Omelett s-a deschis în iunie 2024. Știam de el chiar de la Vali Bărbat, din martie 2024 și, în momentul în care mi-a arătat o fotografie cu vitrina pe care vrea s-o facă, am înțeles că e un caz de bună practică în intervențiile și investițiile care se fac în zona Cetate.
Nu este doar un caz de bună practică, ci unul de excelență practică în relație cu patrimoniul Brașovului, după cum o să vedeți rezultatul final. Să vă povestesc.
Într-un spațiu istoric precum Cetate, investițiile și intervențiile private făcute de-a lungul anilor au lăsat urme care au devalorizat sau distrus patrimoniul istoric contruit al Brașovului. Rămân cu discuția doar la zona Cetate care este mai puțin afectată decât sunt celelalte trei zone istorice (Brașovul Vechi, Blumăna și Șchei), toate patru compunând împreună Centrul Istoric al Brașovului.
Dacă mergeți prin Cetate o să vedeți tâmplărie și tot felul de intervenții care încalcă regulamentul de urbanism, PUZ Cetate. Fiecare a făcut ce-a vrut, iar autoritățile responsabile, Primăria Brașov și Direcția Județeană pentru Cultură Brașov „au trecut” cu vederea. Sub ochii acestor instituții a fost abuzat patrimoniul istoric construit.
Am făcut aceste precizări ca să vedeți contextul în care ne aflăm. Și de aceea vreau să vă prezint cazul Omelett, care poate fi unul de standard, unul la care se pot raporta și autoritățile.
Cine este Omelett?
Omelett e făcut de Cătălina și Valentin. Pe Vali îl știți deja cu Tipografia, #loculștiut, #artacubilet. Cătălina se poate să fie mai puțin cunoscută la Brașov, dar la București poate știți de FROG.
Omelett este un exemplu că se poate dacă se vrea, chiar și atunci când specialiștii (arhitecți) spun că e prea complicat. Și exact asta s-a întâmplat, Cătălina și Vali au vrut ceva deosebit. Și au reușit!
Omelett este un loc de mic dejun.
Și pun accent pe partea de amenajare, de intervenție.
Omelett este pe strada Mureșenilor și veți recunoaște imediat după vitrină.
Înainte de Omelett spațiul a găzduit alte afaceri unde proprietarii au avut intervenții așa cum au considerat ei la momentul respectiv. Pun câteva imagini ca să vedeți ce a fost înainte. Dar vorbim de vitrină de PVC sau metal, la interior vorbim de lavabilă și rigips. Vedeți cele două seturi de imagini de mai jos.
Omelett reușește o excelentă îmbinare între patrimoniu și modern, un spațiu istoric devine gazda pentru un mic dejun în alte note.
La realizarea interiorului au fost implicați restauratori și arhitecți. Am vorbit cu doi dintre ei. E vorba de Elena Avram, restaurator, din a cărei relatare despre munca la Omelett se vede pasiunea pentru patrimoniu și pentru salvarea acestuia.
Tavanul este rezultatul prezenței sale în proiectul Omelett. Adică o trecere de la straturi de lavabilă la un tavan restaurat pornind de la ce s-a găsit după curățare.
Am stat de vorbă și cu arhitectul Pierre Bortnowski care a povestit despre scoaterea elementelor găsite la interior, de la vopseaua lavabilă pănă la elemente construite pentru bucătărie, instalații de tot felul și, mai ales, despre demersul complicat de a înlocui vitrina și ușa de la intrare.
În cazul vitrinei de la stradă, Cătălina și Vali au ales lemnul, fapt ce a complicat oarecum munca, deoarece a fost nevoie de obținerea unei autorizații de construire. Ar fi putut merge pe varianta simplă, aceea de a înlocui vitrina existentă cu una dintr-un material similar, lucru pentru care nu ar mai fi fost necesar scoaterea unei autorizații de construire. Aici vedem un paradox, odată ce abuzul a avut loc sau a fost permis asupra patrimoniului construit, pentru a reveni la ceva potrivit în spațiul istoric, este nevoie de muncă mai multă, cu costuri mai mari.
Totul a fost făcut cu atenție la detalii.
În final, vitrina a fost realizată din lemn și, poate cel mai important aspect, a fost realizată după un model găsit în imagini vechi, așa cum se vede mai jos.
Vitrina făcută de Omelett este un act de responsabilitate și contribuie la salvarea patrimoniului istoric construit al Brașovului.
Gresia și faianța au fost făcute la comandă în Italia și sunt pictate manual. Pornind de la podea și urcând până pe tavan, o să fiți conduși într-o călătorie estetică între albastrul cerului și culorile apusului. Totul este așezat cu atenție să genereze o experiență plăcută pentru cei care trec pragul Omelett, inclusiv luminile, inclusiv recipientele pentru sare și piper, tacâmurile, farfurille, cănile de cafea, scaunele.
Dincolo de încăpățânarea de a face ceva responsabil, Cătălina și Vali au dat dovadă de curaj alegând să aibă o masă mare, masă la care oameni care nu se cunosc se pot așeza, pot sta unul lângă altul și pot conviețui în timp ce iau micul dejun. O dimensiune a multiculturalității.
Pentru că percepția asupra mâncării este una foarte subiectivă, nu vă rămâne decât să aveți propria experiență, dar pot să spun câteva elemente care dau un plus meniului. Mâncarea este făcută în local (inclusiv prăjiturile), ingredientele sunt cumpărate (pe cât este posibil) de la producători locali. Și foarte important, meniul este gândit să ofere la rândul său o experiență culinară. Nu o să-l găsiți în altă parte.
Meniul are și o notă artistică, numele mâncărurilor având nume de filme. Iată doar trei exemple: Jeux D’enfants, Moromeții și Solaris. Iar meniul se va schimba la un moment dat și ce este acum în meniu nu se mai întoarce.
Experiență plăcută!
Leave a Reply