Ca să înțelegem care este dimensiunea poluării și ca să știm ce calitate are aerul pe care îl respirăm este nevoie să avem o rețea de senzori de măsurare pentru a identifica cu precizie unde este poluarea și care sunt depășirile.
Prima măsură concretă pentru a vedea dimensiunea poluării cu particule în suspensie (PM) este luată de câteva filiale USR din județul Brașov. Este pasul necesar pentru a înețelege unde este poluarea și care sunt cifrele concrete.
Allen Coliban și colegi din filialele din Codlea, Făgăraș, Victoria, Zărnești, Hărman și Săcele, au anunțat că lucrează la realizarea unei rețele județene de senzori pentru măsurarea poluării cu PM-uri. Brașovul are patru stații în operarea APM Brașov, dar și aici datele sunt puse la dispoziție cu întîrziere. Rețeaua făcută de filialele USR pune la dispoziție date în timp real. Urmează să intre în rețea și localitățile Cristian și Dumbrăvița.
Așa cum spunea Ovidiu Paraschivescu, USR Codlea, rețeaua oferă date și în localitățile unde autoritățile nu fac măsurători pe calitatea aerului și, în aceleași timp, rețeaua oferă date comparative acolo unde autoritățile au măsurători.
Rețeaua va fi compusă în cea mai mare parte din senzori uRADMonitor SMOGGIE-PM, care măsoară particule PM1, PM2,5 și PM10. La Codlea vor fi și senzori PULSE pe lângă cei de la uRAD.
La Brașov și la Codlea sunt instalați primii senzori deja, iar obiectivul în perioada imediat următoare este de a ajunge la 10 senzori în Brașov, distribuiți pe cartiere, opt senzori la Codlea, câte un senzor la Făgăraș, Victoria, Zărnești și câte doi senzori la Hărman și Săcele.
În baza datelor oferite de această rețea de senzori pot fi făcute sesizări către APM Brașov și Garda de Mediu, astfel încât sesizările vor fi susținute de date concrete.
Senzorii prezintă o serie de avantaje față de echipamentele folosite de APM Brașov, cel mai important fiind mobilitatea senzorilor. Acest lucru înseamnă că senzorii pot fi amplasați oriunde în localitate, inclusiv la agenți economici care au activități generatoare de poluare. Senzorii pot fi mutați acolo unde sunt sesizate probleme.
Senzorii sunt mici ca dimensiune și au nevoie doar de alimentare cu energie electrică și conectare la aplicația care înregistrează datele. Un alt avantaj este prețul de achiziție, care este accesibil la 570 de lei. Un alt avantaj important este faptul că nu este nevoie de specialist pentru instalare, el putând fi instalat de orice locuitor al localităților care fac parte din rețea.
Problemele de poluare sunt știute din 2007, iar autoritățile nu au făcut niciun demers pentru extinderea rețelei de echipamente de măsurare a calității aerului.
Leave a Reply