Duminica trecută, 4 decembrie dimineața, a avut loc un carambol pe podul de la Dârste, în care au fost implicate 17 autovehicule. Accidentul a avut loc în jurul orei 08:30, IPJ declarând la scurt timp că au intervenit în urma unui apel 112 pe „DN1, Brașov- zona Dârste. În această dimineața, pe sensul de mers către București a avut loc o coliziune în lanț (carambol) în care au fost implicate 17 autovehicule.
La fața locului s-au deplasat de urgență mai multe echipane de poliție, care gestionează situația creată. În urma impactului între vehiculele implicate au rezultat doar avarii (tamponări) nefiind vătămată corporal vreo persoană.”
ISU Brașov a confirmat că nu au fost înregistrate victime.
Discuția care a urmat a fost legată de cine trebuia să intervină, dacă s-a intervenit și cine este responsabil. Primăria Brașov a comunicat că prestatorul, Comprest, a avut o intervenție la ora 05:45. Cât privește responsabilitatea, IPJ Brașov a anunțat astăzi aplicarea unei sancțiuni contravenționale, „Ca urmare a evenimentului rutier produs pe podul din zona Dârste, în dimineața zilei de 04 decembrie 2022, în care mai multe autovehicule s-au tamponat, rezultând avarierea acestora, în conformitate cu prevederile OUG nr 195/2002, administratorul drumului public a fost sancționat contravențional pentru neasigurarea stării de viabilitate a părții carosabile.”
Este vorba de o amendă în valoare de 3.045 de lei. Conform OUG 195/2002 la Articolul 105 Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane juridice, pct. 4 neasigurarea stării de viabilitate a părții carosabile potrivit standardelor în vigoare, precum și neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă.
Primăria Brașov a precizat că „încă nu ne-a fost comunicat nici un proces verbal. Așteptăm procesul verbal să vedem ce conține și apoi luăm o decizie.”
Așadar, știm cine este responsabil, administratorul drumului, adică Primăria Brașov, știm că a fost doar o intervenție la ora 05:45. Pe partea de intervenții ar trebui să existe o programare, anexă la contractul de deszăpezire, în care să fie stabilit când se intervine, frecvența intervențiilor și în ce condiții. Pentru a afla aceste detaliile am cerut Primărie Brașov contractul de deszăpezire și programările, pe care le voi publica imediat ce la primesc, dacă le primesc. Iar dacă prestatorul Comprest și-a făcut treaba sau nu reiese din acest contract și programările de intervenții.
Și o ultimă precizare, este responsabilitatea Primăriei Brașov să monitorizeze buna desfășurare a contractului de deszăpezire și respectarea activităților, pentru că este vorba de un cotract plătit din bugetul local.
Leave a Reply