor administrative interne, în vederea adaptării acestora la nevoile lor specifice și asigurării unei gestiuni eficiente.
2. Statutul personalului autorităților administrației publice locale trebuie să permită o recrutare de calitate, fondata pe principii de merit și de competență; vor fi prevăzute, în acest scop, condiții adecvate privind pregătirea, remunerarea și afirmarea profesională.
Art. 9 din Cartă – Resursele financiare ale autorităților administrației publice locale
1. În cadrul politicii economice naționale, autoritățile administrației publice locale au dreptul la resurse proprii, suficiente, de care pot dispune în mod liber în exercitarea atribuțiilor lor.
2. Resursele financiare ale autorităților administrației publice locale trebuie să fie proporționale cu competențele prevăzute de Constituție sau de lege.”
Din cele de mai sus rezultă că la nivel central nu se poate dispune cu privire la structurile organizatorice ale instituțiilor publice aflate în subordinea autorităților administrației publice locale, angajament asumat de România prin ratificarea Cartei mai sus menționate.
1. „Art.VI (1) Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează;”
Instituțiile de cultură având o activitate specifică, iar personalul din subordine fiind dificil de angajat și necesitând studii specifice și experiență într-un domeniu atipic, aceste instituții depinzând constant de un buget aprobat anual, solicităm ca această prevedere să nu se aplice instituțiilor publice de cultură. Menționăm
și că activitatea din cadrul compartimentelor tehnice presupune respectarea unor cerințe de personal, fără de care exploatarea la scenă a spectacolelor nu poate fi asigurată în condiții de siguranță pentru angajați și spectatori.
Pierderea unor funcții esențiale care sunt vacante la momentul intrării în vigoare a Ordonanței de urgență – acum când instituțiile de cultură se află tocmai în vacanța dintre stagiuni – poate să ducă la imposibilitatea desfășurării activității numeroaselor instituții de cultură la nivel național.
2. „Art. XX (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităților publice centrale/județene sau locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: a) Au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice; b) Activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun peste sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar;
(2) Instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin.(1) se pot comasa/desființa/reorganiza/fuziona sau transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților publice locale prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare;
(3) Prin comasare/desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer a activității către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților publice locale trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:
a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere cât și pentru funcțiile de execuție;
b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii;”
Menționăm că majoritatea teatrelor de copii și tineret la nivel național au sub 50 de angajați și au o activitate, așa cum descrie Ordonanța la punctul b), similară cu teatrele dramatice din oraș aparținând de multe ori de același finanțator. În aceeași situație dificilă se află și teatrele care aparțin de același finanțator dar își desfășoară activitatea în altă limbă, cum ar fi teatrele dramatice și cele în limbi ale minorităților naționale. Din 127 de instituții de spectacole sau concerte, 37 de instituții au sub 50 de posturi – deci vor fi desființate prin comasare: 22 sînt teatre dramatice sau teatre pentru copii, 15 sînt filarmonici, ansambluri muzicale ori centre culturale cu activitate de spectacol; 22 de teatre au sub 50 de posturi în schemă; alte 15 instituții de spectacol (filarmonici, ansambluri, centre culturale cu activitate de spectacol) cu sub 50 de angajați sînt și ele amenințate. Dintre cele 107 muzee cu personalitate juridică, 48 au sub 50 de posturi (6 muzee aflate în subordinea MC, 30 de muzee aflate în subordinea consiliilor județene, 12 muzee aflate în subordinea consiliilor locale (orașe și municipii). Dintre cele 59 de biblioteci cu personalitate juridică, 22 de biblioteci județene au mai puțin de 50 de posturi; li se adaugă toate cele 12 biblioteci municipale și orășenești. Nenumărate centre și așezăminte culturale sînt și ele amenințate.
Sute de instituții cu mai puțin de 50 de angajați riscă să-și piardă direcția, identitatea, scopul, ba chiar și existența, dacă vor fi comasate cu alte entități. Instituții mici, specializate, cu angajați puțini, dar înalt calificați, nu-și vor putea continua activitatea dacă vor fi integrate în supra-structuri administrative complicate: o bibliotecă se administrează altfel decît un teatru, o filarmonică funcționează diferit de un muzeu, un centru cultural are alte scopuri decît o direcție județeană de cultură etc. – și e nevoie de toate, adică de fiecare în parte, pentru a avea cetățeni educați.
3. „Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar 67: Cultură, Recreere, Religie și Sport nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent;”
Vă facem cunoscut aplicarea acestei măsuri ar presupune reducerea cu 75% față de bugetul actual ceea ce ar avea efecte dezastruase asupra Teatrului Sică Alexandrescu Brașov prin:
Reorganizarea instituțională imposibilă fără o reducere cu 75% a personalului angajat ceea ce ar obliga instituția ca din 83 de angajați efectiv în prezent să rămână cu 16 iar dintr-un număr de aproximativ 20 de colaboratori (regizori, scenografi, compozitori, coregrafi, actori) să rămână cu 5 colaboratori.
Acestă reducere drastică a personalului ar duce la imposibilitatea de a mai juca spectacolele din repertoriu, de a produce spectacole noi, de a realiza venituri proprii, în concluzie de a mai funcționa.
În anul 2022, conform programului minimal au fost organizate și redate către public un numar de 190 de spectacole dintre care 6 spectacole au fost în premieră.
Pentru realizarea productiilor noi precum si pentru prezentarea spectacolelor, au participat un efectiv de 84 angajati precum si peste 20 colaboratori (regizori, scenografi, compozitori, costurniere, actori).În concret, executia bugetara, pentru capitolul functionare al anului 2022 necesar pentru plata salariilor, a utilitatilor, a reparatiilor curente, a productiilor, a functionarii in bune conditii, a fost de 9.265.397 lei, din care 952.720 lei reprezintă veniturile proprii obținute de instituție și 8.312.647 lei subveția primită de la Ordonatorul Principal de Credite.
Dacă proiectul de Ordonanta de Urgenta și-ar produce efectele, reducerea cu 75% fata de bugetul actual, ar insemna o reducere de la 8.312.647 lei la 2.078.161 lei subventie posibili de a fl primita de la Ordonatorul Principal de Credite.
În aceste conditii institutia s-ar afla în imposibilitatea a mai produce spectacole și de a mai prezenta catre public spectacolele din repertoriu prin lipsa personalului angajat și a colaboratorilor, în concluzie în imposibilitatea de a mai funcționa.
Prin măsurile relatate mai sus care ar duce la desființarea sau falimentarea a numeroase Instituții de Cultură se încalcă un drept fundamental garantat de Constituție!
Solicităm imperios respectarea articolului 33 din Constituția României și acordarea poporului român accesul la Cultură!
„Art. 33 – Accesul la cultură
(1) Accesul la cultura este garantat, in conditiile legii.
(2) Libertatea persoanei de a-si dezvolta spiritualitatea si de a accede la valorile culturii naționale si universale nu poate fi îngrădită.
(3) Statul trebuie sa asigure păstrarea identitații spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea moștenirii culturale, dezvoltarea creativitații contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale României in lume.”
Cultura are funcții sociale de netăgăduit contribuind la prezervarea identității naționale, la formarea conștiințelor civice și la educarea cetățenilor alfabetizați
În speranţa unei bunei colaborări dintre instituțiile noastre, vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijinul dumneavoastră cu privire la aspectele semnalate mai sus.
Leave a Reply