Centrul FILIA anunță că a trimis o scrisoare deschisă către Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, Ministra Justiției Alina Gorghiu și Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse Natalia Intotero prin care cer măsuri urgente pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice precum sunt prevăzute în Directiva (UE) 1385/2024. Scrisoarea este semnată de peste 40 de ONG-uri.
Centrul FILIA reamintește că numai în primele 6 luni ale anului 2024 au fost la poliție 648 de cazuri de viol și 1983 de cazuri de viol asupra unui minor. Iar acestor date li se adaugă sutele de cazuri de agresiune sexuală, corupere sexuală a minorilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale și de hărțuire sexuală.
Acestea sunt cazurile înregistrate. Multe dintre victimele violenței sexuale nu ajung la poliție din teama că vor fi judecate de autorități și de comunitate, din teamă că agresorii se va răzbuna sau pentru că nu știu că ceea ce au trăit este o formă de violență.
Cerințele semnatarilor:
📢 Incriminarea faptelor de violență de gen: mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forțată/ căsătoria timpurie sau între copii, partajarea neconsensuală de materiale intime sau manipulate, urmărirea cibernetică în scopul hărțuirii, hărțuirea pe internet, incitarea cibernetică la violență sau la ură.
Aceste măsuri trebuie urgent introduse în legislația românească.
📢 Protecția victimelor violului: solicităm ca plângerea penală pentru viol să nu depindă de formularea plângerii de către victimă sau de retragerea plângerii victimei, astfel încât agresorii să fie trași la răspundere, indiferent dacă victima continuă procedurile.
📢 Sprijinirea victimelor în accesul la justiție: solicităm eliminarea din Codul de Procedură Penală a termenului limită de 3 luni pentru introducerea plângerii prealabile în cazul acestor infracțiuni.
📢 Definirea violului prin lipsa consimțământului: cerem modificarea definiției infracțiunii de viol astfel încât să includă lipsa consimțământului valabil exprimat.
📢 Prevenirea violenței: prin educație și campanii de conștientizare.
Solicităm includerea în planurile de învățământ a educației privind consimțământul și relațiile sănătoase, alături de măsuri bugetate corespunzător.
📢 Consultarea ONG-urilor de profil: Cerem ca organizațiile din Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor să fie implicate în tot procesul de transpunere a Directivei. Expertiza noastră este esențială pentru modificări legislative eficiente și corecte.
Foto: Stefan Tanasescu
Leave a Reply