Din Comisia de Circulație si cea de Urbanism: „A fost avizată propunerea Primăriei Brașov pentru „Reamenajare maluri Canal Timiș, zonă verde și trotuare” – str. Castanilor. Conform acestei propuneri, după finalizarea lucrărilor de reamenajare, zona respectivă va deveni un spațiu de promenadă. Parcarea existentă va fi desființată, va crește suprafața de zonă verde, canalul Timiș va fi descoperit, vor fi amenajate alei și piste de biciclete. Copacii existenți nu vor fi afectați, doar unul dintre aceștia va fi mutat și vor fi plantați alți doi copaci.”
După acest anunț al Primăriei Brașov am văzut SGA Brașov intervenind pe Castanilor, descoperind o porțiune din Canalul Timiș pentru decolmatare și curățarea canalului. Tocmai acum în ultimii 30 de ani. SGA Brașov mai spune că brașovenii pot vedea canalul deschis, iar administrația poate vedea cum este percepută deschiderea canalului de către brașoveni. „Directorul SGA, Mihai Uță, consideră că până în momentul în care se va începe reamenajarea străzii, porțiunea descoperită ar putea fi folosită de municipalitate cum percep brașovenii ideea unui pârâu în zona centrală a orașului”, conform Brașov Metropolitan.
Ce poate fi frumos în acest moment, un canal de beton spart, cu mormane de pământ, gunoi și utilaje la lucru?
Strada Castanilor este o bucată de 180-190 de metri, care face legătura între două intersecții aglomerate, Patria și Ceasul Rău. Este o stradă de acces, atât pentru mașini, cât și pentru pietoni. Ce valoare pietonală poate avea? Sunt doar două locuri unde se poate sta, la restaurantul Ceasu Rău și la Cafeteca Patria, dar și acolo la interior. Nu o să stea nimeni în „promenadă” ca să respire aerul poluat zi de zi. Vă reamintesc că stația care făcea măsurătorile de poluare, cea de pe Castanilor, a fost mutată tocmai pentru că arăta poluarea din intersecția Ceasul Rău. Primarul a justificat mutarea stației cu amenjarea canalului Timiș.
În comunicarea Primăriei se vorbește de „amenjarea de piste de biciclete”. Piste? Unde, cum, pentru cine? Pentru cei care nu înțeleg încă rolul pistelor pentru biciclete în urban, ele sunt folosite pentru a deservi și a face legătura între părți ale orașului. În acest caz administrația Scripcaru ne face legătura între intersecțiile Patria și Ceasul Rău. Cine are nevoie de această legătură? De câte ori veți merge să folosiți aceste „piste”?
Tot pentru cei care nu înțeleg încă rolul pistelor pentru biciclete în urban, prin conceptul de mobilitate urbană bicicleta este văzută ca mijloc de deplasare pentru nevoile zilnice, este o alternativă la mașina personală și este văzută ca prioritate în designul infrastructurii urbane și a vieții cotidiene. Nu e cazul la Brașov.
Peste toate aceste aspecte trebuie menționată și lipsa de transparență și consultare a administrației Scripcaru. În cazul acestui proiect nu a văzut nimeni documentații de proiect, ele nu au fost publicate pe site-ul Primăriei. Nimeni nu a făcut nicio consultare reală cu public. Ni se aruncă doar un paragraf, ca cel de la începutul articolului.
Singurul lucru bun din toată povestea este că se curăță Canalul Timiș, care este canalizare în acest moment. Nu doar porțiunea de canal de pe Castanilor este o mizerie, ci și la Metrom, porțiunea descoperită.
Canalul Timiș care a fost spart de un dezvoltator imobiliar.
Canalul Timiș care miroase a toaletă pe Castanilor și este plin de mizerii pe Blaga.
Canalul Timiș care ajunge și pe strada Enupărului, unde are o porțiune descoperită, unde se vede mizeria, se simte mirosul și o conductă de deversare în canal.
Leave a Reply