Noul Regulament de salubrizare al municipiului Brașov este în dezbatere până la data de 5 martie 2024

Proiectul noului regulament care reglementează sistemul de salubrizare și deszăpezire pe domeniul public, dar și modul de colectare a deșeurilor de la populație și persoanele juridice a fost pus astăzi în dezbatere publică. Acest act normativ vine cu noi sisteme de colectare și procesare a deșeurilor, noi fracții care trebuie colectate separat de către brașoveni, dar și un program de colectare impus operatorului pentru colectarea acestor deșeuri și, nu în ultimul rând, cu stabilirea unor tarife duble sau triple pentru cei care fie nu au contract de salubrizare, dar beneficiază de acest serviciu, fie nu colectează separat deșeurile.

Am pus în dezbatere publică proiectul noului regulament de salubrizare. Este un document important pentru ce înseamnă tranziția către un oraș sustenabil, care reușește să introducă un procent cât mai mare din deșeurile colectate în economia circulară, iar la rampa ecologică să depozităm din ce în ce mai puțin. Față de vechiul regulament am introdus noi sisteme de colectare și procesare a deșeurilor,  cum ar fi centrele de colectare a deșeurilor (CAV – centrul de aport voluntar, n.a.) sau instalațiile de compostare. Conform prevederilor legale, am crescut și numărul de fracții pentru colectarea deșeurilor, astfel că pregătim terenul pentru momentul în care toate platformele de colectare a deșeurilor vor fi sub forma de ecoinsule, în urma finanțării obținute prin PNRR, dar și obligăm viitorii operatori să asigure colectare și pe alte fracții decât cele pe care le colectează acum, de exemplu deșeurile textile sau uleiurile vegetale. Nu în ultimul rând venim cu tarife suplimentare pentru cei care nu au contracte de salubrizare, dar duc la platformă, care vor plăti de 3 ori mai mult decât cetățenii corecți, și, de asemenea, pentru cei care nu colectează selectiv deșeurile, care vor plăti dublu, după ce infrastructura de colectare selectivă va fi funcțională în tot orașul“, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Una dintre prevederile nou introduse în regulamentul supus dezbaterii publice este cea referitoare la cei care nu dețin contracte de salubrizare, dar depozitează deșeuri la platformă sau pe domeniul public. Astfel, se instituie o taxă de salubrizare pentru utilizatorii care beneficiază de prestarea serviciului de salubrizare, fără a avea contract încheiat cu operatorul, de până la de trei ori mai mare decât nivelul aplicat utilizatorilor cu contract.

De asemenea, se introduce și un tarif pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale la un nivel de până la două ori mai mare decât nivelul rezultat din tarifele cumulate pentru gestionarea deșeurilor municipale.

Conform proiectului de regulament, în municipiul Brașov următoarele categorii de deșeuri vor fi colectate separat:

  • deșeuri municipale reziduale;
  • biodeșeuri;
  • deșeuri reciclabile (hârtie și carton, plastic şi metal, sticlă), inclusiv deșeuri de ambalaje;
  • deșeuri periculoase din deșeurile municipale;
  • deșeuri voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice și operatori economici;
  • deșeuri provenite din activități de construcţii și desfiinţări;
  • uleiuri vegetale /uzate;
  • deșeuri textile;
  • DEEE-uri.

Totodată, regulamentul stabilește și frecvența minimă cu care operatorul trebuie să colecteze aceste fracții de deșeuri, astfel încât brașovenii, în cazul celor de la case, să  nu fie nevoiți să depoziteze pentru mult timp deșeurile pe proprietate.

În cazul celor de la blocuri, colectarea se va face prin intermediul platformelor de depozitare a deșeurilor.

Brașovenii sunt invitați să vină cu propuneri de completare sau modificare a acestui proiect până în data de 5 martie, inclusiv, pe e-mail-ul infopublice@brasovcity.ro, pe site-ul primăriei sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni.

Foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.